söndag 27 januari 2013

Lim, lim, lim (och wellpapp)

Hej allihopa!

I veckan har wellpappsfåtöljen äntligen fått sina ben i princip färdiga. Dock är de inte påsatta, eftersom plattan som ska sitta på sitsens undersida hade kanter som behövde kläs in. Detta är vad som är aktuellt just nu, men benen är i alla fall färdiga att sätta på plattan.

Såhär är benen gjorda:

1. Rektangulär kartong som har de rätta måtten.

2. Med ca 8 cm mellanrum görs skåror med ett slags redskap i trä som liknar en smörkniv för att få viklinjer.

3. Kartongen viks där varje viklinje är, så att en triangelform bildas på kortsidorna.

4. Limma ihop mellan varje sida som ligger mot varandra. Tjockleken på benen är ca 3 wellpapplager. Här används maskeringstejp som hjälp att hålla ihop det limmade.

5. Låt torka. Sedan är det fritt fram att på samma sätt som jag klädde in själva sitsen även klä in alla benens kanter med papper. Det fungerar ungefär som papier-maché.

6. Nu är stolsbenens grund klar!
Nästa moment blir att bli klar med att klä in plattans kant så att det blir en vacker men enkel snedfasning. Sedan ska fyra hål borras i plattan, där benen ska sättas in. Plattan ska sedan sättas fast under fåtöljens sits.

Till slut ska hela fåtöljen målas i en mahogny-träliknande färg (mörkt brun) och som en rand nerför stolens rygg och sits ska jag använda ljusgula bitar från tidingar. Dessa ska på exakt samma sätt som kanterna kläddes in med annat papper, klistras fast så ett nästan mosaikliknande mönster bildas.

Nedan följer bilder från tillverkningen av stolsbenen och ännu en bild av själva fåtöljsitsen/ryggen för att få en känsla av hur delarna kommer bli tillsammans.

Vi hörs igen!
Annie
Lim...det var överallt! XD
Här kläs kanterna in med papper i en neutral färg
Kanten på stolsbenet blev runt och fint :)
 
Det "färdiga" benet (ej målat, ej ihopsatt med resten av stolen)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar