tisdag 31 december 2013

Det stora projektet är...

Hej igen allihopa!

Hoppas ni har ett skönt jullov!
När vi började i höstas fick vi varsin loggbok, vilket har inneburit att mycket av mina idéer och tankar hamnat där istället för på bloggen. Nu har vi dessutom fått ett riktigt stort projekt på kroken, nämligen...

FOLKLORE!

Detta projekt sträcker sig över flera månader, och över flera ämnen så som Svenska, Bild, Engelska, Designmodeller och Form. Uppgiften går huvudsakligen ut på att designa en modern kollektion med möbler och inredningsdetaljer. Tio produkter, för att vara exakt. I uppgiften ingår även
  • Behovsanalys
  • Moodboard (Collage)
  • Dokumentation av processen
  • Göra skalenliga ritningar av 5 produkter
  • Tillverka en inredningsdetalj i skala 1:1
  • Göra en skalenlig modell av en möbel
  • Göra en grafisk profil som inkluderar
            - Logotyp
            - Trycksak i form av ett informativt informationsblad och ett visitkort
            - Förpackning
            - Bärkasse
            - Hangtags
  • Projektrapport som inkluderar
            - Försättsblad
            - Innehållsförteckning
            - Abstract på engelska (en slags sammanfattning på engelska)
  • Presentation av kollektionen på valfritt sätt
Vi fick välja folklore-inspiration från fyra olika områden: Skandinavien, Ryssland, Tibet och Mongoliet. 
I nästa inlägg kommer jag att börja beskriva min arbetsprocess, men här var i alla fall introduktionen till arbetet. :)

Hoppas ni har haft en god jul och GOTT NYTT ÅR PÅ ER!!

Kram
Annie


Ryska babushka-dockor

Samisk dräkt

Mongoliskt folklore

Tibetanskt folklore

torsdag 24 oktober 2013

Artikel: check!

Hej igen!

Idag blev artikeln äntligen klar och utskriven! Igår satt jag nästan halva dagen med uppgiften, men jag måste säga att det var lärorikt. Det råkar nämligen vara så att förutom information om layout från lärare behövde man titta på riktiga layouter för artiklar, annonser, bildtext, bildtext etc. Nu har jag sett jag vet inte hur många exempel och det känns som om mycket av det fastnade i minnet.

När själva artikeln om Per Sundhs (Perseus) resa från Marocko till Spanien var färdigskriven och ett collage ihopsatt började jag skissa på illustrationen. Det första jag började med var kartan över Marocko-Spanien. Eftersom jag ville rita förhand skrev jag ut en bild av just detta området från en karta och gjorde sedan ett rutnät över bilden. Detta rutnät hjälpte mig att hålla ordning på ländernas former. Därefter lyckades jag i en lång lyckosam stund få till en hyfsad bild av en mans ansikte i profil, vilket föreställer Per Sundh själv. Blyerts var den teknik jag använde, eftersom jag personligen tycker att det ser snyggast ut när man ska få till de rätta kontrasterna i ett ansikte. Dessutom skulle han ha kort skägg, vilket är lite svårt att få till med tuschteknikerna.

Nästa steg var att rita en westernhatt och den sällsynta (påhittade) stenen. För att lyckas med detta använde jag mig av bilder på westernhattar och stenar så att det bara var att studera och skissa - det var nyttigt att skissa av något eftersom man inte alltid kan måla bara på fri hand. Även Per Sundhs ansikte var tecknat efter att jag studerat två slumpvalda gubbar som liknade den vision jag hade.

Redan från början var inspirationen hämtad från en konstnär vi fick besöka som skissar med hård blyerts och i en av bilderna använde akvarell som en kontrast till blyertsen. Den här kombinationen tyckte jag mycket om, och därför blev den ett faktum i min illustration, i form av dramatiskt blod. Genom att sätta ihop alla illustrationer i Photoshop kunde hatten hamna på Pers huvud, och kartan hamna inuti siluetten av en bergskedja.

Tidningssidans layout gjordes genom att stödlinjer placerades ut där jag ville ha alla delar; Rubrik, tidningens namn, datum, sidnummer, bild, bildtext, ingress, brödtext, notiser och annonser. Sedan var det bara att placera ut saker och ting på rätt plats. Eftersom artikeln är rätt allvarlig krävdes en ordnad layout, men den är spännande, så jag lade till en liten asymmetrisk touch genom att lägga ingressen och en del av brödtexten vid sidan av bilden. Mycket noga studerade jag sedan hur man kan placera ut annonser, och upptäckte att det trots allt är mycket symmetriskt och noggrant gjort. Där kommer linjerna in, eftersom de gör att kaoset av annonser ramas in och bildar en samlad enhet.

En svår del i layouten var att få till jämna marginaler mellan brödtext och resten av sidans delar. Man fick trixa en hel del, flytta, mäta, flytta, innan det blev relativt rakt och snyggt - för att inte tala om textens utseende i sig självt! Jag studerade hur riktiga artiklar hade placerat ingress och brödtext, och upptäckte att de hade olika typer av "styckes-justeringar": Ingressen var naturligtvis fetstilt, men med vänsterjusterad text medan brödtexten var normal och krävde "justerad sista åt vänster", det vill säga att texten gick i raka spalter hela vägen från vänster till höger utan att hoppa till raden nedan vid nytt ett ord om inte en en ny mening påbörjades. Sedan gällde det att se till att alla spalter hade samma utrymme men ändå rymde hela texten - det krävdes en del knep för det.

Notiserna valde jag att lägga på en olikfärgad bakgrund, för att ge sidan ett rent utseende. Om de  legat på den vita bakgrunden är jag rädd att artikeln skulle känts rörig för ögat. Genom att dela upp sidan på detta sätt - var sak på sin plats med sina delar - blev utseendet rätt behagligt, vilket var viktigt för mig. En detalj som kanske egentligen var överflödig är "I korthet" som står ovanför notiserna. Denna del lade jag också till för att öka renheten, men också för att få anledning till mer färg på sidan, för att leka lite med designen. Typsnitten jag valde hade däremot inga spännande detaljer, eftersom artikeln trots allt är menad att tas på allvar - det handlar faktiskt om mord. Fetstilt Arial på alla rubriker, underrubriker och namn och Times New Roman på resten - enkelt men stilfullt.

Illustrationens betydelse:

Min illustration föreställer Per Sundh iklädd äventyrlig westernhatt som blickar allvarligt, men nästan lite leendes utåt och en karta som visar hans färd över bergen och de dramatiska äventyren. Eftersom det hela började med den sällsynta stenen börjar färden med denna, men eftersom två dödsfall skedde droppar blodet från den skyldiges vapen: det vill säga stenen. Blodet och hans färdväg är det enda som är färgat, för att verkligen dra åt sig uppmärksamhet. Per Sundh är viktig att se, eftersom jag personligen tycker att hans blick och svårtolkade min säger mer än tusen ord. Då allt annat utom blodet är svartvitt förstår man genast efter bara en blick av bilden ungefär vad som spelar roll, och att det inte är en berättelse om en härlig, lycklig resa från Afrika till Spanien, att det inte är en semester som beskrivs, utan ett farofyllt äventyr med en upptäcktsresande på väg hem efter att han hittat sitt fynd.


Nedan följer bilder på collagen (obs! Bilderna på inspirationscollagen är inte mina), illustrationen & processen och den färdiga artikeln.

Ha ett fint höstlov!
Kram Annie


Kartan och Per Sundh, första skissen. (Notera rutsystemet på kartan)


Westernhatten och stenen, observera att det vita på stenen är de områden där "blodet" ska vara.

Här är den färdiga illustrationen!
Detta är inspirationscollage 1 (OBS! bilderna är INTE mina)...


...och inspirationscollage 2


Sist, men inte minst: Den färdiga tidningssidan!




torsdag 3 oktober 2013

Mytologi-artikelogi

Hej allesammans!

Nu är vi igång igen, denna gång med ett kombinerat svenska-bild projekt. Uppgiften är att göra en artikel av en gammal legendarisk myt, men med tvisten att det ska låta som något som skulle kunna hänt idag. Sedan ska vi illustrera en bild till artikeln och redigera ihop en hel tidningssida med alla sina smånoviser och reklamer etc. runtom.

Efter mycket velande och letande fram och tillbaka har jag nu äntligen lyckats hitta en myt som fångade mitt intresse. Det svåra med den här uppgiften, upptäckte jag, var att samma myt oftast bara fanns på ett enda ställe. I enlighet med det man lärt sig ska det ju helst finnas minst två källor - i och för sig var detta en myt det handlade om som inte behöver vara sann, men det är bra med något mer detaljerad information så att det finns något att skriva om.

Problemet var att de myter jag tittade på var olika skrivna på olika ställen, vilket resulterade kaos för min del. Inte kunde jag skriva en artikel om en myt som hade tio olika versioner, och där de flesta bara var skrivna i grova drag och därför krävde komplement? Nej, därför gällde det att hitta en som faktiskt hade ungefär samma förklaring på flera ställen.

Först funderade jag över den försvunna legendariska ön Atlantis och Poseidon, men tyvärr fanns inte särskilt spännande information att hämta där. Alltså gick jag in på ett sidospår och upptäckte den förstfödda sonen i släktet Atlantiderna: Atlas. Därför sökte jag på hans namn, men när jag trodde att jag funnit honom, visade det sig vara en annan Atlas i den grekiska mytologin. Dessvärre hade jag hunnit leta reda på mycket om honom innan detta upptäcktes, så det fick bli denna spännande historia i alla fall, tänkte jag.

Historien om Atlas var rätt kort och snart fick jag ytterligare ett problem att grubbla över. Det visade sig att slutet på Atlas myt var en annan variation av den första, som inte passade ihop med tanke på att han i den första skulle av Perseus barnbarn blivit lurad att först släppa, sedan återta sin börda med att bära upp himlen. I den andra versionen  - som jag först trodde hörde ihop - stenades han till döds av Perseus i åsynen av Medusas huvud flera generationer tidigare - och att det var då Atlasbergen skapades. Fullständigt ologiskt.
Alltså navigerade jag mig fram för att ta reda på mer om denna Perseus - och där, ÄNTLIGEN, hittade jag fakta till min artikel!
Perseus resa för att hämta Medusas huvud var egentligen ett knep för att göra slut på honom. Den delen av historien som jag valde handlar om Perseus hemväg från att ha tagit Medusas huvud. Här möter han först Atlas, som inte vill låta honom vistas på sin mark och få skydd för natten, och som istället förvandlas till sten (Atlasbergen) som straff. Senare får Perseus ytterligare av sina stridskunskaper när han stöter på prinsessan Andromeda som blivit fastbunden vid en klippa för att offras till havsmonstret. Hennes far, kungen, hade tvingats till detta för att rädda sitt folk från Gudarnas vrede på grund av sin frus fåfänga. Perseus blev kär i Andromeda och krävde att få gifta sig med henne om han räddade henne. Kungen gick mer än gärna med på detta och så kom det sig att havsmonstret besegrades av Perseus.

Den moderna tappningen ska vara samma historia, förutom några utbytta detaljer. Perseus blir den svenske resenären Per Sundh och Andromeda blir Alandra - dotter till en VD i Spanien. Atlas blir en vresig man med stora bördor och havsmonstret en ökänd, spansk mördare. Per hade just hämtat en mycket ovanlig sten från Marocko och skulle föra den tillbaka till Barcelona. I Marocko skulle han endast med hjälp av stenen - i brist på andra vapen - döda den ilskne mannen som hotade honom. Han flög över Spanien med flygplan. Där skulle han ett kvarter från flygplatsen stöta på Alandra, som skulle bli hans kärlek, i en mörk gränd hotad av en ilsk man. I ögonblickets stund slog Per ner mördaren, tog hans vapen och dödade honom.

Än är jag inte hundraprocentigt säker på vilken del jag ska illustrera, men jag tänker nog i alla fall välja illustrationstekniken akvarell (blött på torrt) eller tusch (prickar).

Kram så länge från mytologins värld...!  :)
Annie

Såhär har andra illustrerat delarna i denna myt:






Titanen Atlas börda (Obs! Bär på himlen, inte Jorden)
Källa: http://runeberg.org/nfbb/0197.html

Perseus räddar Andromeda
Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/User:AlMare,
http://en.wikipedia.org/wiki/Andromeda_(mythology)
Källa: http://runeberg.org/nfba/0563.html

Perseus, Piero di Cosimo (1462–1521)
Källa: 
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Piero_di_Cosimo_042.jpg

fredag 13 september 2013

Sommarpyssel!

Hej allihopa - glad sensommar/höst!
Hoppas ni har en riktigt skön sommar kära läsare! Själv har jag fått tonvis med inspiration från alla möjliga olika platser. Vad sägs om franska rivieran? Taxinge Näs slott? Och några besök i färghandlar och på IKEA - the furniture store!
Under sommaren har jag tagit mig an mitt sovrum som inredningsprojekt. Fast trots att jag fått så mycket inspirationskällor började lusten att renovera med en byrå jag såg i en lågprisaffär - slitet svart stål med lådor som hade bilder i vintagestil på framsidorna. Bilderna var olika, men såg mest ut som gamla franska, italienska och engelska vykort från deras huvudstäder. Plötsligt fick jag en slags uppenbarelse - det var dags att sätta min egen prägel på rummet därhemma!
När jag kom hem försökte jag leta reda på liknande bilder på internet, utan särskilt bra resultat. Till slut bestämde jag mig för att det var dags att förbättra mina Photoshop-kunskaper. :D



Det var jätteroligt att lära sig göra vintagebilder i datorn, och kunskaperna förbättrades avsevärt - en helt ny värld öppnade sig!

Här är bilder från sommarens inspiration och projekt. Jag kommer k´nog skriva mer regelbundet nu när sommaren är slut och allt dragit igång igen. Vi hörs!

Kram Annie











måndag 3 juni 2013

Impressionismen - möbelkollektionen är KLAR!

Hej allihopa!

Nu börjar sommaren, men ett redovisnings-inlägg innan sommaruppehållet hinner vi med ;)
Äntligen är möbelserien KLAR! Nedan skriver jag om Impressionismen, konstnären Camille Pissarro och om arbetsprocessen. Sedan följer egna bilder av inspirationscollage och möblerna. Ha en go sommar! :D

Kram Annie


IMPRESSIONISM

Impressionismen var en händelserik tid. Den kom i mitten på 1800-talet och grundades av en kärngrupp konstnärer som sägs ha träffats på ett café i Frankrike. Konstnärerna var bland andra Claude Monet, Camille Pissarro, Edgar Degas, Éduardo Manet, Pierre-Auguste Renoir, Frédéric Bazille och Alfred Sisley. Anledningen till det stora antalet beror på att flera av konstnärerna var lärlingar för varandra.

Inspirationen till impressionismen kom i samband med att fotografiet kom. Man blev inspirerad av fotografiets förmåga att fånga rörelser även i stillbilder, och därmed ville man också förmedla känslan av rörelser i ett ögonblick genom impressionismens målningar. Innan ismen kom dominerade Romantiken och senare Realismen, men nu hade man blivit inspirerad av nya uppfinningar, framför allt just fotografiet. Plötsligt kunde man fånga en realistisk posering utan att vara konstnär, vilket resulterade i nya sätt att tänka. Istället för det gamla sättet att måla verkligheten ville man som impressionist finna nya sätt att skildra den på. Det var då man började arbeta med ljus och färger. Till exempel kunde man måla en vintermorgon när färgerna och ljuset som påverkade färgerna var på ett visst sätt just i det ögonblicket. På så sätt var det också typiskt för impressionismen att måla av rörelser, att fånga ett ögonblick av verkligheten.

Istället för att börja måla en tavla utomhus och sedan avsluta den i en studio, målade man färdigt tavlan ute i naturen, för att riktigt få med rörelserna, ljuset och färgerna, då man också tycktes hitta mer kontraster och liv där. Under impressionismen spelade alltså färger stor roll. Till exempel upptäckte man att det var större konstrast mellan gult och violett än svart och vitt, som man tidigare trott. Kontraster som tog ut varandra används mycket i tavlorna, till exempel i Monets målning “Impression-soluppgång” som gav upphov till namnet “impressionism”, där han använt sig av gröna och blå toner för att måla vatten i soluppgången, och där solen är starkt orange. Eller Camille Pissarros Boulevard Montmartre tavlor, där t.ex. en är målad en solig vårmorgon, en annan på natten och en tredje i vårregn. Här har man arbetat mer med ljuset än med starka konstraster i färgerna, men han har fångat in den exakta känslan av ögonblicket, med folk som rör sig på gatorna, vagnar som åker och vädret som utgör hela ljuset för tavlorna.




Impressionisterna räknades till de normbrytande konstnärerna som bröt mot realismens banor. När realisterna målade figurativ och moralisk konst av verkligheten letade impressionisterna efter ett sätt att uttrycka verkligheten ännu djupare genom att arbeta med just ljus och färg. Men framför allt fick impressionisterna människor att fångas i rörelse på sina tavlor, medan realisterna använt sig av poserande modeller. Man använde också gärna grova penseldrag för att få fram de rätta starka färgerna och den rörelse som skulle förmedlas i tavlan, vilket gör att målningarna bör ses på avstånd, precis som när man skådar ett landskap. Impressionismen föddes genom teori, och det har gett upphov till de mer moderna ismerna som kom efter denna epok.

