tisdag 24 februari 2015

Bibliotek: Resultat!

Hej igen!

Här kommer en beskrivning av byggandet av modellen samt slutresultatet. Välkomna in i biblioteket!

Resultat - beskrivning

När jag började göra modellen ville jag helst använda mig av alla dörrar och fönster som redan fanns där - även på den inre väggen. Dock gjorde jag snart om en dörr till ett fönster för att inte "störa" den stora huvudentrén som utgörs av rampen och därmed behålla tanken om att entrén ska vara till för alla.

Till biblioteket finns alltså nu två ingångar. Men rampingången är huvudentrén - som endast är en dörröppning. Biblioteket är uppdelat i två rum, ett som jag brukar kalla "ramprummet" eftersom det är där rampen befinner sig. I det andra, inre rummet finns en dörr till men som går att stänga.


Ramprummet (Rum 1)

Det första som lär fånga blicken när man kommer in genom huvudentrén är när första steget får lysdioder att lysa under ett transparent halkskydd på golvet, som ett trappsteg. Detta följer varje steg som tas tills dess att den mjukt svängda rampen slutar. På rampväggen sitter en list i vitt som bryter mot björkpanelen som sitter under och på motsatta väggen finns en ledstång som virats i konstläder som har små gupp med jämna mellanrum. Detta ger en skön och lite annorlunda upplevelse för handen. Väggarna är i samma färg som finns på skolan nu, en varmare vit färg med NSC S 0804-Y10R och på väggen till vänster om rampen sitter tre kubistiska hyllor i ek, sänkta in i väggen. Var och en har sitt "veckans boktips" som visar upp ett par förslag på böcker.

Bakom rampväggen finns en "soffgrupp" bestående av tre ljust linnegröna fåtöljer och en lång bänk som sträcker sig längs med rampväggen och är böjd på samma sätt som hörnet längst in vid rampen. Bänken är i svartbrunt trä och under den finns plats för ett hyllplan med böcker. Bänkens ovansida har en fastsatt stoppad dyna som är i tyget Calypso från Åhléns. Dessutom ska ett långt nackstöd finnas hela vägen längs med bänken, också den i samma tyg, men tyvärr fanns det inte tid att göra det i modellen. Fåtöljerna är EKENÄS från IKEA, klädda i Calypsotyget. Ett lågt soffbord i vitpigmenterad ek (men som liknar björk för att matcha hyllorna) från Rum21 står mitt i gruppen på den stora, grönvitbruna mattan PERNILLA GRÖN från MattConcept. En fototavla av konstnären Ralf Turander sitter på väggen, föreställandes en gammal uppslagen bok. Tavlan ger en fin kontrast till allt det ljusa, eftersom den innehåller rätt dova färger i beige och mörkbrunt. På motsatta väggen sitter också en tavla, också den i dova färger. Den är från MIO och heter "Världen" vilken föreställer en gammal världskarta med brunblekta färger i rött och grönt. Jag tyckte att färgerna passade bra till inredningen men försökte också få in en varm känsla med brunt och rött samtidigt som motivet kan kopplas till gamla bibliotek och har med läsning och allmänbildning att göra. Alla tavlor är tänkta att kunna kopplas till bibliotektemat.

Vid slutet av rampen står det svartbruna skrivbordet MICKE från IKEA samt en stol från samma affär vid namn HENRIKSDAL, också den iklädd tyget Calypso. Skrivbordet är endast för en person men har både en liten låda att dra ut samt ett hål för sladdar då en dator kan behöva användas vid platsen liksom en sladd till den svarta skrivbordslampan Game från Confident Living som ska finnas på varje skrivbord. Skrivbordet och stolen återkommer flera gånger i det inre rummet och anledningen till att det är ett "enmans"-skrivbord är för att alla ska få en chans att i lugn och ro kunna arbeta med till exempel läxor, eller bara läsa en bok ifred. Allt för att undvika för mycket stök.
Jag skulle dock inte rekommendera "ramprummet" till någon som vill sitta i tystnad, eftersom detta rum är till för mer "umgänge" med sin soffgrupp än det inre rummet.

Väggen som skiljer rummen åt har en dubbelsidig skjutdörr i som är en hylla formad som en boksida, När dörrarna skjuts samman liknar de en uppslagen bok. Dessutom rymmer de en hel del böcker. I modellen har jag gjort en lösning med hjälp av ståltråd för att kunna dra dem på riktigt och därmed få känslan av hur det skulle ha blivit. Dessa dörrar liksom resterande bokhyllor i det inre rummet är i ljus björk, men har en egen design.

Inre rummet (Rum 2)

När man kommer in i nästa rum är det första man möts av ett ekbord från EM som står i en egen "rumsbubbla". Bordet ska inte vara till för att sitta vid, utan för att gå runt samt användas av bibliotikarien. Dock har jag ändrat designen genom att göra om det till ett höj- och sänkbart bord som passar både stående (bl.a. bibliotekarien) och sittande (däribland rullstolsbundna). Utrymmet ramas in av en rund, ljus matta och en lång bokhylla som liknar BILLY bokhylla från IKEA, men som jag designat om genom att ta bort något hyllplan och i just denna sätta flera bokhyllor till en enda lång, kantigt rundad hylla. Trots att jag från början ville använda riktiga mattor, har jag bestämt mig för att istället trycka dem platt på golvet för att inte vara i vägen för rullstolar. Men även på grund av stolar och fåtöljer som skjuts åt olika håll när man ska sätta sig ner. Som ljuddämpare använder jag istället mycket tygmöbler, gardinerna MAJKEN från IKEA samt tavlan MAP från EM och efter mycket om och men även tavlan JUTE från Jotex. Båda innehåller mörkare, slitna färger vilket matchar de andra tavlorna och bryter av mot de ljusa färgerna även i detta rum. Den senare nämnda tavlan innehåller text som uppmanar till att vara glad. Lite poesi passar bra i ett bibliotek!

