måndag 15 december 2014

Baka bokomslag! :D

Hejhej!

Nu har vi fått ett nytt projekt som vi väntat länge på i klassen. De två första åren på gymnasiet brukade alltid två olika personer baka varje vecka till våra klassråd. På så vis blev veckan lite extra glad och vi fick ny energi samtidigt som vi knöt ytterligare band inom klassen.

Nu är det alltså dags att knyta ihop säcken, vilket resulterade i ett projekt som ger vad som behövs till kursen samtidigt som vi får göra det vi i klassen diskuterat länge: Nämligen att göra en kokbok (bakbok) där vi samlar alla favoritrecept som vi har gjort eller ibland gör hemma!

Idag påbörjade vi uppgiften efter en introduktion om grafisk design. På första punkten stod att leta inspiration inte bara via internet utan också på bokhandlar och/eller bibliotek.

Några saker jag lade märke till:

- Böcker om bakverk eller sötsaker (i synnerhet cupcakes eller böcker med engelsk/amerikanskt usrprung) var oftast rosa eller i pastellfärger. Definitivt mest riktade till kvinnor om man ska se ur det perspektivet.

- Böcker om mat var i alla möjliga färger, men oftast i mer neutrala skalor.

Frestelser av choklad : frossa i läckra recept skapade för verkliga chokladälskare (inbunden)
Bildkälla: Bokus
- Böcker om bak så som bröd var oftast bruna eller blå - ganska naturliga. Men kunde också förekomma i andra färger. Samma sak gäller dessertböcker.

- Chokladböcker eller dylikt får nästan som en egen avdelning i och med att dessa oftast går i beige eller bruna nyanser. Gärna med lite exklusiva guldfärgade inslag.

- Olika teman inuti och utanpå beroende på företag eller privat författare.

Kända företag så som caféer, bagerier eller konditorier hade gärna guldinslag eller mer exklusiva detaljer i någon form (t.ex. i material på bokomslag etcetera). Dessa innehöll också mer bilder och bakgrund från själva företaget och på olika arbetande därifrån.

"Privata" eller enskilda författare hade gärna lite roliga berättelser om upplevelser etcetera, men annars ibland mindre bakgrund. Författare som också är kända genom till exempel TV eller som artister hade gärna ofta lite guldinslag med.

- I vissa böcker fanns citat från olika kända personer som gjort stort intryck på författaren/företaget. Detta används antagligen för att göra boken mer personlig.


Saker andra lade märke till:

- Vissa böcker var mer riktade åt kvinnor, andra åt män.

- Vissa omslag vände sig mer åt unga, andra åt vuxna.

- De flesta kokböcker följer mallen: Bild på ena sidan + recept på andra = ett helt uppslag.

Just nu håller jag på att sovra inspirationskällorna samt klura ut vad vår kokbok bör heta och hur den ska se ut - i slutet ska vi nämligen rösta fram ett förslag som blir den slutliga mallen av vår klass gemensamma bok!

Hejdå så länge!

Kram!
Annie




söndag 7 december 2014

MiniMEE

Hej!

Nu har vi snart avslutat ännu ett projekt i en grupp med september-novemberfödda medlemmar!

Vi har arbetat på en ny uppgift som går ut på att vi i grupp ska låtsas att vi startat ett företag som skapar produkter som riktar sig mot barn och barnfamiljer. Syftet är att utforska patent-, design- och varumärkesskydd samt göra bidrag till en kollektion som vi fått ett givet tema på genom en redan beskriven produkt.

Den givna produkten var en napp i form av ett djurhuvud, med hål i de stora öronen. De andra bidragen till kollektionen måste tydligt hänga ihop med nappens design.

Vår grupp består av Malin, Lisa, Wiktoria, Isabel, Emma och jag, och hittills har samarbetet flutit på bra. Vi började med att välja "MiniMEE" av de tre alternativen, eftersom det är mest unikt i jämförelse med "Småfolket" och "Barnsaker", och därmed blir lättare att söka och få skydd till varumärket. Vi var snabbt överens om att nappen skulle vara i form av en elefant och att kollektionen skulle föreställa produkter med motiv av djurbarn.

Första lektionen (efter introduktionen), 10 november:

Vi skissar gemensamt på loggan och diskuterar vilka produkter som kollektionen ska bestå av. Dessutom skriver vi upp vilka djur som ska finnas med och vem som ska stå för vilken produkt.
Vår nästa idé blir att alla produkter hör till ett kit för småbarn, väskan inkluderad som en av produkterna. Hittills är åldersgruppen 1-2 åringar.Alla djur är Asiatiska eller Afrikanska, men framför allt det senare, vilket bidrog till att vi valt att använda ett slags safaritema, med elefantnappen i centrum.Nedan följer en lista på vem som gör vad och vilket djur de fick.

Lisa - Produkt: "Bärsjal". Djur: Lejon.

Malin - Produkt: Nappflaska. Djur: Panda

Isabel - Produkt: Leksak. Djur: Giraff.

Emma - Produkt: Kigurumi (japansk jumpsuit) Djur: Sköldpadda.

Wiktoria - Produkt: Väska. Djur: Zebra.

Annie (jag) - Produkt: Haklapp. Djur: Apa.

Vi "brainstormar" idéer och påbörjar ett par skisser på de olika produkterna, men vill sätta en gemensam design som ska genomsyra hela serien. Alltså bestämmer vi att vi till lektionen därpå ska ha gjort varsin skiss på en elefantunge som också kan fungera som napp, för att sedan kunna se vilken eller vilka delar av skisserna som ska användas. Kraven är att elefanten ska ha stora öron och ett barnsligt utseende.

Andra lektionen, 17 november:

Vi lägger fram de skisser vi har gjort på elefantungar. Istället för att bara välja en gör vi en gruppinsats och plockar delar från varje skiss. På så vis är alla delaktiga och representerade i kollektionens design, samt att alla produkter i fortsättningen kommer att likna varandra. På bilen till höger syns alla skisser samt hur resultatet blev. Nappens utseende präglar loggans design.

Efter det gör vi varsina förslag på produkter. Hela tiden hålls konversationer över designen och det är viktigt att alla produkter innehåller djuren och liknar varandra. Skisserna skannas in och börjar bearbetas i dator eller ritas för hand.

Tredje lektionen, 24 november:

Alla produkter färgläggs och loggan färdigställs. Vi diskuterar färgskala och kommer överens om att vi inte ska använda traditionella pastellfärger eller "bebisfärger". Istället vill vi satsa på relativt könsneutrala produkter som riktar sig till alla småbarn. Målgruppen ändras till 1-3 åringar. Färger som brunt, grönt, varmt ljusgul, svart och vitt är än så länge de vi använder oss av. Även orange från lejonet läggs till i färgskalan. Vi kommer också fram till att så långt det går försöka använda oss av samma nyanser för att skapa en enhetlig kollektion.

Tills veckan därpå måste alla produkter vara färdiga för att vi ska kunna påbörja den teoretiska delen med olika skydd för företaget och dess produkter. Denna del skrivs lite på även denna lektion.

Fjärde lektionen, 1 december: 

Hela lektionen består av upphovsrätt, patent och design- och varumärkesskydd. Vi skriver de olika delarna till uppgiften - hur våra produkter och vårat varumärke bör skyddas och på vilket sätt produkterna bidrar till kollektionen. Hur kollektionen ska lanseras och varför kunderna kan tänkas köpa just våra produkter är ännu en punkt vi diskuterar. Målgruppen inser vi nu är de nyblivna föräldrarna, snarare än barnen själva - eftersom det är ett kit med nödvändiga barnprodukter. Dessutom gör vi upp vem som ska säga vad. Det var dock lite segt tempo denna lektion. Tror att det kanske berodde på att vi var trötta och lite stressade inför nästa lektion, då vi ska redovisa.


Dagarna innan redovisningen

Jag färglägger både napp och logga (eftersom de är så lika varandra). Dessutom görs en framsida som vi kan använda i presentationsboken, som vi bestämt ska vara i stående A4. Vi fortsätter att hålla kontakten genom att i gruppchatt diskutera vad som ska vara med i produkterna och i texten där vi ska svara på frågor om patent-, design- och varumärkesskydd. Vi har ett gemensamt dokument som vi alla kan arbeta på från olika håll, vilket underlättar betydligt. Dock uppstår flera osäkerheter med vilka som ska säga vad när vi diskuterar på avstånd. Missförstånd med nya uppdelningar med vem som ska säga vad kontra det vi hastigt sagt på lektionen blir ganska kaosartat. Efter mycket om och men samt att en fick göra om sin design på grund av att den var lite för olik resten av produkterna, så bestämde vi oss för att ses tidigt på redovisningsdagen för att skriva ut och sätta samman presentationen och häftet.

Något som kunde fungerat bättre är planeringen. Det blev panik nu i slutet, något vi hade kunnat undvika om vi satsat hårdare i början. Men gjort är gjort och nu hoppas jag bara att det ska gå bra på redovisningen!

Ett stort tack till Patent- och registreringsverkets hemsida, som gjort en skola med bland annat informativa små videor otroligt snyggt och kreativt - och framför allt VÄLDIGT pedagogiskt! Det gav en stor start för att förstå resterande texter som kan vara krångliga att få rätsida på om man inte är insatt i ämnet.
Ungefärlig färgskala till vår kollektion

KRAM!

Annie

torsdag 4 december 2014

Gaturummet - från idé till färdig modell och förslag! :)

Hej!

Här kommer en beskrivning av min process från idé till färdigt förslag på gaturummets inredning-uppgiften.

Från grovskisserna enligt Arne Branzells metod i förra inlägget började ett förslag utformas. Detta kan ni bland annat se i bild 1.

Efter förra inlägget, där jag beskriver hur jag observerat människors rörelsemönster på platsen, var det flera saker som jag ville utnyttja, och som behövdes för att skapa ett mysigt och trevligt utrymme.
  • Den vackra vyn utmed kajen mot vattnet
  • Referera till hamnbodarna "Lilla bommen" precis bredvid vattnet
  • Skapa en mysig stämning som ger färg åt den grå omgivningen
  • Göra en offentlig yta där människor kan trivas och umgås
  • Skapa en bättre och mysigare gångväg för operabesökande
  • Få ytan att tilltala alla åldrar, från barn till pensionärer.
  • Lugna ner den stressigt trafikerade platsen, få människor att stanna upp och njuta
  • Inspirera till mer växter i städer - bidrar till ett bättre klimat.
Först började jag med att granska ritningarna (från förra inlägget), där jag observerat och markerat ut var och hur människor rör sig i området. Man kan se hur människor slussas genom området, och inte gärna stannar upp. Bilar, gångare och cyklister åker mestadels genom ytans flera genomfarter - framför allt för att ta sig till Göteborgsoperan. Dock finns det två saker som får människor att stanna upp för tillfället. Det första är en skateboardramp som många ungdomar gärna åker på. Det andra är en liten trappavsats med en konstgräsplan - vid sällsynta tillfällen (som när vi var där) förekommer ibland lekar eller idrott för barn där. Trappavsatsen tycks däremot användas nästan enbart under somriga dagar då folk kan njuta i solen.

Enligt mina observationer är den lilla scenen nästan alltid obefolkad, och sällan syns besökare till Älvrummet. Gräset som finns på andra sidan gångvägen är i princip alltid folktom. Därför valde jag att använda mig av den gräsytan också, för att skapa ett större utrymme. Observera att jag även lagt till några vidareutvecklingar dels på förslagsskissens ytor till vänster om den ytan vi egentligen skulle inreda, samt fler förslag genom text i bild 2. 

Mitt förslag

Värdeord: Natur, Värme, Inbjudande, Gemenskap, Möjligheter

Genom att ta in naturen skapas en miljö för alla åldrar, men skapar också ett lugn på ett sätt som bara naturen kan. Gräs över hela ytan, mycket träd och buskar ligger som grund för idén. Till detta har jag valt att göra om den breda gångvägen till en bred stig med fint grus, samt gjort flera mindre stigar genom parken. I mitten av den stora gångstigen ska en rund, plan yta finnas av kullerstenar - som en hyllning till all kullersten i Göteborg. Från denna stenrundel ska fyra större stiga stråla ut varav två leder rakt igenom liksom förr, mot operan. Detta är på grund av att jag observerat de stora folkhoparna som rör sig genom gången mot operan; speciellt på kvällstid när föreställningarna är, men också mycket på morgonen (personalen på operan). På ritningen kan ni se hur jag markerat ut var det finns vackra vyer att skåda. Dessa ligger mestadels runtom operan och Lilla bommens hamn och det är också en faktor som lockar dit människor.

Först gjorde jag lite kladdiga skisser på idéer. Upptäckte dock ganska snart att jag ville undvika situationen i bild 2, där träden sticker upp ur marken på en perfekt kontrollerad yta. Det såg lite märkligt ut. Genom att istället sätta träden oregelbundet blir det mer naturligt och skapar en mer harmonisk atmosfär.

Nedan syns skisser och anteckningar från min loggbok.
Bild 2: Idéer innan platsen analyserats.

Bild 1: Tankar och idéer om platsen.



Bild 4: Inspiration och skiss första besöket.


Bild 3: Morgon, Eftermiddag/kväll.
Bild 5: Skiss på färdigt förslag


















Eftersom jag ville locka hit alla typer av folk var en tydlig röd tråd att det skulle finnas möjligheter på denna plats. Därmed var det viktigt också viktigt att a) försöka locka hit folk och b) tillgodose många människors behov.

Som synes på skissen har jag förutom träd, buskar och gräs lagt till en del andra nyheter. Bänkar står där stenrundeln är, för att kunna ta en paus och njuta av vädret, naturen eller bara filosofera. Stigarna blir en kontrast som bryter den konstanta stela asfalten som finns överallt. Jag försöker med andra ord att undvika grått (med undantag för kullerstensrundeln). Picknickbord och fler bänkar finns utplacerade runt träd och buskar, men även en del gräsplättar ska finnas för picknick i soliga väder samt för lek och umgänge!

Anledningen till att jag satt umgänge i fokus och som ett av värdeorden, är bland annat som en reaktion på det Jan Gehl pratade om i filmen "Den mänskliga staden" - om att vi behöver fler utrymmen som är designade för människor att bete sig som människor på. Att umgås och vara sociala är en del av hur vi är till naturen. Därför har jag sett till att det ska finnas möjligheter (ännu ett av värdeorden) i och med flera mer tomma gräsplättar bland träden, café och bänkar. Något som dock inte är med i modellen är gatlampor om självklart måste placeras längs med stigarna. Förslagsvis kan dessa vara gjorda med inspiration från Jugend - integrerade i naturen.

Det största blickfånget är nog cafét som har fått en plats nästan där Älvrummet står idag. Detta café följer samma stil som Lilla bommens hamn-husen i röda träpaneler och takplattor i form av klassiskt sadeltak. Cafét ska ha stora, spröjsade fönster som vetter ut mot hamnen med båtar samt uteserveringen. Denna uteservering ska ligga under ett par parasoller i till exempel vitt.

Enligt Arne Branzell var tanken att följa människors rörelser en del i att inreda. På samma sätt har jag försökt att flytta runt "bubblorna" för att sprida ut umgänget över hela ytan, också i och med de slingrande stigarna. Här har jag också skapat ett "rum" eller en bubbla på stenrundeln, men också runt caféet och på gräsplättarna. Bänkarna blir liksom gräset och caféet viloplatser med egna bubblor. Knytpunkten blir antagligen stenrundeln och stråken följer de slingrande stigarna.

Som en extra tanke att lägga till, även om det inte finns med på min modell, är relativt platta skateboardramper på marken på ett ställe i gräset. På så sätt behöver inte rampen försvinna helt, samtidigt som den inte blir dominerande.

Nedan i bild 6 kan ni se ytterligare idéer, till exempel att koppla bänkar och andra utemöbler med musiktema i och med att det ligger utanför operan.


Bild 6: Utveckling av idé i framtiden

Städer utvecklas ständigt. Men för att kunna leda människans tankar om det så kallade "moderna samhället" in i mer mänskligt anpassade banor, kan vi i alla fall börja i små skalor. Till exempel på en liten yta i en Svensk storstad. Kanske kan detta inspirera till fler förändringar i framtiden?

Min modell, en process i bilder:










Ha en fortsatt skön vecka! :)

Kram
Annie

Mindre dyster, Mera lyster! - Gaturummets inredning

Hej!

Tänk att det snart redan är december! Vi har fått en uppgift som går ut på att inreda utomhus, närmare bestämt gaturummets inredning.

Vi ska formge ett förslag på ett offentligt rum, en yta mitt i centrala Göteborg.

I uppgiften ingår:

- Besöka platsen morgon, middag samt eftermiddag/kväll
- En moodboard med inspirationsbilder och värdeord
- Kartor över platsen med skisser
- En skissmodell i kapaskiva
- Anteckningar under processen
- Reflektion och analys över bland annat hur människor rör sig i utymmet.
- Eventuellt andra skisser

Eftersom detta är en plats jag känner till ganaksa väl, hade jag redan från början idéer om vad som behövdes, med tanke på den gråa, dystra stämningen i området. Då var jag säker på att naturen åter måste få ta plats och bringa lite värme och glädje mitt bland all trafik och gråa byggnader. Exakt hur projektet gick från idé till ett färdigt förslag samt modellbygget beskrivs i nästa inlägg. Nedan följer inspirationen som vi fick ta del av innan.

Vi fick se filmen "Den mänskliga staden", där det diskuteras huruvida storstäder - som allt fler människor bor i - verkligen är anpassade utifrån våra behov. Vi människor verkar ständigt för ett mer "modernt" samhälle, och det är en lång bro att ta sig över för att komma dit. Men vad innebär egentligen ett modernt samhälle? Det finns vissa städer som redan tagit sig tillräckligt långt för att se vad som finns där på andra sidan bron. Dessa är till exempel New York och Chongqing, där städerna innehåller såpass få offentliga utrymmen som bringar gemenskap att det hotar de mänskliga behoven.

Trafik hindrar folk från att röra sig på vägarna och höga skyskrapor med lägenheter där ingen känner sina grannar tar ifrån oss möjligheten att vara sociala. Jan Gehl är en arkitekt som blivit känd för att ha gett flera städer världen över nya utrymmen för stadsbor att interagera som sociala varelser igen. Det behöver inte vara stora åtgärder, bara att en förut trafikerad väg blir en gågata kan göra ofantligt stor skillnad. Nedan följer några citat från filmen som jag tycker är tänkvärda.

"Först formar vi städer, sedan formar våra städer oss" - Jan Gehl 
Le Courbier - modernismens fader: "Här kommer det att gå motorvägar. Vi skiljer helt på områdena " 
"Om någon person någon gång skulle vilja beställa en stadsplan för att döda stadslivet hade de inte kunnat lyckas bättre än vad modernisterna gjorde" - Jan Gehl 
"När ska vi fråga oss vad det egentligen innebär att vara modern?" - Ruhan Shama, aktivist som översatte Jan Gehls böcker till Bengali.

Vi fick också en kort föreläsning om Arne Brantzell och hans metod för att granska människan i olika rum - både ute och inne. Det handlade om hur man upplever olika rum, där själva föremålen påverkar hur en människa upplever utrymmet. Han beskriver i sin bok "Något om..." att man kan rita ut "bubblor" för hur olika platser i ett rum upplevs, och som skapar ett eget litet utrymme i rummet. Till exempel kan en bubbla vara en soffgrupp, och en annan en tom golvyta. Man kan också visa ut hur vi rör oss, genom att rita ut stråk där folk går i ett rum. Till sist kan man även lägga till knytpunkter (där man ofta återkommer i stråken) och viloplatser där det oftast är vilsamt.

Samma metod kan användas utomhus, där till exempel ett träd placerad på en i övrigt tom yta påverkar vårat rörelsemönster. Det kan till exempel göra att vi rör oss runt eller under trädet. Också beroende på hur den placerade figuren ser ut förhåller vi oss till platsen på ett annat sätt. Hade till exempel en vägg placerats med ett tak går många antagligen och ställer sig under taket vid regnigt väder. Bred överdel gör att figuren känns lättare, men upplevs också ta mer plats, till skillnad från motsatsen som vi kan se i till exempel fontäner.

Vi fick besöka platsen två gånger. Dessvärre var jag sjuk en av gångerna, men tack vare att jag redan känner till och har vistats mycket i denna stadsdel under olika tider på dygnet och under olika årstider kunde jag göra grovskisserna i alla fall. Dessa syns i bild 4 och 5. Saker som kom med på observationslistan var:


  • Mycket grått - gråa byggnader som är höga och många som är moderna.
  • Människor använder genomfarterna/gångbanorna regelbundet. På kvällarna är det flest folk som rör sig genom just den asfalterade gångbana som är precis bredvid ytan framför Älvrummet, men även personal på morgnarna använder denna gång mycket.
  • Operan och den vackra vyn vid kajen är de största tilldragelserna som lockar folk att vistas här.
  • Trafik är dominerade runt hela ytan. Det tar mycket plats i denna del av staden.
  • Barn lekte bollekar på konstgräsplanen när vi var där. (Mer detaljerad beskrivning om ytan i nästa inlägg).
  • Soliga dagar sitter folk gärna på trappavsatsen runt planen.
  • Skaterampen lockar till sig ungdomar som ofta åker där.
  • Nästan alltid folktomt. Förutom gångare, som mestadels bara går förbi.
  • Älvrummet tycks sällan ha besökare.
  • Lilla Bommens hamn verkar vara enda huset i närheten med en mer gammal, traditionell prägel.
  • Sällan syns äldre människor vistas här, eftersom de få bänkar som finns inte står varken under tak eller i anknytning till något lockande.
  • Det finns en ramp för rullstolar som sällan används.
  • Den intilliggande busshållplatsen drar hit fler människor, men de rör sig sällan på denna yta.
  • Vid sidan av konstplanen finns en trätrall som skulle kunna användas till scen. Dock finns varken tak eller väggar, och jag har aldrig sett den användas.
  • Vid ett par tillfällen varje år pågår tillställningar, framför allt syftar jag på Göteborgs kulturkalas. då används ytan gärna till att ställa upp tält eller stånd med olika aktiviteter här
Jag noterade även några saker bredvid utrymmet vi egentligen skulle inreda:

  • Gräset bredvid gångbanan är nästan aldrig befolkat.
  • Beachvolleybollplanen används av äldre ungdomar på sommaren, men står annars tomt.
  • Parasoller med tillhörande stolar och bord står nästan alltid i staplar fastkedjade och är inte särskilt inbjudande.
  • Lekplatsen är en klättervägg och något annat inte ens jag vet vad det är. Där skulle behövas en mer traditionell lekplats med till exempel en klätterställning och ett par gungor.

Om jag ska följa Arne Brantzells metod och tankar, skulle ytterligare en lista över människors rörelsemönster se ut såhär:

  • Stråk: Gångbanan, fram och tillbaka på konstgräset, rampen.
  • Viloplatser: Bänkar bredvid konstgräsplanen, trappavsatsen.
  • Knytpunkt: Gångbanan som leder mot Rampen/Konstgräset/Operan/Busshållplatser/Nordstan/resterande stadsdel
  • De upplevda bubblorna (som används): Trappan, konstgräsplanen, rampen, gångbanan.
  • De upplevda bubblorna (sällan använda): Scenen, Älvrummet, Rullstolsramp, Gräset bredvid.
  • Observera att vissa bubblor ändras beroende på årstid, till exempel sitter inte folk och solar på trapporna på vintern, eller vid regn.

Nedan kan ni följa iakttagelser genom skisser från min loggbok.


Bild 1:  Ett första prov på Arne Brantzells metod i ett hus.

Bild 2: Tankar och idéer om platsen.
Bild 4: Inspiration samt skiss efter första besöket.
Bild 5: Morgon och Eftermiddag/Kvällsritningarna.

I nästa inlägg som hör till detta projekt kommer jag att beskriva min process med skissmodellen, samt mina värdeord och ändringar med flera.

Kram!
Annie

måndag 17 november 2014

Uppdatering av Gymnasiearbetet - äntligen!

Hej allihopa!

Har varit otroligt dålig på att blogga om Gymnasiearbetet (eller GA som vi förkortar det) på...tja, sen vi började efter sommarlovet om jag ska vara ärlig. :S

Alldeles för mycket har hänt, och nästan allt står "analogt" i en loggbok. Men här är i alla fall en kort sammandragning om vad som har hänt under alla veckor. :)


  • Jag visste inte var jag skulle börja. Allt kändes konstigt och fel och det kändes både konstigt och inte konstigt med det samiska temat igen.
  • Började på ett blogginlägg 2014-09-28. Där ändrade jag mig tillbaka till samiska temat. Trodde jag hittat ljuset där.
  • Ångrade mig igen. Förslag som kom upp förutom samiska temat var antroposofiskt tema, naturens färger och former, färg och form idag samt historiskt tema från någon/några epoker.

  • VÄNDPUNKT! Hade ett handledarmöte vecka 40 med min mentor. Äntligen sorterades alla förvirrade tankar och ut kom jag med ett nytt mål och ett tema som sammanfattade alla förslag: Att undersöka hur inredning och arkitektur har inspirerats av naturen. Gäller enbart svensk stilhistoria.


  • Ändring! Enbart inredning. Vet nu att jag istället vill göra mönster inspirerat av naturen, liksom andra formgivare gjort i historien. Kanske blir det en hel kollektion..!
  • Nya ändringar igen: Endast välja ett par epoker att arbeta med och jämföra.
  • Problem. I princip alla epoker har NÅGOT inspirerat från naturen. Hur ska jag kunna få ut de viktigaste? Hittar även Sveriges äldsta funna tapet från 1500-talet, som också visar sig innehålla blommönster!
  • Ytterligare förändring: Välj enbart ett antal personer från olika epoker.
  • Hittade personer att ta reda på mer om och som representerar olika epoker av olika skäl:  
  1. Tobias Lang (Kattuntryck, 1700-talets Rokoko) 
  2. Karin Larsson (Jugend) 
  3. Josef Frank (rebell, 30-40-talets funktionalism) 
  4. Birgitta Hahn (10-gruppen, 70-talets "gröna våg") 
  5. Ernst Kirchsteiger (nutid)
  • Jag kommer även jämföra tapeten från 1500-talet med en av Ernst Kirchsteigers tapeter/tyger som en början och avslut för mer jämvikt i projektet.
  • Skrev ett PM om Josef Frank. Josef Frank: CHECK!
  • När jag gör mina mönster vill jag ge en kommentar till min samtid, precis som bl.a. rebellen Josef Frank gjorde. På den tiden var det en protest mot den raka, enformiga funktionalismen. Nu är det dagens stress och nonchalans som jag tänker rikta in mig på.

Nu har vi alltså kommit till den punkt jag befinner mig på idag, där jag ska ta reda på mer om de fem personerna.

Ha det bra så länge!

Kram
Annie

Analys - vad behöver skolans bibliotek?

Hej allihopa!

Fortsätter på projektet där vi ska ge förslag på en planlösning till skolans bibliotek. Detta är vad jag kommit fram när det gäller behovsanalys (obs! Vi har hunnit längre med projektet än detta inlägg beskriver):

Behovsanalys

Behov:

- Bokhyllor, gärna i kreativa former
- Sittplatser, mysiga fåtöljer samt till mindre "arbetsytor"
- Ljuddämpande textilier: Mattor, Gardiner
- Mysig belysning
- Bord, mindre

Önskemål:

- Mysfaktorer som mattor, gardiner och ev. tavlor
- Varma färger, mycket trä
- Bokstäd för att visa upp tips på böcker
- Roligare rampnedgång - det ska fungera både för rullstolar och vanliga. Det ska kännas "normalt" att gå ner här, vara för alla. Rullstolsbundna ska inte känna att de använder ett "konstigt" eller "annorlunda" ställe - med andra ord ska de inte vara ensamma med att använda den vägen.
- Små utrymmen = Arbetsplatser för personer en och en.

Förslag:

- Fler bokhyllor
- TRÄ - lite gammaldags känsla, "gammalt engelskt bibliotek fast något ljusare och mer modernt"
- "Murriga" färger
- Mattor med stort mönster
- Gardiner

Definitiva förslag:

Bokhyllor ska bytas ut till träfärgade
Små arbetsytor med tillhörande stolar för en person/bord
Många bokhyllor, också sådana med böcker från båda håll
Bokhyllor i mitten av rummet
Skapa gångar, utrymmen i rummet
Ett eller två något större bord, dock max 3-4 pers/bord.

fredag 31 oktober 2014

Readymade - Nonchalans

Hej! Vi har fått i uppgift att göra ett readymade-konstverk samt studera en konstnär lite extra.

Jag väljer skulptören Tony Cragg, eftersom jag finner hans verk både visuellt vackra och intressanta. Nyfiket undrar jag vilket syfte verken har, särskilt som de är gjorda i fluxusrörelsens tecken, men liknar mer de tilltalande readymade-verk som gjordes innan dadaismen, av t.ex. Archimboldo många hundra år tidigare. När massproducerade framställda föremål ställs samman och föreställer något helt annat - som också är helt begripligt och som man förstår. Frågan är bara vad konstnären då vill säga med dessa verk?
Fluxusrörelsen hade sina största glansdagar under 60-70-talen som grundades i New York av George Maciunas med bl.a. Yoko Ono i spetsen. Denna rörelse hade Dadaismen som föregångare och tog återigen upp frågor om normer och ifrågasatte vad som är konst. Man ville sudda ut gränser mellan konstnären och publiken men också mellan olika konstarter. Genom att använda metoder som till exempel installationer, föreställningar där publiken var medagerande eller massproducerade föremål testade rörelsen gränserna för att ta göra gränsen mindre.

Konstnären

Anthony “Tony” Cragg är en brittisk skulptör som föddes 1949 i Liverpool, som från början är utbildad forskare och arbetade som laboratorietekniker vilket har format det konstnärliga uttrycket men framför allt påverkat relationen till olika material. Cragg utövade senare flera olika typer av konst, vilket man kan se på hans egen hemsida där man kan skåda både målningar på papper, skulpturer och installationer - men det var först under 80-talets början som han började göra konstverk med vardagsprylar i olika formationer, ordnade efter former och/eller färger. Dessa var bland annat en serie enkla konturer på väggar och golv. Enligt flera källor (se källförteckning) var hans avsikt att låta den vardagliga meningen hos varje föremål få en ny betydelse genom att hamna i ett nytt sammanhang. Det som är speciellt med just dessa typer av verk som Cragg gjorde, är att de berättar så mycket om en viss tid så att vi än idag, över trettio år senare, fortfarande kan läsa av Craggs personliga åsikter och reflektera över den tid konstnären levde i.

Jag skulle vilja beskriva Cragg som en man i tiden, eftersom han genom dessa verk ger kommentarer till sin samtid, med hjälp av tidens föremål. Detta, precis som källorna nämner, gör att föremålen i sig har en metaforisk relation till det hela. Det är en av de saker som Tony Cragg specifikt arbetar med: en liten del av något stort. De material han använder sig av är endast gjorda av människohand, det vill säga icke-naturmaterial och såväl köpta som upphittade föremål. I ett uttalande i sin tidigare konstnärliga karriär påstår Cragg enligt Lisson Gallery att dessa material är “fossilerade nycklar till en dåtid som är vår nutid”. Han anser att varje föremål har en egen “ballong” med information kring sig och detta utnyttjar han. Det är genom sina konstverk som Cragg försöker sudda ut linjen mellan människotillverkade (konstgjorda) föremål och naturliga landskap.


Inspirationen

Tony Cragg ‘Britain Seen from the North’, 1981
© DACS 2014
Källa: The Tate Gallery
Inspirationen till mitt verk är huvudsakligen från Tony Craggs verk “Britain seen from the north” (till höger) som föreställer en människa som ser på Storbritannien från norr. Det underliggande budskapet var att människan skulle föreställa konstnären själv (som vid den punkten var bosatt i Tyskland men nu gjorde ett återbesök i sitt hemland) som står och ser på landet som en utomstående under Storbritanniens ekonomiska svårigheter (då särskilt i norr). Enligt The Tate Gallery samlades föremålen som verket är gjort av in från Londons gator och avfallsanläggningar precis innan utställningen och sattes ihop på en stencil som Cragg skissat från en kartbok.

Dessa konstverk i form av många vardagsföremål som i strikt ordning skapar något annat ger intrycket av något väldigt simpelt och logiskt. Jag gillar att de får människor att tro på det enkla, den logiska formen, när konstverket i själva verket skriker en kritisk uppmaning åt betraktaren. Som att skriva en dold debattartikel i ett verk som bara de nyfikna, de som bryr sig och är intresserade, kan förstå.


Mitt verk

Likaså har jag också skapat ett verk som föreställer en enkelt identifierbar människa, men där föremålen talar för något annat i förhållande till konturen som de skapar. Jag anser att vi i dagens samhälle är alltför nonchalanta med de små saker vi faktiskt kan göra som kan förbättra den värld vi håller på att förbruka. Bara en så enkel sak som att slänga sitt skräp - allt skräp - i soptunnorna istället för på marken skulle kunna bidra till en mycket renare värld. Därför har jag valt att här fokusera på det lilla en människa kan göra för en ljusare framtid, vilket kanske senare kan väcka ytterligare idéer. Genom att göra en människosilhuett av skräp vill jag rikta mig till folks samveten. Människan är byggd av alla möjliga massproducerade föremål sorterade i olika färgsektioner, vilket i sig symboliserar olika delar av människan.

Huvudet är grått - eftersom det är där nonchalansen sitter.
Bröstet är rosa (ännu naturligt) eftersom det inte händer så mycket där och då är sin egentliga färg.
Hjärtat däremot är transparent svart för att visa på våra kallhjärtade och lättgenomskådliga handlingar (det svarta står både för stenhjärta och för ett nerfläckat samvete).
Armarna är gula eftersom det är med dessa vi borde kunna påverka; som en menande signal.
Händerna är röda: det är med dessa vi skräpar ner.
Benen är svarta eftersom de leder till fötterna som är blå (kallsinnade), vilka trampar ner skräpet i jorden och får oss att inte längre vilja ta i det.

Källa: Eget Foto

Process

Jag gick tillväga på samma sätt som Tony Cragg med den skillnaden att jag gjorde verket i olika sektioner och satte ihop dem i datorn samt att jag omtolkade hur han placerat föremålen. Först ritade jag alltså upp en människas kontur i delar på ett papper så att det blev flera mallar på samma yta med hjälp av en projektor. Därefter placerade jag ut föremål efter färg och tog kort på varje del. Sedan förde jag in verket i datorn där den redigerades och placerades på ett passande träd i en park som ett konkret exempel - verket fick ett sammanhang. Dessutom tog jag verket ytterligare ett steg djupare och delade in det i färgsektioner (vilket Tony Cragg dock faktiskt gjort på andra verk fast utan färgsymbolik).

Plats

Meningen är att placera verket på ett träd, förslagsvis i en park där just många människor rör sig och där skräp och cigarettfimpar ofta hamnar på marken. Genom att skulpturen omger trädstammen skapas ett skikt eller ett hinder som omger det naturliga trädet. Människan är skapad av naturen liksom trädet, men genom att vårt skräp påverkar naturen negativt har vi liksom symboliken kring verket omringat trädet och tvingat en barriär att uppstå som trycker ner det naturliga flöde som gett oss liv. Också det faktum att skulpturen inte är alltför utstickande visar den nonchalans vi känner inför skräp omkring oss. Därmed har jag valt att döpa mitt konstverk till “Nonchalans” vilket talar för vad vi människor egentligen måste göra: börja bry oss och ta tag i problemen.



Förbättringar

Om jag skulle utveckla verket, skulle jag antagligen göra figuren enbart av skräp från just den plats den står på vilket skulle göra att skulpturen får en direkt koppling till platsen och där förbipasserande kan känna igen som skräp de faktiskt ser vare dag. Sedan skulle jag nog se till att använda mindre saker så att människans kontur blir mer lättidentifierad.

Detta blev mitt verk:

Källa: Bilderna är enbart tagna av mig, detta inkluderar readymade-verket.

Efter denna beskrivning, tror du att du skulle lägga märke till mitt verk och stanna upp om det var du som passerade?


Källor

Nationalencyklopedin: Fluxus
Nationalencyklopedin: Tony Cragg
LissonGallery: Tony Cragg
1 The Tate Gallery: Britain seen from the north
2 The Tate Gallery: Britain seen from the north
Tony Cragg

Ha en fortsatt trevlig Halloween! :)

Kram
Annie

onsdag 1 oktober 2014

Projekt Marstrand

Hej!

Vi har arbetat med ett projekt som går ut på att färgsätta ett rum i ett sekelskifteshus på Marstrand.

Vi har fått reda på att de inneboende är en aktiv familj med barn på 12 och 15 år samt att föräldrarna är 55+. Rummet används till sällskapsrum, tv-tittande och musik. Detta rum syns direkt när man kommer från hallen/entrén.

Familjen är i behov av en viloplats och för närvarande är rummet inrett i nittiotalsstil med soffor, fåtölj, kakelugn och sidobord. Golvet är i såpat trä och väggarna ockragula.

2. Tapeten i Entrén
(ej angränsande rum)
1. Tapet i angränsande
rum med trappa.
Ingången till rummet.
Resterande rum i huset är inredda i modern sekelskiftsstil, men har vågade tapeter i vitt med röda växtrankor samt en med blå- och vitmelerade blommor (se bild 1 och 2). Båtlivet är viktigt för familjen, och detta rum har dessutom direkt solljus hela dagen tack vare de många fönstren.

Familjen vill behålla alla möbler, men vi får ge förslag på eventuella förändringar. Eftersom vi inte själva har besökt huset eller har bilder på resterande rum (förutom de två tapeterna och en grå trappa i rummet intill, se bild 1 och 2) är det svårt att beskriva de exakta färgerna. De möbler som redan infinner sig i rummet är:




3. Överskådlig bild över rummet, taget från dörröppningen.
- Två kornblå soffor
- En kornblå fåtölj
- Ett soffbord i medelmörkt trä
- Ett sidobord i mörk/svart teak (se bild 3)
- En nätt piedestal i vitmålad trä med en grön krukväxt på
- Vit kakelugn med mässingsdörrar
- Träfärgad konsolhylla
- Flera tavlor med olika motiv
- Två speciella tavlor i varma färger (en av dem på bild 3)
- Vita gardiner
- Löpare i olika färger former (vävd?) (se bild 3)
- Rödaktig, orientaliskt mönstrad matta (efter bedömning från bilderna, se bild 3)
- Filt, svart/vitmönstrad material okänt (se bild 3)
- Taklampa (se bild 3)

Avsikten är att få rummet att kännas ljusare, luftigare och mer aktivt närvarande. I och med ljusinsläppet borde ljusare färger fräscha upp betydligt. Rummet i sig är relativt stort, uppåt 7x9 meter med en takhöjd på hela 270 centimeter.

Först var min allmänna uppfattning att göra sekelskifteskänsla i rummet, men modernt. För mig, innan jag hade tagit reda på mer, tänkte jag mig ljust, luftigt och modernt med mycket enfärgat och vitt. Kanske till och med marint. Men det var innan jag läste på mer om vad sekelskiftet verkligen hade att erbjuda.


Som jag ser det, finns nu alltså tre olika lösningar på uppgiften (observera att jag utgår ifrån svenskt sekelskifte).

1. Sekelskifte som det var förr; en ljusare och avskalad stil med drag från 1700-tal men också som påverkas av den ännu aktuella jugendstilen eller art noveau som den heter på franska. Ellen Key var visserligen banbrytande med sina vita väggar (då hon kom på att man kunde vända på tapeterna så att det vita lyste utåt och gjorde rummen luftigare och större) och omvärlden var kanske inte precis redo för dessa extrema tag, men i det stora hela blev inredningen ljusare än tidigare även om stormönstrat ännu var inne (bild 5 och 8).

2.  Sekelskifte som vi uppfattar den idag; det som vi kallar klassisk stil idag där "spröjsade" fönster och bröstpaneler på väggarna fortfarande är aktuellt, men färgerna är betydligt mer moderniserade. Vitt, grått och ibland mer åt det marina hållet är vanligt. Oftast är det detta vi idag kopplar ihop med sekelskiftets avskalade stil, trots att vi idag har förnyat och skalat av stilen rejält.

3. Återfödelsen av det ursprungliga sekelskiftet som det var förr; innebär att sekelskiftet på nytt har inspirerat till tapeter och nytryckta, nydesignade sådana som mycket mer liknar det sekelskifte som verkligen var förr än den sekelskiftesstil vi har som allmän uppfattning idag. Sekelskiftets egentliga stil kommer helt enkelt tillbaka i ny upplaga.


Som ni ser har jag alltså kommit till ett läge där alla tre kan vara rätt. Här hänger det alltså på hur familjen själv tolkat stilen i resten av huset: både i och utanpå. Tydligen är familjens kök i "modernt" sekelskifte, vilket då borde innebära att familjen satsat på alternativ två, samtidigt som jag bedömer tapeterna jag fått bild på som mer originellt sekelskifte i ny upplaga, som alltså borde motsvara alternativ tre.
4. Här syns trappan i det
angränsande rummet.
Tapeten i bild 1 är på baksidan
av de gula väggarna

Att döma av familjens egenskaper känns båda lika aktuella, dels för att föräldrarna är 55+ och därmed antagligen vill ha en vilsam och klassisk hörna att umgås i. Dels för att familjen tillsammans med ungdomarna är relativt aktiva både med natur (äldre sekelskifte) och båt (nyare, mer marint sekelskifte) och därmed kan vilja ha en mer modern och "aktiv" stil.

För att tillgodose denna familj gjorde jag alltså först alternativ tre - som jag då såg som en blandning av de första två alternativen. Sedan lade jag i efterhand till ett alternativ till, som då skulle motsvara alternativ två. Detta också för att trappan i det angränsande rummet (det med rödvitblommiga tapeten som fondvägg i bild 1) tycks vara i mer modern sekelskiftesstil.


Det nya förslaget

När jag hade fått lite mer information om sekelskiftet att gå efter, provade jag mig fram med olika idéer. Något som jag redan från början var klart var att rummet skulle vara ljust. Alltså bestod första idén av ljus tapet - gärna stormönstrat - och en vit bröstpanel med "speglar" för tapeten inte skulle kännas för dominant, vilket lätt kan kännas rörigt och plottrigt.

Eftersom familjen är aktiv och båtintresserad tänkte jag mig ett mer marint sekelskifte, vilket skulle innebära att sofforna kunde behålla sin kornblåa färg. Idén är med andra ord relativt anpassad efter kundens önskemål: att behålla möblerna. Dock får jag lov att ge förslag på förändring, vilket då skulle vara att klä om sofforna till en mörkare marinblå eller ljust grå.

Hyllorna måste nog målas om till vitt, men ett förslag (om man vill ha lite "Ellen Key"-känsla) är att sätta in bokhyllan LIATORP från IKEA. et såpade golvet har jag behållit, eftersom det även var populärt på sekelskiftet. Ett annat alternativ är också att måla de redan uppsatta hyllorna vita (om man till varje pris vill behålla dessa).

Tapeten som blev mitt slutgiltiga val på den gammelnya sekelskiftesstilen var Sandbergs Marianne ljusgrå. Denna tapet upptäcktes på grund av reklam för den helt nyutkomna kollektionen Brunnsnäs från Sandbergs Tyg & Tapet. Brunnsnäs är en herrgård från 1700-talet som inspirerat till den nya kollektionen som kom ut nu i höst (se bild 8). Sekelskiftet innehöll ju också mycket inspiration från 1700-talet, och det i kombination med den ljusa, varma, beige-gråa färgen kändes som en passande tapet. Mönstret på tapeten föreställer slingrande grenar med fåglar, blad och rosor - drag från Jugendstilen kring denna tid. Färgerna som mönstret innehåller var ett medvetet val, eftersom jag försökte finna en tapet som tog upp både blått och rött samtidigt som den inte fick kännas varken rörig eller för färgstark. Detta i och med de tavlor de ville behålla, som innehöll varma färger i rött och gult, att tapeten utanför rummet är rödvit och att sofforna och den tredje tavlan är blåa. På så vis kan man stå i hallen och se in på en tapet som tar upp det röda i tapeten i periferin, men samtidigt inte tar över rummet tack vare bröstpanelen. (obs! Färgerna på tapeten kan variera, och ser för det mesta nästan mintgrön ut på skärmen. I verkligheten är den mer beige.)

Ett annat förslag är att byta ut den "orientaliskt" mönstrade mattan i mörkrött och lägga in en ripsmatta (i detta exempel från Stora Holms Säteri) samt en passande duk i samma stil, gärna en beige nyans med lite broderi på så att stilen påminner lite om Carl Lassons hem, vilket var en stor inspiration krig sekelskiftet för många.

Bordet får behålla sin färg tills vidare, eftersom även träet tar fram en varmare känsla i rummet. Tavlorna får hänga kvar där de gör idag.)

I och med att rummet får upp sin ljushet men samtidigt får sin värme bevarad ges utrumme till stort umgänge och utövande av musik i detta rum. Mycket bra belysning i en stil som står i enlighet med rummets anda är att rekommendera. De vita, tunna gardinerna får hänga kvar. Eventuellt kan man sätta upp andra, ännu mer skira vita gardiner. Kuddar i randigt, gärna i beige eller om man vill i blått som ger en mer marin känsla kan vara trevligt. Byt dessutom gärna ut lampan till en mer passande (efter sekelskiftets trender) och häng den längre ner, närmre soffbordet.

Växter i terrakottakrukor - mycket växter - var populärt i och med Jugendstilen. Att rekommendera är den idag mycket populära japanska lönnen.

Nedan följer inspirationsbilder till mitt  förslag. Jag ville ta fram det organiska hellre än ränder och abstrakta mönster på grund av resterande tapeter i huset.

5. Ellen Keys Strand (detta collage är den bästa bild jag kunde
finna på inredningen. Bilden kommer från en blogg:
http://flitigamyran.blogg.se/2006/august/ellen-keys-strand.html

7. Sandbergs tapet Carl, en tidig idé,
men lägg märke till bröstpanelen

6. Ester Marias Kammare (Duro)
Bild från Engelska tapetmagasinet,
Tapet formgiven av Ernst Kirchsteiger, 20-tal

8. Sandbergs nya kollektion Brunnsnäs, notera de stora mönstren från 1700-talet, som kom tillbaka igen runt sekelskiftet, nu är tillbaka ytterligare en gång i en helt ny kollektion, släppt hösten 2014

10. Sandbergs Marianne kollektion Brunnsnäs, klicka HÄR
9. Sandbergs nya tapet Marianne från Brunnsnäs,
syns även i ytterligare en färg på bild 7

11. Sandbergs Marianne Ljusgrå, klicka HÄR
Obs! Färgen är i själva verket mer beige.
men ser väldigt mintgrön ut på bild.

Här är "collaget" av mitt förslag:

12. Mitt förslag. Dock är inte gardinerna med och vissa detaljer kan behöva justeras.

Om nu familjen trots allt vill ha den mer "moderna" sekelskiftesstilen, skulle denna bild nedan (bild 13) kunna vara en lösning. Den vita panelfärgen kallas "Stockholmsvit" eller "antikvit", NCS 0500-N som matchas med grå från samma skala, NCS 2000-N. Bilden är tagen i en lägenhet i Stockholm. Om man vill ha en mer modern Stockholmsvit som inte är så mycket gult i men samtidigt inte är "tippex-vit", kan man istället välja NCS 0502-Y, som också den matchas med en grå från samma skala, NCS 2005-Y. Förslagsvis kan man då klä om sofforna och fåtöljen i grått eller vitt och även måla det mörka, svartaktiga sidobordet i vitt liksom hyllorna.


13. Bild (HÄR) från Ebba Von Sydows sekelskiftslägenhet i Stockholm.
Ha det fint! :)
Kram
Annie

Källor: http://www.sekelskifte.se/egensida/inspiration-fakta/501
samt flera antal böcker om design och inredning. Däribland Jane Fredlunds "Stilguiden".

söndag 28 september 2014

Ready-made - bokstavligt

Hejhej!

Ready-made är tillbaka! Den här gången går uppgiften ut på att:

- Studera en konstnär och beskriv dennes konstnärsskap samt sätt att använda ready-made i sitt skapande.
- Inspireras av konstnären och välj en färg/form du vill skapa.
- Välj ut materialen du vill arbeta med.
- Placera gestaltningen i ett sammanhang. I vilket sammanhang ska skulpturen synas? Hur påverkar rummet/miljön verket?
- Placera skulpturen där du önskar och dokumentera detta.

Idag har jag letat fram en konstnär jag ville studera närmre, efter överskådligt studerande av ca 20 olika found-art konstnärer. Jag valde Tony Cragg, eftersom jag fann hans verk tilltalande och intressanta samt blev nyfiken på vad konstnärens tanke kan vara med dess simpla former.
Därefter började jag studera konstnären och ismen omkring denne närmre - vilket visade sig vara omkring Fluxus, en fortsättning på dadaismen.

Jag borde kanske ha letat fram konstnären hemma, så att jag var mer förberedd för denna lektion, men nu är det som det är. Det känns bra att inspireras av denne konstnär, eftersom jag bland annat fann att han genom sina verk kommenterar omvärlden. Nästa lektion ska jag ta reda på mer om själva rörelsen Fluxus samt vad han exakt ville ha sagt med sina verk.

Tills nästa inlägg!
Kram
Annie

söndag 7 september 2014

Läsning för alleman!

Hej igen!

Fler projekt på gång! Detta går ut på att ge ett kreativt inredningsförslag till biblioteket på vår skola. Utrymmet är inte jättestort, ca 11x5 m (uppdelat i två rum med en bred dörrkarm mellan), och då är inte rampen för rullstolar inräknad eftersom den tar rätt mycket plats.

Till projektet ingår:

- Mäta upp biblioteket på skolan så att man kan rita en planritning
- Behovsanalys (observera att projektet är ett FÖRSLAG, och alltså rymmer kreativa idéer)
- Research, leta relevant inspiration, studera olika biblioteks utformning (studiebesök på stadsbiblioteket)
- Skapa en moodboard (collage)
- Bygga en modell
- Muntlig presentation (presentera förslaget samt redogör för hur förslaget inspirerar till läsning)

Vi har mätt upp biblioteket (det blev väldigt många mått!) och gjort en snabbskiss på en planritning för att få en överblick av vad vi har att arbeta med.

Studiebesöket inträffade nästa lektion. I det soliga fina sensommarvädret kom vi till det ståtliga stadsbiblioteket i Göteborg där rader och åter rader av bokhyllor ryms i en allmänt trevlig fräsch och väldigt tilltalande miljö. Trots bibliotekets stora byggnad blev jag förvånad över hur de ändå lyckats behålla känslan av att vara sin egen person i så offentliga utrymmen. Själv skulle jag inte tveka över att sätta mig ner, läsa, göra läxor eller bara ta en fika i deras lilla café.

Detta var vad jag letade efter när jag kom dit:

- Planlösning
- Former
- Färger
- Material
- Stämning/känsla

Det var ganska mycket att ta in, men också mycket spännande och inspirerande att uppleva! Speciellt påtagligt blir förstås detaljer när man söker efter dem.

Detta var vad jag lade märke och kom fram till:

- Det var ljust och fräscht
- Luftigt utan att kännas tomt
- Modern känsla rakt igenom
- De har lyckats skapa utrymmen där kunderna kan vara ifred och känna lugn trots offentligheten.
- Olika våningsplan har olika detaljer! Detta var mycket intressant, för det är en sådan sak som jag antagligen inte tänkt särskilt mycket på om det inte varit precis vad jag letade efter. För trots att alla våningsplan andas samma känsla fanns några små förändringar som riktar sig till olika målgrupper.

Redan vid ingången och trappuppgångarna hittar man spännande inslag! Det är svårt att förklara i ord, men den svarta väggen ni ser intill påminner om boksidor med text...! Dessa entrétrappor går i olika träslag, ta trappstegen till exempel, som verkar bestå av små rutor med trä - ytterst intressant!

Sedan lägger man handen på räcket. Och man är inne i en annan värld. Det är en kreativ värld, där flera sinnen utnyttjas och ger en större upplevelse. Mjukt läder som tvinnats runt en stång ger en mjuk känsla men samtidigt lekfull, eftersom de små upphöjningarna ger handen något att hålla fast vid och upptäcka. Det är säkert också mycket effektivt för blinda, eftersom man med enkelhet kan känna sig fram med hjälp av den vågiga känslan. Detta trappräcke fanns även vid den andra trappan längre in i byggnaden.

Så här uppfattade jag de olika våningsplanen. Observera att jag inte tar med alla olika möbler/utrymmen etc, utan bara det som jag speciellt lade märke till och därmed fann intressant.

Plan 2

Modernt, ljust och med höga bokhyllor med många fack. Men här fanns också färgglada fåtöljer och
en halvcirkelformad hylla med en matta med jorden på i mitten (böcker om resor). Här fanns även filmer att låna. Jag skulle säga att detta översta plan riktar sig mest till vuxna, men samtidigt bjuder in ungdomar genom en liten lekfullhet (och de lockande filmerna) för att inte "avskräcka" andra åldersgrupper att gå upp på grund av facklitteraturen i rummet intill.

Plan 1

Detta plan innehöll bland annat böcker om konst,
musik, arkitektur, skönlitteratur, memoarer med mera. En stor, öppen ruta på andra våning skapar en balkong där man ser rakt ner till entréplan där moderna fåtöljer står placerade på en stor matta med lite orientaliska-liknande mönster på i varma brunröda toner. Runt balkongen finns ett staket med annorlunda former. Det är i metall och format som berg och dalar, kantiga. Det ger en lekfull touch till den i övrigt något stela stämningen bland bokhyllorna. Här uppe är alla bokhyllor raka och normala med några små detaljer.

Vissa bokhyllor är bara halva, vilket gör att en yta även skapas ovanpå för den som letar och vill
kolla igenom sina fynd. Längre bort finns också hyllor med en lång utskjutande hylla längst ner. Påminner märkligt mycket om lådor under hyllorna i skoaffärer..! Här finns också ett långbord med flera datorer. Alla våningsplan innehåller mycket glas, vissa med frostade mönster på. Detta plan kändes inte riktat till någon särskild målgrupp, utan verkade mer som en våning där man landade och återkom till mellan de andra våningarna.

(Entréplan - var mer för att lämna tillbaka böcker. Ett plan jag inte besökte på grund av den frekventa versamheten)

Plan -1

Ungdoms- och barnvåningen! Här fanns mycket mer utrymme för kreativa och lekfulla inslag. Barnavdelningen hade ett eget runt sagorum med mystisk stämning och ljus i flera skumma färger som grönt och rött och mönster på väggarna som liknande fantasilandskap samt "stjärnor" i taket. Här fanns även färgglada golvpuffar som också återkommer i ungdomsavdelningen.

Väl i ungdomsavdelningen (som för övrigt hade mycket spännande att upptäcka trots det mindre utrymmet) fanns flera inspirerande inslag. Vågiga halvbokhyllor, en post-it lappvägg de kallade "poesiworkshop" och roligt formade sittbänkar/lägre "hyllor" (se bild, svårt att förklara)
 med abstrakta mönster på (svartvita ränder), andra var enfärgade i orange. Även dessa var vågiga. Något jag lade märke till specifikt var att vissa hyllor var instuckna i väggen så att de påminde om en blandning mellan gamla flipperspel, läsk/matautomater, serietidningshyllor och dataspel/filmhyllor. En annan vägghylla med tidskrifter hade
svart, mjuk botten och fick tidningarna att sticka ut på sidan. När jag ser ännu ett mönster i orange tänker jag att orange är en återkommande färg i hela biblioteket. Detta mönster såg ut som bokryggar staplade bredvid och på varandra.

Något jag också reagerade på i denna ungdomshörna var skrivborden som stod placerade i en lång rad ängs med fönstren. Något utstickande pelare befann sig mellan varje bord och eftersom varje bord endast hade plats för en, kändes det tillräckligt intimt för att skapa en privat sfär kring varje bord. Något jag tror att många ungdomar, liksom jag, uppskattar.

Längre bort på samma plan fanns "Dynamo game" - avdelningen. Här kan vi verkligen se kreativiteten flöda! En stor svart fondvägg med fördjupningar i orange och vitt visar en bana för spelande av t.ex. dataspel. Där fanns till och med stolar med en gemensam skärm för att kunna spela videospel på! Alla stolar är färgglada och även här fanns flera abstrakta mönster-sittbänkar längsmed hyllorna. Gröna inslag fanns också.

Övriga detaljer

Runda metallampor, silverfärgade. Nästan allt är vitt. Accenten är orange, ibland också grön. Dörrar i en mörk bronsfärg. Böcker bredvid entrén hängande i färgglada rep från taket ner till golvet. Frostat mönster på glas. Svarta tydliga figurer som hänvisar till olika avdelningar, till exempel en kaffekopp mot caféet. En tegelvägg i  en gulaktig nyans. Papperskorgar som ser ut att vara gjorda av vita papper. Underbara trappräcken!

Trä var något som fanns nästan överallt på biblioteket, men väldigt ljust i varenda bokhylla (förutom trapporna och de svartmålade väggarna). Detta gjorde att intrycket blev vitt trots att träet fanns där. Färgglada stolar fanns överallt på alla våningar, men på nedersta plan bredvid ungdomsavdelningen fanns även några - som inte kan beskrivas som annat än något mellanting mellan förstorade, tomma trådrullar och gamla snurrleksaker (se bilden).

Intrycken här blev ganska många, och
texten blev därmed ganska lång, men jag hoppas ni tar er tid att besöka detta fascinerande bibliotek någon gång och finner det lika fascinerande som jag gjorde!


Många kramar! :)
Annie