Camille Pissarro


År 1830 föddes en pojke vid namn Jacob Abraham Camille Pissarro på ön St. Thomas. Hans far var en köpman med franskt medborgarskap som kommit till ön för att handla med affärer till en avliden farbror. Det skulle bli stor uppståndelse till köpmannen när han sedan gifte sig med den avlidne farbroders änka som dessutom var utanför deras tro. Vid tolv års ålder skickades Pissarro till en internatskola i Frankrike vid namn Savary Academy. Under sin tid som ung student lärde han sig att uppskatta den franska konsten. I Frankrike fick han sin målargrund av Monsieur Savary själv, och han gav Pissarro råden att måla av naturen då det var dags att återvända tillbaka hem till ön.

Dessvärre hade Pissarros far andra planer. När han återvände vid sjutton års ålder fick han arbete på faderns företag som last kontorist. Dock kunde ingenting hålla Pissarro borta från konsten helt och hållet, så under varje ledig tid tog han tillfället i akt att öva på sin konstnärlighet. Efter fem år av arbete flyttade Pissarro slutligen från ön till Venezuela med den danske konstnären Fritz Melbye som inspirerat honom till att börja arbeta som professionell konstnär på heltid. Melbye blev Pissarros lärare och vän, och de spenderade nästa två år som konstnärer i Caracas. Där utnyttjade han sin tid väl och målade allt han kunde tänka sig.

År 1855 flyttade Pissarro åter till Paris, den här gången för att arbeta som assistent till Fritz Melbyes bror, Anton Melbye. Under sin tid i Frankrike studerade han flera andra konstnärers målningar som inspirerade honom, och han studerade konst på ett flertal skolor. Slutligen hittade han dock sin största inspiration från konstnären Camille Corot, och senare blev det hans lärare. Pissarro började med att måla konstverk som skulle tillfredsställa kommittén för den franska salongen, där konstverk ställdes ut, och hans målningar stämde överens med dåtidens standard. Det var genom att få salongen som man som konstnär skulle exponeras, och slutligen fick Pissarro år 1859 sitt första konstverk utställt.

Pissarro delade Corots kärlek till naturen och landsbygden, och så småningom började han måla dessa motiv med inställningen att måla utan förvanskning, då han vid den här tidpunkten börjat förstå och inse betydelsen av att uttrycka naturens skönhet på duken. Detta resulterade i att Pissarro började åka ifrån staden för att måla den franska landsbygden. Men till skillnad från Corot, som målade färdigt målningarna i sin studio, föredrog Pissarro att avsluta sina konstverk utomhus. Hans tanke var helt enkelt att han ”målade det han såg”. Därför målade Pissarro även detaljer som andra konstnärer helst reducerade ur sina målningar, och det var en av anledningarna som ledde till oenighet mellan Pissarro och Corot.

År 1859, när han studerade vid en friskola vid namn Académie Sussie, blev Pissarro vän med ett flertal konstnärer som delade hans filosofi, och det tröstade honom att inte vara ensam. Några av gruppens medlemmar var  Claude Monet, Armand Guillaumin och Paul Cézanne. Pissarro delade gruppens åsikt att måla människor i naturliga miljöer, men det innebar också att de trotsade salongens krav för utställningarna. År 1863 skulle deras målningar därmed komma att tas bort från salongen, och istället beslutade den franske kejsaren Napoleon III att ställa ut målningarna i en separat hall. Dessvärre slutade det med att endast Pissarro och Cézannes målningar ingick, och utställningen fick en fientlig reaktion från både tjänstemännen och allmänheten. 

Efter ett giftemål med sin mors piga, flyttade hela Pissarros familj till London på grund av kriget där han inte fick lov att delta eftersom han hade dansk nationalitet. I London träffade Pissarro en konsthandlare från Paris som blev hans återförsäljare som hjälpte honom att sälja sin konst under större delen av livet. Senare skulle han åter flytta tillbaka till Paris, men när Pissarro kom tillbaka fann han sina drygt 1500 målningar som han gjort över 20 år nu endast var 40. Alla de andra hade antingen skadats eller förstörts under hans tid i London då kriget härjat, och flera av dem antas ha varit just impressionism-målningar. Det var nu han började utveckla ismen på riktigt, och snart förenades han åter med sitt tidigare umgänge, däribland konstnärerna Cézanne, Monet, Éduard Manet, Pierre-Auguste Renoir och Edgar Degas. Här uttryckte Pissarro dessutom sin åsikt om att de skulle ha ett alternativ till salongen, då de i gruppen delade samma stil och då skulle kunna ställa ut på samma ställe. Pissarro hjälpte så till att skapa ett kollektiv år 1873, som innehöll femton konstnärer. Vid den här punkten sågs Pissarro som en fadersfigur av de andra konstnärerna, och redan följande år hade de sin första impressionistiska utställning som både skulle chockera och göra kritikerna skräckslagna. Cézanne, som inspirerats mycket av Pissarro, skulle efter hans död  år 1903 referera till Pissarro som ”den förste impressionistiska” och i tacksamhetsskuld betalade han Pissarro genom att själv skriva sig som ”elev av Pissarro” i en utställningskatalog.



Pissarros konstverk var skilde sig från de samtida konstnärerna på det sättet att han ville fånga den rätta känslan, och måla den faktiska verkligheten. Han experimenterade med färgerna för att förmedla ljuset så som det uppfattades i verkligheten, och hans tavlor var nästan alltid befolkade. När jag valde Pissarro fastnade jag för hans sätt att fånga ett levande landskap. Han reducerade ingenting, utan lät konstverket tala för sig själv. Han ville visa naturens skönhet utan förändringar, och alla hans tankevägar tycker jag fyller alla de kriterier som impressionismen står för. Inspirerad av  den nya uppfinningen fotografiet, ville han liksom andra impressionister fånga stillbilder som uttryckte rörelse, istället för de realister som gjort porträtt av människor som poserat. Genom att måla befolkade målningar och hitta ljus och rörelserna i den vackra naturen får Pissarro hela tavlan att kännas levande, som en bild tagen direkt från verkliga livet på platsen.

Arbetsprocessen


Själva möblerna kom till rätt sent i arbetsprocessen. Anledningen var att jag läste på ordentligt om impressionismen, och jag fann det mycket intressant. När hjärnan blivit fullproppad med kunskap var det dags att välja en konstnär. Naturligtvis skulle det vara en av alla konstnärerna från kärngruppen som etablerade ismen, men att välja blev svårare än jag hade trott.

Efter mycket betänkande hade jag snart jämfört alla konstverk av konstnärerna och fastnat för två av dem. Den ena var Claude Monet och hans tavlor med grova penseldrag och olika kontrasterande färger men framför allt olika ljus och årstider. Den andra som jag fastnade för var Camille Pissarro. Där fick jag upp ögonen för målningarna av Boulevard Montmartre; en fransk stadsgata som han målat av flera gånger under olika årstider, olika tider på dagen och i olika väder. Samma motiv, men ändå så stor skillnad mellan varje tavla. Även dessa tavlor hade grova penseldrag, men var till skillnad från Monets i stort sett alltid befolkade. Det var anledningarna till att jag till slut bestämde mig för Pissarro, eftersom hans tavlor fyllde allt som jag tyckte se i Monets tavlor, och lite till. I Montmartre-tavlorna tycktes jag finna allt det som impressionismen stod för, nämligen inspiration från fotografiet där man vill fånga rörliga ögonblick som fester eller en gata med folk i rörelse. Man ville gärna måla utomhus för att på så sätt fånga de exakta färgerna som hade så stora kontraster. Till exempel så kunde träd i natten bli blå eller lila istället för svarta – man använde helt enkelt kulörer istället för svart och vitt, och gärna stora kontraster mellan färgerna. På grund av impressionismens kärlek till att måla utomhus fick jag idén att göra inomhusmöbler som påminner om utomhus! På så sätt skulle det kännas som att ta in utsidan till insidan med praktiska men annorlunda möbler som fungerar vackert i stora hem.

Den första möbeln som jag designade var inspirerad från träden som kantade gatan och den ständigt återkommande gatlyktan som syns på varje tavla. Härmed blev det alltså en golvlampa i form av ett stadsplanterat dekorationsträd. Hela kollektionen skulle bygga på rörelse, ljus och stadskänsla. Även starka färger kunde komma som inslag här och där, som till exempel det lila som är komplementfärg till det orangea i lampan. För att sedan få in känslan av ögonblick och rörelse satte jag den konformade ”stammens” spets längst ut på foten. På så sätt får man känslan av att lampan ska tippa över, vilket kan beskrivas som en bild taget i ögonblicket.

Möbel nummer två var en garderob (naturligtvis, eftersom ordet garderob kommer från franskan!). Ett tag satt jag och funderade på hur jag definierar en vanlig garderob när jag tänker på den. Eftersom den franska känslan var given, tänkte jag mig en stor dubbeldörrs-garderob som inte är inbyggd. Att sedan studera min favoritmålning av Montmartre-tavlorna, nämligen den på natten, gjorde att jag fick inspiration till en hel garderob i ett svep. Det är nämligen så, att varje lägenhetsfönster påminde i formen om just en garderob. Sagt och gjort – det blev ett lägenhetsfönster. Botten på garderoben är av mursten för att efterlikna tegelhusen, och man ser fönstret som på natten, eftersom gardinerna är fördragna och skuggor står i olika ställningar innanför. Här får man alltså både känslan av att stå utomhus och titta in genom ett fönster och av människors rörelser. Fönstret är dessutom delat på två, för att det ska ska tolkas som lägenheter, och träet som finns i alla möbler i serien är till för att få en touch av naturen, inspirerat av trädstammar.

För att fullborda möbelkollektionen ville jag använda den faktiska inspirationsbilden, grunden till alla idéer i själva möblerna. Min idé var, att man skulle få en tavla i hemmet på ett helt nytt sätt, som dessutom skulle ge stor kontrast till väggen bakom. Jag vill att man ska uppskatta själva konstverket som ligger som grund till kollektionen. Dessutom matchar det väldigt bra till de andra två möblerna, eftersom det blir som att ha inspirationsmålningen ihop med designen, och det gör hela serien fulländad och enhetlig tack vare tavlan som binder samman banden. Den perfekta formen till en tavla är egentligen bara en tråkig rektangel, men det fick mig att tänka på en byrå.

Jag ville att man skulle se hela målningen på framsidan, över lådorna, men designen skulle vara något mer speciell. Till skillnad från de andra möblerna använde jag mig av de mest simpla förändringarna av byrån för att framhäva målningens personlighet och former. Ibland är faktiskt det enklaste det mest snygga och stilrena, resonerade jag. Jag ville att man skulle se hela målningen på framsidan, över lådorna, men designen skulle vara något mer speciell. Till skillnad från de andra möblerna använde jag mig av de mest simpla förändringarna av byrån för att framhäva målningens personlighet och former. Ibland är faktiskt det enklaste det mest snygga och stilrena, resonerade jag, och därför valde jag att vinkla ovansidan på byrån en aning uppåt, så att man ser hela målningen framifrån. Eftersom byrån i sig blir speciell, ville jag att man ändå skulle kunna betrakta målningen och möbeln i sin enkelhet - utan överdrifter eller konstgrepp. Det var precis så Pissarro ville att man skulle betrakta hans tavlor - bara verkligheten i sin underbara vackert naturliga enkelhet, och på samma sätt får man nu också betrakta denna byrå: utan förvanskningar och i sin allra vackraste enkelhet.