Två fristående hyllor med samma djup- och breddmått som tidigare nämnda BILLY bokhyllan står utplacerade och skapar nästan en labyrintliknande känsla. Tanken är att göra rummet mindre och mer mysigt med små utrymmen, men samtidigt nästan kunna se över hyllorna för att det inte ska kännas instängt. Därför har alla golvhyllor här inne bara höjden 160, till vilken jag fått inspiration från Stadsbiblioteket. Också den kantigt rundade hyllan har inspirerats av en rund hylla som vi såg på besöket på Stadsbiblioteket.

I detta rum finns flera skrivbord med stolar som är samma sort som tidigare nämnt. Dessa "par" står utplacerade i mindre utrymmen för att skapa ett avgränsat utrymme där en elev kana arbeta i lugn och ro för sig själv, eller bara hitta en plats att få en lugn stund på. Lamporna är förutom de på skrivborden även installerade så kallade "downlights" eller spotlights (LED) som satts i taket med jämna mellanrum. Det ger en mysig, men också praktisk belysning som ger ett jämnt, varmt ljus och lite hotellkänsla vilket också kan medföra en större respekt för biblioteket som offentlig (inom skolan) plats.

Längst in på kortväggen sitter en vägghylla som fått sin inspiration från utställnings-hyllan Kubism från Welloo. Welloos hylla består av flera kuber utan baksida som kan sättas ihop på helt valfritt sätt. Jag gjorde dock om designen, eftersom jag ville att alla kuber skulle kunna rymma många olika sorters böcker i olika format (se bild till höger). Kuberna blev då 50x50, 40x40 och 30x30 med det gemensamma djupet 30 centimeter. Ytterligare en anledning till ändringen var för att det skulle bli enklare att bygga i modellen. Alla kuber sitter i ett slumpvist mönster på väggen och är klädda i ek, som en kontrast till den ljusa väggen bakom. Hyllan blir därför betydligt mer lekfull än en vanlig hylla, och sträcker sig nästan hela vägen upp till taket och över hela väggen! Tanken är att locka till läsning utan att alla hyllor måste vara "det gamla vanliga". Enligt min åsikt ska bibliotek spegla allt det spännande som döljer sig i böckerna - och på så vis uppmana till läsning i en mysig, hemtrevlig och kreativ miljö!


Möbelkollagen och tillhörande listor ser ni här:











Modellbygget i bilder
































































Jag sköljde varmt vatten på blompinnen och
böjde den. Min konstruktion med maskeringstejp
gjorde att formen behölls.


Första försöket. Dessa gjordes senare
om till längre krokar.

















Hm. Lite väl kladdigt att måla räcken kanske.


Såhär kan det se ut när det går fel...























...tills det äntligen funkar!
Här är rundningen av hörnet.

























































Och slutligen: Det färdiga resultatet!



Här råkade bilden sakna bordet, men det ställdes snabbt dit igen!















Avgränsningar och utvecklingar

Jag ville från början ha en disk som skulle vara rundad i det inre rummet (se första biblioteksritningen) för att få känslan av ett riktigt bibliotek, men jag tog bort den på grund av att den tog för stor plats och jag hade inte tid att hitta eller designa en annan. Istället fick bordet mitt i rummet ersätta disken. Detta skulle kunna utvecklas om man tillverkade eller uppfann en mindre lösning på en disk vid dörren - kanske ihopfällbar?

En annan sak som var uppe på tal under processen men som inte hanns med var om det skulle vara något roligt bakom hyllorna som bildar skjutväggen. Då skulle det finnas något spännande att upptäcka även i mindre uppenbara utrymmen som tyvärr i nuläget blev rätt tråkiga när hyllorna dras samman. 

Växter är något som spontant kanske flyttar in i framtiden om biblioteket hade varit verklighet. Det skulle passa bra till det gröna och samtidigt ge mer liv och energi åt inredningen. Något som jag verkligen borde reflekterat över tidigare är belysningen. Nu är det ju bara takinstallerade downlights och skrivbordslampor, men jag hade egentligen önskat mer "mys" belysning, kanske kan man sätta upp någon golvlampa eller byta ut spotlights mot hängande, mer olika träfärgade taklampor och kanske till och med väggbelysning?

Alla mått i öppningar och gångar är från början anpassade för rullstolar, men vissa justeringar skulle kunna behövas för att vara på säkra sidan. Något jag lärt mig är att se till att planera saker som detta innan, men också att faktiskt bestämma sig för en idé lite tidigare så att inte projektet dras ut på såhär som det har gjort nu.

Så biblioteket blev färdigt till sist trots alla velanden fram och tillbaka!
Tack för detta projekt, så hörs vi i nästa! :)

Kram!
Annie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar