lördag 15 december 2012

Förfining - horisonten skymtar!

Hej!

För någon vecka sedan fick stolen fått sin första mer ytliga förfining. Kanterna som uppstod mellan två wellpappsbitar var inte särskilt snygg, därför håller jag på att fixa detta.

Jag använder mig av PVA medium blandat med vatten. Sedan tar jag ett material som faktiskt är underlagspapp när man målar, men det fungerar lika bra med det mer klassiska tidningspappret, bakplåtspapper eller vanligt vitt skisspapper.

Först började jag med att använda det vanliga skisspappret, men upptäckte snart att den vikta kanten inte blev särskilt kantig. Därför bytte jag till ett brunt målarunderlagspapper, med samma metod: Smeta lim på båda sidor av pappersbiten, sätt på över den fula kanten och -Woila! En snygg kant som blir betydligt enklare att måla över! :)

När alla kanter är klara ska jag fixa stolsben så att stolen blir en stol och inte bara rygg med sits. ;)
Benen kommer att behöva något att fästa i, vilket ska bli en ca 5 cm tjock wellpappsskiva, gjord på en massa ihoplimmade tunnare wellpappsskivor. Sedan ska jag göra trekantiga hål som passar benens storlek och sätta fast plattan på sitsens undersida. Hålen i plattan ska bara vara ungefär 2/3 in så att benen kan llimmas in i hålet och få stöd från alla håll. Dessutom ska hålet vara något snett så att åtminstone de bakre benen pekar bak från stolen.
Benen i sig kommer bara vara hårt rullade kartonger som blir trekantiga. Därefter ska en en ram av samma sort sättas i en fyrkant ungefär vid mitten mellan alla benen för extra stadga.

Därnäst är det äntligen dags för att måla stolen! Det blir mahogny och en rand med ljust gul-guld i mitten som kommer bestå av urklippta färger från tidningar. Sedan är den nog klar om jag inte kommer på fler idéer....!

Nedan följer bilder från processen.
Vi hörs!
Annie

fredag 7 december 2012

Collage till bokomslag

Hej!

Här är det allra första bildinlägget!

Vi har fått en följduppgift på en engelsk bok vi just läst. Min bok heter "Once dead, Twice shy" av Kim Harrison, och handlar om en 17-årig tjej som blir dödad av en mörk ängel men stjäl ängelns amulet så att hon kan leva ungefär som förut. Man får följa när hon upptäcker vem hon är samtidigt som hon gömmer sig för ängeln som tog hennes riktiga liv.

Till bokens målgrupp har jag nu gjort ett collage (se bilden) som beskriver lite om vilken bokens målgrupp är.

Boken skulle jag vilja säga passar tonårstjejer från ca 13-18 år. Jag tänker att denna målgrupp gärna läser lite mer vardagliga böcker med inslag av fantasy och övernaturliga, magiska händelser, men även fantasy i allmänhet. Jag tänker att dessa tjejer kanske gillar att mysa hemma i en fåtölj och filt med en bra bok, gillar sött tema men ändå tufft. Rosa, lila, svart och vitt är några färger som jag tror beskriver målgruppen bra.

Den söta mys-sidan hos målgruppen balanseras mot den lite tuffare sidan, eftersom detta är en ganska tjejig bok, men som innehåller lite mer spännande händelser. Jag tänker att den som väljer en sådan här ny, modern amerikansk bok i Sverige är någon som läser så mycket, att man utan problem kan välja en amerikansk bok som innehåller många ungdomliga uttryck och slangord.
Därav har jag satt in en spis med en engelsk flagga, som symboliserar det engelska (och amerikanska) språket. Dessutom är den flaggan populär bland ungdomar idag.

Collaget består av två olika sidor som jag nämnde tidigare; den söta, tjejiga design och mys-sidan med mycket ljusa färger, blommor och rosa. Dels den tuffare, men också lite magiska fantasysidan med svarta, vita, lila och starkare färger med ett blickfång mitt i collaget av en figur som får mig att tänka fantasy.

På vissa ställen i collaget finns lite mer modern konst - detta är för att förtydliga den ungdomliga sidan.

Nedan följer en bild av collaget.

Ha det bra!
Annie

Nyhet!

Hej! Från och med nu kommer bloggen även innehålla projekt från bildlektionen, så håll utkik efter nya bildinlägg under ettiketten "Bild"!

Annie

fredag 30 november 2012

Nu flyter det på!

Hej!
Nu var det ett tag sedan jag skrev, men jag har i alla fall kommit hyfsat långt sedan sist.
Detta inlägg kommer huvudsakligen handla om stolssitsen, eftersom det är den jag har arbetat med på sista tiden.

Förutom den ovanliga, modernare formen på sitsen, är också insidan speciell. Jag skar ut två rektangulära kartongbitar som fick samma rundade främre del (bild 1). Sedan tog jag andra rektangulära kartonger och gjorde skåror i dem (bild 2), satte dem i varandra som ett spindelnät snarare än en stjärna (bild 3).

Nästa steg var att klä sidorna av sitsen med ytterligare kartong (bild 6). Den rundade delen blev klädd med avlång kartong som jag vikt med små mellanrum över hela. På så sätt gick den enkelt att limma runt. Resten av sitsens sidor var hyfsat enkla att klä in, med hjälp av limpistol och tålamod!

När jag nästan var klar med sitsen (överdelen var dock ännu inte påsatt) var jag tyvärr tvungen att ta bort två av sidstyckena, då sitsen blev för bred för att få in i stolsryggen. Sedan skar jag bort lite på de kartongskivor som hade gjort att den nu borttagna kartongbiten hade varit tvungen att sitta på utsidan av verket, så att jag kunde sätta den mot innerplattorna, men ovanpå den undre huvudsidan (bild 6-10).
Jag hade tur - när jag var klar med felet passade den perfekt!

Här följer några bilder från arbetsprocessen som jag tagit. :)

Ha det bra!
Annie










tisdag 20 november 2012

Bolla idéer

Hej!
Nu är det en ny vecka och arbetet är i full gång (hurra!). Tack och lov fick jag ihop en hållbar idé innan tiden blev för knapp.

Den nya stolen jag nu arbetar med har inslag från flera olika stilar, men framför allt från Karl Johans stil och den gustavianska.
Stolsryggen är 15 cm tjock och är uppbyggd som en stege som sedan ska täckas med kartong runt om.

Formen är Karl Johans stil eftersom nackstödet är böjt bakåt i en slags "spiral" (se bild 3).
Stolssitsen är gustaviansk fast i en modernare tappning, då den är rund längs fram men rektangulär baktill.

Benen ska också vara guatavianska, och vara räfflade, fyrkantiga och minskande i tjocklek.längst ner. Armstöden är inspirerade av den gustavianska löpande hund som jag nämnde i förra inlägget. Med andra ord ska armstöden vara spiralformade längst fram och heltäckande
(se bild 1).

Nu är nästa steg att göra sitsen hållbar genom att sätta raka kartongskivor i varandra som en stjärna inuti sitsen. Vi får väl se hur det utvecklar sig - önska mig lycka till!

Kram Annie
(bilderna är tagna av mig)




lördag 10 november 2012

Tillbaka till framtiden

Hej hej!

Nu är det alltså historievandring som gäller. Jag har sökt runt på nätet, tittat i möbelhistorieböcker och i kompendiet vi fick för att verkligen försöka komma in i 1800-talstänkandet.  Tiden har runnit iväg, mina idéer blev svåra att få grepp om. Att bestämma sig var det svåraste.

Jag hade fått en idé från några videor om wellpappmöbler. Där visades en slags säng som gick att dra ut och in som ett dragspel - delvis fåtölj, delvis säng. Jag tänkte mig en stol som också kunde bli en soffa, och gillade utmaningen, men kom inte långt innan jag insåg att tiden var ett problem. Inte bara det, förresten, jag fick dessutom inte riktigt grepp om idén eller själva tillvägagångssättet med konstruktionen.

Efter mycket diskuterande och betänkande bestämde jag mig för att lägga min komplicerade idé på hyllan och påbörja något betydligt enklare, med också förhoppningsvis snyggare designmässigt. Det hade också varit ett av problemen med min första idé - den skulle blivit väldigt klumpig och dessutom inte ha särskilt många drag från 1800-talet.

Den nya idén bygger på en sammanslagning av olika detaljer från 1800-talet och ny, modernt tänkande.
De inspirationsformer som ska utgöra grundidén för stolen ska vara mjuka, böjda C- och S-former. Inspirationen kommer mycket från gustavianska stilens löpande hund. Den tygklädda delen ska vara ljust randigt tyg och delar där wellpappen ska efterlikna trä ska vara mahogny. Enkelt och fräscht men med mjuka proportioner, det är väl ungefär hur jag har tänkt mig. Nu återstår bara en fråga - kommer jag att hinna? Svaret på det blir till att se, men jag ska göra mitt bästa med början att skissa en skiss hemma, så att jag kan sätta igång genast på måndag!
:D

Ha det fint!
Annie


Bilderna nedan kommer alla från www.drangahuset.se.


nystil_nyrokoko2
nyrokokostol
gustaviansk_lopande_hund
Löpande hund, inspiration från
gustaviansk stil

onsdag 17 oktober 2012

Från mobiler till 1800-talet...

Hej!

Nu är alltså processen avslutad, hör och häpna - mobilen är klar!

Jag hann nästan på håret tills i måndags, då mobilen skulle vara klar. Utbyggnaden sattes på plats, och resultatet blev väldigt lättat. Det hela sammantaget blev helt okej, jag blev hundra gånger mer nöjd efter incidenten då en av pinnarna hade knäckts av än jag var innan. Ibland slår ödet till helt enkelt.
Jag är väldigt glad att jag inte bestämde mig för att nöja mig med det gamla slutresultatet. Det enda som jag inte riktigt hann med tills på måndagen var några ytte pyttesmå justeringar. Egentligen var det bara två saker som behövde en "finishing touch", nämligen några ställen där det behövde bättras på med färg, och ett ställe där en fiskelina behövde limmas precis i öppningen av en ros. Detta ska fixas till så fort jag har tid.
En annan ny sak som jag gjorde var att låta ståltråden som hörde till utbyggnaden vara sin naturliga färg, för att skapa en mer robust, grov känsla och för att visa var utbyggnaden börjar, att den hänger lite för sig själv.

Eftersom man nästan alltid ser till att någon tillbyggnad inte ser ut att vara tillagd till resten, tänkte jag att jag skulle fortsätta på sidtemat "ingen är perfekt", och lät det vara istället för att måla den ståltråden vit.

Det nya projektet kommer handla om 1800-talets stilar. Vi ska designa och formge en sittmöbel med inspiration från 1800-talet, fast i modern stil. Hittils har vi fått ett kompendium med lite fakta och bilder över de olika stilarna, även om vissa är lite knepiga att se skillnad på.

Under 1800-talets första del var det bland annat nyklassicism och gustavianska stilen som gällde, sedan var det empir, som också kallas Karl Johan stil. Det finns naturligtvis många fler stilar under 1800-talet, framför allt många "ny-" stilar som kommer från äldre stilar som bl.a. barocken, renässansen, rokokon m.fl.

Jag har ännu inte full koll på alla stilarnas namn, och definitivt inte exakt när de varade - det lär jag mig med tiden. Hursomhelst är uppgiften inte bara at göra en ritning på sittmöbeln, utan också att tillverka den av wellpapp. Sluttestet blir att man ska kunna sitta på den...så vi får väl se hur det går. :S

Här följer en "före-" och "efter-" bild på min mobil, samt en för-inspirationsbild till det nya projektet från www.wikipedia.se.

Vi hörs igen!

Före...



...Efter!

File:Pehr Hilleström-Gustavian Style Interior with Cardplayers.jpg
Målning av Pehr Hilleström, inredningen i Gustaviansk stil

lördag 13 oktober 2012

Omen eller Ödet?

Hej igen!

Den här veckans process har haft både upp och nergångar. Jag blev klar med mobilen i början av veckan...och oklar i slutet av veckan. Resultatet som jag först fick ihop blev som jag hade tänkt, antar jag. Dock kan jag inte ljuga för mig själv med att säga att jag var 100-procentigt nöjd med mobilen, utan jag kände nog att det saknades något. Det saknades något...hmpf.

När jag lämnade mobilen i tisdags hängde den så färdig jag trodde att jag kunde bli med den. När jag sedan hade liknande lektioner i samma klassrum i fredags...hade den ramlat ner från sin plats, och en pinne hade knäckts av.

Vad skulle jag göra? Min första tanke var panik - hur skulle jag få ihop den igen tills på måndag? Sedan, vid en närmare eftertanke, kom jag ihåg ett väldigt vist uttryck: Vid varje nytt hinder finns en ny möjlighet. Jag insåg då att det kanske inte var ett omen att den hade gått sönder - kanske var det ödet? Hursomhelst var det nog någon eller något som inte tyckte att jag var färdig med mobilen. Därför tänker jag nu bygga ut den - med en helt ny pinne och behålla den lilla pinnbiten som hängde kvar på den stora rosen, den som hade knäckts av. Den biten som hängde kvar i mobilen bättrade jag bara på med lite vit färg runtom.

Den nya planen är alltså att flytta den nedre "baspinnens" vikt så att jag kan sätta fast en utbyggnad på den ensamt hängande pinnen. Jag hade redan satt en ståltråd från den övre baspinnen till den nedre som var formad som lodräta vågor. Vågorna är tänkta att öka i storlek, nerifrån och upp - ännu en tolkning av fibonaccis ökande talföljd. Därmed tyckte jag ha skapat lite mer lekfullhet i allt det strikta och visserligen fräscha vita. Nu tänker jag ta fram lekfullheten ännu mer genom att fästa utbyggnaden med en ståltråd formad som en fjäder (slinky, se bild 3). 

I och med att allt ska vara vitt, målar jag även ståltrådarna i den färgen, så gott det går. Alla blommor sitter med pinnar hängande nedåt antingen under eller över sig. Åtminstone alla utom den stora som nu får byta plats. Att de hänger som de gör är för att få känslan av en stjälk på blomman.

Bilderna är tagna av mig. Bild 1 visar mobilen som den blev när jag blev klar med den (I tisdags). Bild 2 är en bild på själva utbyggnaden. Bild 3 är på en slinky (fjäder). Bild 4 är en närmare titt på fjädern jag har gjort till utbyggnaden.

Vi hörs nästa vecka! Hälsningar Annie ;)

Den "färdiga" mobilen i tisdags...


...Och den nya utbyggnaden!

"Slinky"

Fjädern i utbyggnaden



lördag 6 oktober 2012

Kvistar/Pinnar/Grenar och tre små rosor...

Hej!

Den här veckan var det dags för måleri. Efter en helg i kvistletarnas tecken, har jag nu äntligen ett färdigt materiallager framför mig! Förra veckan var jag lite tveksam till om jag skulle göra den största pappersrosen med kvadrater som var 21x21 cm, eller göra en ännu mindre pappersros än de första två jag hade gjort som bestod av kvadrater som var 13x13 cm respektive 8x8 cm. Som ni kan se på bilden lite längre ner valde jag att göra en mindre pappersros som alltså består av kvadrater med måtten 5x5 cm.

Att göra den minsta pappersrosen var inte precis det enklase jag gjort. Låt oss bara säga att mina fingrar fick ett ordentligt workoutpass under pappersvikningen..! Det var också ganska svårt med att få in det smälta limmet från limpistolen mellan pappret på ställen det inte skulle synas så mycket. Eftersom allt var så himla smått fick fingertopparna nästan inte plats att forma till den ros det sedan skulle bli! Dock måste jag säga att jag blev ganska nöjd med resultatet av den lilla rosen (som inte alls ser så liten ut nu när den är färdig) trots att limmet fastnade nästan överallt när jag skulle få den att hålla ihop....

Steg nummer...vad blir det nu? Fyra? Fem? Hursomhelst blir nästa steg att måla kvistarna vita. Jag hann börja måla förra lektionen, oc då valde jag också ut de pinnar som ska vara med. Två större, tjockare pinnar   som utgör "stommen" som allt ska hänga i. Sedan är det 2-4 pinnar som ska hänga rakt uppochner i mobilen som balans och som extra symbol för att understryka tanken bakom. Sedan ska naturligtvis de tre pappersrosorna hänga med pnnarna jag nämnde i förgående mening under sig, nästan som en stjälk. ;)

Att måla pinnarna: Jag behöll barken på, eftersom jag ville behålla det naturliga utseendet på pinnarna, så att strukturen kommer fram när de blivit vita. Jag tvättade heller inte av dem, bara daskade av dem lite så att de inte skulle vara för smutsiga, men annars ville jag ha kvar det också. Jag använder mig av vit akrylfärg och en ganska stor pensel (flat, inte rund), sedan är det bara att skydda kläder och bord och börja måla!

*Observera att akrylfärg nästan inte går att få bort från kläderna om det hinner torka. Får man på kläderna är det direkt in och tvätta av som gäller, men det finns änd risk för att märken kvarstår.*

Nu återstår alltså att måla resten av pinnarna, hitta en balans i mobilen och fästa allt med antingen tråd eller fiskelina (har inte riktigt bestämt mig än). Det ska bli riktigt intressant att se hur slutresultatet blir!

Nedan följer två bilder från lektionen, en med pinnarna (omålade) och de tre rosorna och en där jag målar pinnar för fullt!

Vi hörs nästa vecka!

     Kram Annie


Det var en gång tre rosor och ett par pinnar...

Pinnmålning!

lördag 29 september 2012

Mobilen - fortsättning följer...

Hej igen!

På tisdagens formgivningslektion fortsatte vi med mobilerna. Nu har jag äntligen designen klar (yes!) och det blir en mobil av pinnar från naturen och vikta pappersrosor. Jag valde ett kraftigare papper till rosorna eftersom det finns en risk att de går sönder annars. Dessutom blev färgen bestämd; det blir vitt, vitt, vitt! Japp, allt ska vara vitt för att skapa en väldigt ren men ändå grafisk känsla. Om allt är vitt kommer även skuggorna att framträda tydligare, vilket förhöjer alla detaljer och ger en mer påtaglig struktur.

Den vita färgen kommer att göra mobilen mer enhetlig efter den tanken som ligger bakom, tror jag. I det förra inlägget skrev jag att det skulle vara morden, grafisk,kantig konst och naturliga symboler i harmoni. Om allt har samma färg visar det hur de två kan samexistera, att de fungerar ihop.

Nu blir det alltså till att hitta pinnar för hela slanten! Jag får ge mig ut på pinnletar-expiditon i skogens egen värld! Nästa lektion ska jag vika resten av pappersrosorna, det blir totalt tre stycken i olika storlekar (som för övrigt följer fibonaccis talföljd, första rosen består av kvadratiska pappersark som är 8x8 cm, nästa är 13x13 cm o.s.v). Dessutom upptäckte jag ännu ett sätt att höja hållbarheten på rosorna genom att limma med limpistol på ställen där det inte syns så mycket - då håller verkligen rosen ihop!

Pinnarna ska också vara olika storlekar, i alla fall de som ska hänga i mobilen (antal ännu obestämt). Två stora pinnar ska utgöra grunden som allt ska hänga i...så jag hoppas det blir bra!