Eftersom tavlan är målad in mot mitten, i centralperspektiv, ville jag följa vinkeln av husen som riktades in mot mitten. På samma sätt vinklade jag därför också själva byråns sidor in mot mitten, så att möbeln är bredare fram än bak. Detta innebär att sidorna inte syns framifrån, vilket var min avsikt. Dessa fick också det populära 1800-tals mahognyträet för att matcha de andra möblerna i kollektionen, för att vara så intetsägande och enkelt som möjligt så att de framhäver målningen och för att ta upp träet i stammarna på målningen.

Hela kollektionen bygger alltså huvudsakligen på inspiration från just natt-tavlan, eftersom jag tyckte att den visade allt som impressionismen stod för. På ett sätt kunde jag het enkelt inte slita blicken från just den tavlan, eftersom den talade mer till mig än de andra, den kändes mer levande. Kanske berodde det på de ännu grövre penseldragen, eller kontrasterna av de orangea lamporna mot det mörka blå? Oavsett anledningarna så kändes det rätt självklart att följa hjärtat och välja den bild som tilltalade mig mest. Utomhus är basordet som syns tydligt i alla möbler, och att ha ett tydligt budskap var tanken i kollektionen, man ska kunna känna känslan även om man inte kan hela historien - känna impressionismen.








Impressionismen - inspirationscollage

Camille Pissarro - Boulevard Montmartre - inspirationscollage




Golvlampan - möbelcollage

Garderoben - möbelcollage


Byrån - möbelcollage







fredag 24 maj 2013

Feeling ;)

Hej!
Igår träffades vi för att inreda på skolan! Tänkte bara uppdatera er om vad vi har gjort och ska göra:
- Begagnade stolar och ett bord har blivit slipade och grundmålade.
- Alla möbler håller på att bli målade. Några av stolarna i härliga pasteller och tre i starkt blå ("högtryck"). Bordet är nu vitt och två bänkar har målats, den ena i samma blå och den andra i svart.
- Vi ska även måla väggdekorationerna! Kugghjul, löv och citat är några av dem...! (vissa har nu blivit målade)
- Möbler och bänkar ska placeras/monteras (två av tre klara!)
- En tavla gjord av knutna tyger ska göras. Dessutom ska en vägg spacklas och bli lite målad på.
- Hyllor, ansiktsprofil-bilden och lampor ska monteras upp.
- Gardiner ska hängas upp.
- Eventuellt småsaker som ska fixas..!
Jahapp då vet ni alltså hur det ligger till. Vi hörs nästa gång så får vi se hur långt vi har kommit! ;)
Annie

lördag 4 maj 2013

Kameran rullar...

Hej!

Nu är vi igång med det nya bildprojektet för fullt, och idéerna är som vanligt stora jämfört med tiden. Dock tycker jag ändå att möbelkollektionen går framåt i sin utveckling. Jag har ägnat tid åt att lära mig om impressionismen - något jag är övertygad om kan vara mycket användbart i framtiden - och jag måste säga att det har varit en mycket intressant ny kunskap, särskilt som det varit en av mina svagheter tidigare. Jag tänker skriva mer utförligt om impressionismen och kopplingen till möblerna i redovisningen som snart dyker upp här på bloggen. Men tills dess tänkte jag ändå skriva lite om hur min process har varit och hur den utvecklats.

- Jag har alltså valt att inspireras av endast målningar.

- Inspirationscollaget om impressionism-tavlor är färdigt.

- Jag lyckades till sist välja en konstnär jag riktar in mig lite extra på; nämligen Camille Pissarro och hans målningar av Boulevard Montmartre. Anledningen till att det blev Pissarro var för hans sätt att fånga samma miljö i så olika ljus och i olika årstider. Dessutom tyckte jag om att tavlorna nästan alltid är befolkade. Han vill inte måla den perfekta miljön, utan ett ögonblick ur verkligheten, med folk som går, visar sina känslor och rör sig - som om man tagit ett foto. Alla dessa saker kännetecknar delar av impressionismen, vilket passade utmärkt. Men framför allt blev jag inspirerad när jag fick syn på dessa.

- När collaget av alla Montmartre-tavlor och några inspirationsord som kretsade kring just Pissarro var färdigt var det definitivt hög tid att börja fundera ut hur jag ville ha mina möbler.

- En idé som rätt tidigt ploppade upp var att göra inomhusmöbler som påminner om utomhus. Tanken var först att även göra utomhusmöbler, men sedan bestämde jag mig för att köra vidare på den andra idén. I och med att de flesta tavlor under impressionismen är målade utomhus med allt ljus, skuggor och färger som dessa miljöer har att erbjuda, kändes valet självklart.

- Efter en del reflekterande hemma över likheten i alla saker jag gör; d.v.s. att de är inspirerade av naturen, tänkte jag skulle testa något nytt. Eftersom bilder på en gata var inspirationen till alltihop, passade det väldigt bra att inte göra natur, utan gatumiljö. En inspiration kan t.ex. vara gatlyktor, lägenhetsfönster sedda utifrån, natten som lyses upp av alla lampor och teglet i husen. Däremot vill jag vara väldigt noga med att inte gå ifrån den där lite finare gammaldags stadsmiljön som finns på målningarna, utan fortsätta med folk som rör sig, hästar och vagnar som åker fram och tillbaka och den lite franska känslan.

Här nedan följer några av mina absoluta inspirationsbilder av Camille Pissarro; Boulevard Montmartre

Ha det fint!
Kram Annie



The Boulevard Montmartre at Night - Camille Pissarro

File:Camille Pissarro, Boulevard Montmartre.jpg

söndag 21 april 2013

Från street art-Banksy till impressionism-Monet :)

Hej igen alla bloggläsare!

Nu var det ett tag sedan jag skrev, men det blir ju så när man har mycket att göra...

Hursomhelst, jag tyckte det var dags för att uppdatera er om vad vi håller på med i bilden!
Såhär ligger det till:

Vi ska arbeta med lite konsthistora, och få en ism som vi skulle ta ta reda på mer om. Detta ska sedan vara inspirationen till vår alldeles egna möbelkollektion! På papper alltså, men ändå! Jag fick impressionism att arbeta med, och det tyckte jag var roligt, för man har så mycket att inspireras av. Några saker som uttrycker impressionismen är t.ex. att man arbetar med ljus och skuggor - ofta målar man utomhus. Dessutom använder man mycket kontraster mellan färger - t.ex. upptäckte man att det var större kontrast mellan gult och lila än svart och vitt. En skugga kunde t.ex. vara grön eller någon annan färg, beroende på miljön och ljuset. En annan sak man arbetade mycket med i målningarna var att fånga ögonblick. Det skulle helst se ut som om det vore ett fotografi taget mitt i en pågående tillställning, eller varför inte bakom kulisserna, när ballerinorna sliter och övar inför föreställningen? Att visa vad som hände mitt i ett ögonblick, i verkligheten var mycket populärt.

Ett exempel på konstnärer som tydligt visar olika ljus och skuggor är Monet och Pissarro. Monet valde ett motiv, i detta fall en katedral, som han sedan målade av på morgonen, på dagen, på eftermiddagen och i skymningen. Pissarro gick steget längre. Istället för att bara måla på olika tidpunkter på dagen, målade han en stor gata i flera olika årstider, och med olika ljus.

Uppdateringar om hur jag har tänkt mig kommer snart, men först ska collagen bli klara...

Vi hörs igen!

Annie

Monet

Monet

Pissarro, Boulevard Montmartre, vintermorgon 1897

Pissarro, Boulevard Montmartre, 1897

Pissarro, Boulevard Montmartre, natt 1998


måndag 15 april 2013

Inredning för alleman! ;)

Hej allihopa!

Nu ska ni få höra något roligt: Vi ska  få inreda i vår skolas korridorer och grupprum! Uppgiften går ut på att inreda i en offentlig miljö, och det är en hel del man behöver tänka på. Några av sakerna är:

- Ta reda på vilka personer som vistas i din "offentliga" miljö, t.ex. elever i en skola, alla möjliga ute på stan

- Vilken typ av plats det är, ex. bio, skola, bibiotek, teater etc. anpassa inredningen efter platsen!

- Hitta den "röda tråden", inred med koppling till platsen så att den blir inspirerande/mysig/får ett budskap etc

- Se till att inte blanda olika färger hur som helst, kolla noga runt hur du kan matcha din inredning med de redan befintiga färgerna, t.ex. i rum intill.

- Se till att anpassa möblerna efter miljön! På t.ex. en skola gäller slitstarka möbler.

- Tänk på att du inreder en OFFENTLIG miljö och inte i ett hem.

- Om du ska inreda flera områden i samma byggnad, försök att hitta en koppling mellan dessa.

Gruppen som jag är med i blev tilldelad kuratorns rum och en vägg i en korridor. Kuratorns rum behöver inte vara kopplat till korridorens inredning, eftersom de ligger på två olika våningar...! Korridoren däremot ska ha inspiration från beteendevetenskap, ekonomi och samhäll. Vi är redan i full färd, så önska oss lycka till! :)

Annie

Extra! Till sist ska ni få en förhandstitt på några inspiratonsbilder till inredningen!
Beteende
Energi...kraft

söndag 14 april 2013

Lite om 1800-talet... :) ...och en hel del om kopplingen mellan stilen och fåtöljen!

Hej!

Under min arbetsprocess med fåtöljen har jag varit lite dålig på att skriva om den andra hälften av uppgiften; nämligen om själva 1800-talet. I de första inläggen nämnde jag Karl Johansstil och empirinslag, men jag skulle vilja skriva lite kort om hur jag kopplar fåtöljen till den här stilepoken.

Detta utdrag kommer från min redovisning av fåtöljen. Här är alltså den saknade delen, den sista pusselbiten: välkomna till 1800-talet.

1800-talet var en av de mest händelserika tidsperioderna som kom att påverkas av revolutioner, industrialism och nya revolutionerande uppfinningar. Inredningen påverkades mycket av de stora klasskillnaderna. Medan övermakten beställde sina möbler och andra formgav dem och tillverkade dem, gjorde t.ex. bönderna för det mesta sina möbler själva. Detta resulterade i en pampigt utsmyckad inredning respektive en enkel inredning hos bönderna.Under 1800-talet fördubblades Sveriges folkmängd från 2,5 milj människor till 5 milj, Sverige hade haft fred länge och levnadsstandarden hade ökat. Man menar att det var “freden, vaccinet och potäterna” som orsakade den stora folkökningen. Men det ledde också till färre

jobb och bostäder. Men flera år med missväxt och bristen på jobb ledde bl.a. till att många svenskar emigrerade till Amerika runt år 1850. Det fria USA lockade – med gott om jobb och jord att
bruka, och ingen överhet som i Sverige.

I början av 1800 -talet fanns det inte många kommunikationer, och tidningar och böcker var
sällsynta. Man hade i regel inga böcker i hemmen utom möjligen bibeln och en psalmbok. Den obligatoriska folkskolan genomfördes först 1842. Kanske påverkade detta att folk uttryckte sig genom konsten istället?
Det stora genombrottet för svensk industri skedde under andra delen av århundradet. Nu

började man tillverka i fabriker med maskinernas hjälp. Många sökte sig till städerna och
befolkningen där ökade snabbt. Export ledde till utbyggda järnvägar. Många tekniska
uppfinningar kom: ångmaskinen, ångbåten, järnvägen, telefonen och elektriciteten mm.

