Hej!
Vi har arbetat med ett projekt som går ut på att färgsätta ett rum i ett sekelskifteshus på Marstrand.
Vi har fått reda på att de inneboende är en aktiv familj med barn på 12 och 15 år samt att föräldrarna är 55+. Rummet används till sällskapsrum, tv-tittande och musik. Detta rum syns direkt när man kommer från hallen/entrén.
Familjen är i behov av en viloplats och för närvarande är rummet inrett i nittiotalsstil med soffor, fåtölj, kakelugn och sidobord. Golvet är i såpat trä och väggarna ockragula.
|
2. Tapeten i Entrén
(ej angränsande rum) |
|
1. Tapet i angränsande
rum med trappa.
Ingången till rummet. |
Resterande rum i huset är inredda i modern sekelskiftsstil, men har vågade tapeter i vitt med röda växtrankor samt en med blå- och vitmelerade blommor (se bild 1 och 2). Båtlivet är viktigt för familjen, och detta rum har dessutom direkt solljus hela dagen tack vare de många fönstren.
Familjen vill behålla alla möbler, men vi får ge förslag på eventuella förändringar. Eftersom vi inte själva har besökt huset eller har bilder på resterande rum (förutom de två tapeterna och en grå trappa i rummet intill, se bild 1 och 2) är det svårt att beskriva de exakta färgerna. De möbler som redan infinner sig i rummet är:
|
3. Överskådlig bild över rummet, taget från dörröppningen. |
- Två kornblå soffor
- En kornblå fåtölj
- Ett soffbord i medelmörkt trä
- Ett sidobord i mörk/svart teak (se bild 3)
- En nätt piedestal i vitmålad trä med en grön krukväxt på
- Vit kakelugn med mässingsdörrar
- Träfärgad konsolhylla
- Flera tavlor med olika motiv
- Två speciella tavlor i varma färger (en av dem på bild 3)
- Vita gardiner
- Löpare i olika färger former (vävd?) (se bild 3)
- Rödaktig, orientaliskt mönstrad matta (efter bedömning från bilderna, se bild 3)
- Filt, svart/vitmönstrad material okänt (se bild 3)
- Taklampa (se bild 3)
Avsikten är att få rummet att kännas ljusare, luftigare och mer aktivt närvarande. I och med ljusinsläppet borde ljusare färger fräscha upp betydligt. Rummet i sig är relativt stort, uppåt 7x9 meter med en takhöjd på hela 270 centimeter.
Först var min allmänna uppfattning att göra sekelskifteskänsla i rummet, men modernt. För mig, innan jag hade tagit reda på mer, tänkte jag mig ljust, luftigt och modernt med mycket enfärgat och vitt. Kanske till och med marint. Men det var innan jag läste på mer om vad sekelskiftet verkligen hade att erbjuda.
Som jag ser det, finns nu alltså tre olika lösningar på uppgiften (observera att jag utgår ifrån svenskt sekelskifte).
1. Sekelskifte som det var förr; en ljusare och avskalad stil med drag från 1700-tal men också som påverkas av den ännu aktuella jugendstilen eller art noveau som den heter på franska. Ellen Key var visserligen banbrytande med sina vita väggar (då hon kom på att man kunde vända på tapeterna så att det vita lyste utåt och gjorde rummen luftigare och större) och omvärlden var kanske inte precis redo för dessa extrema tag, men i det stora hela blev inredningen ljusare än tidigare även om stormönstrat ännu var inne (bild 5 och 8).
2. Sekelskifte som vi uppfattar den idag; det som vi kallar klassisk stil idag där "spröjsade" fönster och bröstpaneler på väggarna fortfarande är aktuellt, men färgerna är betydligt mer moderniserade. Vitt, grått och ibland mer åt det marina hållet är vanligt. Oftast är det detta vi idag kopplar ihop med sekelskiftets avskalade stil, trots att vi idag har förnyat och skalat av stilen rejält.
3. Återfödelsen av det ursprungliga sekelskiftet som det var förr; innebär att sekelskiftet på nytt har inspirerat till tapeter och nytryckta, nydesignade sådana som mycket mer liknar det sekelskifte som verkligen var förr än den sekelskiftesstil vi har som allmän uppfattning idag. Sekelskiftets egentliga stil kommer helt enkelt tillbaka i ny upplaga.
Som ni ser har jag alltså kommit till ett läge där alla tre kan vara rätt. Här hänger det alltså på hur familjen själv tolkat stilen i resten av huset: både i och utanpå. Tydligen är familjens kök i "modernt" sekelskifte, vilket då borde innebära att familjen satsat på alternativ två, samtidigt som jag bedömer tapeterna jag fått bild på som mer originellt sekelskifte i ny upplaga, som alltså borde motsvara alternativ tre.
|
4. Här syns trappan i det
angränsande rummet.
Tapeten i bild 1 är på baksidan
av de gula väggarna |
Att döma av familjens egenskaper känns båda lika aktuella, dels för att föräldrarna är 55+ och därmed antagligen vill ha en vilsam och klassisk hörna att umgås i. Dels för att familjen tillsammans med ungdomarna är relativt aktiva både med natur (äldre sekelskifte) och båt (nyare, mer marint sekelskifte) och därmed kan vilja ha en mer modern och "aktiv" stil.
För att tillgodose denna familj gjorde jag alltså först alternativ tre - som jag då såg som en blandning av de första två alternativen. Sedan lade jag i efterhand till ett alternativ till, som då skulle motsvara alternativ två. Detta också för att trappan i det angränsande rummet (det med rödvitblommiga tapeten som fondvägg i bild 1) tycks vara i mer modern sekelskiftesstil.
Det nya förslaget
När jag hade fått lite mer information om sekelskiftet att gå efter, provade jag mig fram med olika idéer. Något som jag redan från början var klart var att rummet skulle vara ljust. Alltså bestod första idén av ljus tapet - gärna stormönstrat - och en vit bröstpanel med "speglar" för tapeten inte skulle kännas för dominant, vilket lätt kan kännas rörigt och plottrigt.
Eftersom familjen är aktiv och båtintresserad tänkte jag mig ett mer marint sekelskifte, vilket skulle innebära att sofforna kunde behålla sin kornblåa färg. Idén är med andra ord relativt anpassad efter kundens önskemål: att behålla möblerna. Dock får jag lov att ge förslag på förändring, vilket då skulle vara att klä om sofforna till en mörkare marinblå eller ljust grå.
Hyllorna måste nog målas om till vitt, men ett förslag (om man vill ha lite "Ellen Key"-känsla) är att sätta in bokhyllan
LIATORP från IKEA. et såpade golvet har jag behållit, eftersom det även var populärt på sekelskiftet. Ett annat alternativ är också att måla de redan uppsatta hyllorna vita (om man till varje pris vill behålla dessa).
Tapeten som blev mitt slutgiltiga val på den gammelnya sekelskiftesstilen var Sandbergs Marianne ljusgrå. Denna tapet upptäcktes på grund av reklam för den helt nyutkomna kollektionen Brunnsnäs från Sandbergs Tyg & Tapet. Brunnsnäs är en herrgård från 1700-talet som inspirerat till den nya kollektionen som kom ut nu i höst (se bild 8). Sekelskiftet innehöll ju också mycket inspiration från 1700-talet, och det i kombination med den ljusa, varma, beige-gråa färgen kändes som en passande tapet. Mönstret på tapeten föreställer slingrande grenar med fåglar, blad och rosor - drag från Jugendstilen kring denna tid. Färgerna som mönstret innehåller var ett medvetet val, eftersom jag försökte finna en tapet som tog upp både blått och rött samtidigt som den inte fick kännas varken rörig eller för färgstark. Detta i och med de tavlor de ville behålla, som innehöll varma färger i rött och gult, att tapeten utanför rummet är rödvit och att sofforna och den tredje tavlan är blåa. På så vis kan man stå i hallen och se in på en tapet som tar upp det röda i tapeten i periferin, men samtidigt inte tar över rummet tack vare bröstpanelen. (obs! Färgerna på tapeten kan variera, och ser för det mesta nästan mintgrön ut på skärmen. I verkligheten är den mer beige.)
Ett annat förslag är att byta ut den "orientaliskt" mönstrade mattan i mörkrött och lägga in en ripsmatta (i detta exempel från
Stora Holms Säteri) samt en passande duk i samma stil, gärna en beige nyans med lite broderi på så att stilen påminner lite om Carl Lassons hem, vilket var en stor inspiration krig sekelskiftet för många.
Bordet får behålla sin färg tills vidare, eftersom även träet tar fram en varmare känsla i rummet. Tavlorna får hänga kvar där de gör idag.)
I och med att rummet får upp sin ljushet men samtidigt får sin värme bevarad ges utrumme till stort umgänge och utövande av musik i detta rum. Mycket bra belysning i en stil som står i enlighet med rummets anda är att rekommendera. De vita, tunna gardinerna får hänga kvar. Eventuellt kan man sätta upp andra, ännu mer skira vita gardiner. Kuddar i randigt, gärna i beige eller om man vill i blått som ger en mer marin känsla kan vara trevligt. Byt dessutom gärna ut lampan till en mer passande (efter sekelskiftets trender) och häng den längre ner, närmre soffbordet.
Växter i terrakottakrukor - mycket växter - var populärt i och med Jugendstilen. Att rekommendera är den idag mycket populära japanska lönnen.
Nedan följer inspirationsbilder till mitt förslag. Jag ville ta fram det organiska hellre än ränder och abstrakta mönster på grund av resterande tapeter i huset.
|
7. Sandbergs tapet Carl, en tidig idé,
men lägg märke till bröstpanelen |
|
8. Sandbergs nya kollektion Brunnsnäs, notera de stora mönstren från 1700-talet, som kom tillbaka igen runt sekelskiftet, nu är tillbaka ytterligare en gång i en helt ny kollektion, släppt hösten 2014 |
|
10. Sandbergs Marianne kollektion Brunnsnäs, klicka HÄR. |
|
9. Sandbergs nya tapet Marianne från Brunnsnäs,
syns även i ytterligare en färg på bild 7 |
|
11. Sandbergs Marianne Ljusgrå, klicka HÄR
Obs! Färgen är i själva verket mer beige.
men ser väldigt mintgrön ut på bild. |
Här är "collaget" av mitt förslag:
|
12. Mitt förslag. Dock är inte gardinerna med och vissa detaljer kan behöva justeras. |
Om nu familjen trots allt vill ha den mer "moderna" sekelskiftesstilen, skulle denna bild nedan (bild 13) kunna vara en lösning. Den vita panelfärgen kallas "Stockholmsvit" eller "antikvit",
NCS 0500-N som matchas med grå från samma skala, NCS 2000-N. Bilden är tagen i en lägenhet i Stockholm. Om man vill ha en mer modern Stockholmsvit som inte är så mycket gult i men samtidigt inte är "tippex-vit", kan man istället välja
NCS 0502-Y, som också den matchas med en grå från samma skala, NCS 2005-Y. Förslagsvis kan man då klä om sofforna och fåtöljen i grått eller vitt och även måla det mörka, svartaktiga sidobordet i vitt liksom hyllorna.
|
13. Bild (HÄR) från Ebba Von Sydows sekelskiftslägenhet i Stockholm. |
Ha det fint! :)
Kram
Annie
Källor:
http://www.sekelskifte.se/egensida/inspiration-fakta/501
samt flera antal böcker om design och inredning. Däribland Jane Fredlunds "Stilguiden".