Här följer en av de färdiga pappersrosorna (13x13 cm) på bild. Nästa är en inspirationskälla från en tidigare mobil jag och en kompis gjorde för några år sedan på fritiden. Båda bilderna är tagna av mig. ;) Vi hörs!

Pappersros av 6 kvadratiska ark, 13x13 cm/st


En annan mobil med vitmålade pinnar och kastanjer.

tisdag 18 september 2012

Mobiler - inga telefoner

Välkommen till min blogg :)

Hej igen!

Här är det andra inlägget, ledsen att jag inte gjorde en ordentlig presentation i första inlägget... Hursomhelst, Jag tänker skriva om mina processer - utbildningen - om inredning och annat jag får lära mig. :)

Idag hade vi formgivningslektion igen - det var verkligen intressant! Vi tog nämligen upp ämnet vi avslutade med på matten innan sommaren: Fibonaccis talföljd. Fast det förstås, från ett helt annat perspektiv och sammanhang, och med helt andra syften. Ärligt talat har nästan hela dagen liksom genomsyrat mig av kreativitet, det var väldigt lärorikt.

Sedan vi avslutat vårt förra projekt med en redovisning förra veckan startade vi nu upp ett annat. Nu ska vi inte göra mobiltelefoner, utan riktiga, hederliga mobiler - fast designade av oss, förstås! ;)
Vi ska hitta inspiration från naturen och Fibonaccis talföljd (som jag har längtat efter att fortsätta med det ämnet!), och dess spiral. Naturen är verkligen farscinerande ibland. Vi pratade också om en känd konstnär som är känd för sina mobiler och porträtter av ståltråd - Alexander Calder.

Min idé för mobilen är att med origami vika pappersrosor i 3D i olika storlekar och hänga dem tillsammans med pinnar från naturen, som jag sedan ska måla, för att skapa en känsla av natur och modern, lite kantig konst i harmoni. De olika storlekarna ska symbolisera Fibonaccis talföljd, eftersom den ökar i storlek. En annan ännu halvt svävande idé är att kanske hänga de första siffrorna i talföljden på, d.v.s. 0,1,1,2,3,5 eller så. Blomman har faktiskt också spiralen i sig; när rosen är utfälld börjar en linje framträda bland de kantiga kronbladen!
Materialen blir alltså papper, trä (grenar/pinnar från naturen), möjligtvis kapskiva och så något att fästa allt med, förstås. Nästa steg blir att verkligen klargöra min idé och börja vika rosor!
Här följer några inspirationsbilder till mobilen:

Fibonacci Spiral
Fibonacci - temat

Calders Mobiler & konst
En bild jag tog en gång av den vikta pappersrosen, infälld (kub) och utfälld (ros)!

Vi hörs snart igen! Kramar från Annie
Bilder från  sv.wikipedia.org/  och en.wikipedia.org/
Tyvärr var det svårt att hitta vilka som tagit bilderna, då de kommer från allmänna wikipedia. Dock står det att senaste användarna som lagt in bilderna kallar sig "Dicklyon", "RDBury" och "SarahStierch".

tisdag 11 september 2012

Formgivningslektion, första redovisningen!

Hej!

Idag hade vi bl.a formgivningslektion, där vi skulle redovisa våra allra första "konstverk". Hm, tja - det var i alla fall ett riktigt roligt och lärorikt första försök, även om slutresultaten kan diskuteras...Hehe. Nåväl, vi fick i alla fall lärorika recensioner från vår lärare, som tålmodigt och med VÄLDIGT öppet sinne granskade våra kreativa skapelser och mattmönstren vi hade fått göra därtill.

Det var kort och gott lärorikt, enligt mig. Lite snopet, kanske, att inte resultatet blev sådär proffsigt som man hade tänkt, men någon gång ska väl vara den första..! Hoppas vi får lära oss mycket på vägen och göra fler roliga skapelser i framtiden. :)