En stor händelse som skulle påverka inredningen på 1800-talet var den Franska revolutionen år 1789 - 1799 vilket förutom de efterlämnade förhållandena mellan länderna resulterade i att Napoleon blev fransk kejsare. Han ville ha majestätisk och kejserlig inredning, vilket skulle påverka möbelhistorien radikalt.

Empiren

Det var den franska revolutionen som ledde klassicismen in i empiren. Ordet empir kommer från franskans empereur som betyder kejsare, därför kallas empiren även för kejsarstilen. Den franske kejsaren Napoleon hämtade sin inspiration från antikens Rom under de enväldiga kejsarnas tid. Detta kan man bland annat se i arkitekturen med kolonner och pelare som även fanns i möbler. Dessutom fanns inslag från Egypten, som till exempel Sfinx och lotusblomma.

Den kejserliga och pomporösa stilen kännetecknas bland annat av material som siden och förgyllt brons. Mahogny dominerade möbelvärlden och man tyckte att träets ådring skapade effektfulla mönster på släta och blanka ytor. Mahognyn kontrasterades sedan med sidentyger och andra textilier i starka, klara färger som till exempel gult, blått och rött. En annan form som var mycket vanlig var lejontassar vid slutet av möblernas ben.

Karl Johansstil

När Karl Johan Bernadotte kom till Sverige från Frankrike tog han med sig empiren som han var så förtjust i. När han sedan blev Karl XIV Johan, kung av Sverige, introducerade han empiren till det svenska samhället. Anledningen till förseningen var på grund av de dåliga förhållandena mellan Sverige och Frankrike. Stilen anpassades och omvandlades snart efter svenska förhållanden, vilket resulterade i en försvenskad empir som var mindre tung och majestätisk. Stilen fick namnet Karl Johansstil, efter kungen som införde den. Karl XIV Johan regerade under 1818-1844, vilket var under empirens och Karl Johansstilens glansdagar som varade mellan ca 1810-1840. Ett kännetecknen för Karl Johansstil och vissa inslag i empiren var bland andra de volutformade formerna som kunde ses både som stöd, armstöd, ben etc.

I borgerliga hem ville man efterlikna den tunga fältherrestilen, men använde enklare former och material som man hade råd med. Till exempel använde man färgat papper och satte upp på väggarna istället för sidentapet. Under denna period började man så småningom också att möblera på ett nytt sätt. Istället för att ställa möblerna längs med väggarna som man tidigare gjort, hade man nu t.ex. soffbord framför sofforna och hela set i en enhetligare stil - det var såhär möbelgrupperna föddes.

Man började alltså använda enklare former och sparsammare dekor än förut, och på grund av städernas växande borgerskap utvecklades en ny kundkrets som ville ha mindre anspråksfulla möbler. Detta var precis vad de fick när en ny variant från Danmark kom till Sverige. Det resulterade i att den stela empiren utvecklades till en ljusare och mer idyllisk borgerlig stil som tog sin början runt 1830. Den här blonda förborgligade Karl Johansstilen använde främst björk som material, men även andra som t.ex. alm, och formerna var mjukare än tidigare. Resultatet blev en stil man kallade man för senempir eller Biedermeier.



Min sittmöbel är en fåtölj av en typ som inte har några armstöd. En sådan fåtölj kallades för “Emma” och kom i början av nyrokokon, som resultat efter biedermeierns tid. Formerna i designen - både på sitsens främre del och stolsryggens nackstöd - är mjuka S- och C-former vilket är en mycket vanlig syn på Karl Johansmöbler. Som jag nämnde tidigare kallas de att de är volutformade.


Trots att jag är nöjd med resultatet kan man se stora skillnader mot hur min ursprungliga skiss såg ut. Många ändringar på vägen har påverkats av tid, hållbarhet och nya idéer som passat bättre in med förhållandena. Nu tänker jag dock inte gå in på alla de hundra ändringar som blivit, utan koncentrera mig på det färdiga resultatet.


Kopplingen mellan fåtöljen och 1800-talet


Om man tittar lite på stolens undre kan man se en fasning på plattan, något som helt och hållet var ett skapande utanför mallen, men som faktiskt kan kopplas till empirens pompa och ståt som skulle symbolisera kejserligt - men tittar man på Karl Johansmöbler kan man istället se endast rena och raka former på stolarnas sitsar. Alltså har jag kombinerat dessa två, eftersom man från en högre vinkel inte ser urfasningen på underredet.


Sedan kommer vi till det kanske lite mer förvirrande på fåtöljen, nämligen de trekantiga benen. Det finns fler än en anledning till att jag valde att ha en så ovanlig form, eftersom man inte kan se detta på möbler från 1800-talet. För det första berodde det på det konstruktionsmässiga. Eftersom fåtöljen var relativt tung behövdes stadiga ben som jag kunde lita på inte skulle falla samman i första taget. Genom att vika wellpappen hårt och limma mellan lagren fick jag riktigt hållbara ben. Sedan upptäckte jag att det dessutom sparade plats på plattan där benen skulle sitta. Den tredje anledningen var rent utseendemässigt: jag hade sett 1800-talsstolar som var trekantiga och fått inspiration därifrån. Dessutom är dagens moderna stolar och konst ofta abstrakta, vilket gjorde att jag fick in lite nytänkande i dessa triangelformade ben.

Även pinnarna (tvärstagen) mellan stolsbenen är trekantigt formade för att matcha stolsbenen. Dessa är till för att ge extra stadga åt benen, och för att hålla dem raka. Att de har koppling till 1800-talet, även om det är en annan stil, var egentligen mest en bonus - det var i första hand för konstruktionens skull som de fick vara med.



Nu blev det en hel del om kopplingen mellan fåtöljen och 1800-talet och om stilepoken...men jag lärde mig en hel del på den här resan - hoppas ni tycker det var lika intressant som jag!

Till sist lägger jag till min presentation med bilder som hör till texten, som ett avslut på denna resa! Även en poster kommer dyka upp inom en snar framtid...!

Kram på er!

Annie :)