tisdag 29 januari 2013

Tumme upp för omslaget :D

Hejhej!

Den här veckan var det som om någon liten polett ramlade ner i huvudet på mig. Plötsligt fungerade de inscannade bilderna att redigera som de skulle, färgschemat blev solklart och plötsligt fanns där ett halvfärdigt bokomslag!

Så här ser bokomslaget ut i nuläget:

- Bakgrunden tonas uppifrån och ner från mörkt lila till vitt för att symbolisera himmel/rymden samt den tuffa men ändå lite tjejiga känslan med det lila.

- Bokens titel och författaren står under varandra längst ner på bokens framsida, mitt på en svart cirkel som man bara ser ungefär hälften av, eftersom den fortsätter utanför bokens omslag.
Den svarta ifyllda cirkeln ska föreställa en planet (bakgrunden liknar då himmel som sedan fortsätter till rymden), närmare bestämt jorden. Den svarta färgen är för att beskriva hur huvudpersonen känner sig "fångad" på jorden, och att hon är en "rising new timekeeper"
Under själva titeln, på den svarta planeten är ett slarvigt "kladdstreck" i en annan lila nyans, dels för att framhäva titeln, men också för att få fram den tonåriga ungdomliga känslan. Jag tänker lite "skiss","kladd" och "klotter".

Kvar att göra nu är att klura ut var änglavingarna ska sitta, hur bokens baksida ska se ut och få tag på alla förlag/sponsrade märken och symboler. Sedan är bokomslaget färdigt..!

söndag 27 januari 2013

Lim, lim, lim (och wellpapp)

Hej allihopa!

I veckan har wellpappsfåtöljen äntligen fått sina ben i princip färdiga. Dock är de inte påsatta, eftersom plattan som ska sitta på sitsens undersida hade kanter som behövde kläs in. Detta är vad som är aktuellt just nu, men benen är i alla fall färdiga att sätta på plattan.

Såhär är benen gjorda:

1. Rektangulär kartong som har de rätta måtten.

2. Med ca 8 cm mellanrum görs skåror med ett slags redskap i trä som liknar en smörkniv för att få viklinjer.

3. Kartongen viks där varje viklinje är, så att en triangelform bildas på kortsidorna.

4. Limma ihop mellan varje sida som ligger mot varandra. Tjockleken på benen är ca 3 wellpapplager. Här används maskeringstejp som hjälp att hålla ihop det limmade.

5. Låt torka. Sedan är det fritt fram att på samma sätt som jag klädde in själva sitsen även klä in alla benens kanter med papper. Det fungerar ungefär som papier-maché.

6. Nu är stolsbenens grund klar!
Nästa moment blir att bli klar med att klä in plattans kant så att det blir en vacker men enkel snedfasning. Sedan ska fyra hål borras i plattan, där benen ska sättas in. Plattan ska sedan sättas fast under fåtöljens sits.

Till slut ska hela fåtöljen målas i en mahogny-träliknande färg (mörkt brun) och som en rand nerför stolens rygg och sits ska jag använda ljusgula bitar från tidingar. Dessa ska på exakt samma sätt som kanterna kläddes in med annat papper, klistras fast så ett nästan mosaikliknande mönster bildas.

Nedan följer bilder från tillverkningen av stolsbenen och ännu en bild av själva fåtöljsitsen/ryggen för att få en känsla av hur delarna kommer bli tillsammans.

Vi hörs igen!
Annie
Lim...det var överallt! XD
Här kläs kanterna in med papper i en neutral färg
Kanten på stolsbenet blev runt och fint :)
 
Det "färdiga" benet (ej målat, ej ihopsatt med resten av stolen)

lördag 19 januari 2013

Ett upplyft för stolen...!

Hej allihop!

Nu börjar fåtöljen ta fart på riktigt..! Jag har äntligen kommit igång med stolsbenen! Dessa blir trekantiga istället för rundade som vanliga stolsben, både för att det ska kännas lite mer modernt, nytänkade och för att det blir lättare att få det att hålla.

Under fåtöljens sits ska det sitta en ca 5 cm tjock platta som benen ska fästas i. Den här plattan har jag slipat på för fullt och den ska vara jämn till ungefär hälften av tjockleken, sen luta diagonalt inåt, vilket jag ska fixa med hjälp av tunt papp och lim (samma som jag klädde in sitsens kanter med).

I plattan ska det borras hål tills det är ungefär en centimeter kvar till stolens sits. Sedan ska hålen göras passande till benens form och benen limmas på plats. Mellan de fyra srolsbenen ska det vara stöd som löper från mitten på varje ben till nästa.

När stolens grundform väl är färdig, och alla kanter är inklädda är det dags för att få fram fåtöljens/stolens personlighet genom färger och mönster.
Min tanke är att basfärgen ska likna trä, närmare bestämt mörk mahogny. Från stolens krökta topps början ska det sedan löpa en bred rand som utgör stolens "dyna". Denna ska vara ljust gul med "dynknappar" på. För att göra den gula färgen mer levande ska jag använda mig av tidningar med olika ljusgula toner  istället för att måla.

Tja, vi får väl se hur det blir!

Ha det bra!

Annie

onsdag 9 januari 2013

Motstridig penna vs tankar

Hej hej!

Nu är vi igång igen efter ett härligt jullov..! Dags att börja forma till bokomslaget!

Till att börja med hade jag i uppgift att göra en skiss på min idé. Det var dock lättare sagt än gjort. Tusen idéer försökte komma fram via pennan och göra sig synliga men blev ett enda virrvarr av skisser...

Efter mycket betänketid har jag nu äntligen något som i alla fall liknar en färdig skiss...om inte jag får nya idéer. Faktum är att den färdiga skissen finns i mina tankar, tillsammans med en liten överblicklig skiss.

Den här veckan var det i alla fall photoshop som gällde för hela slanten - flera timmars idéslipande med ett program man inte är helt bekant med...låt säga att det inte riktigt går fullt så smidigt som man trodde..!

Trots det lilla tidspålägget som går ut på att lära sig programmet, har jag fått till en bakgrund på bokomslaget som matchar både målgruppen och bokens innehåll.

Högst upp på boken är det mörkt lila, sen tonas det ner till vitt och där är formen av en svart planet som ska föreställa jorden. Det svarta symboliserar Madison som "the new rising dark timekeeper" och det faktum att hon känner sig "fången" på jorden som det uttrycks; "trapped on earth. Dead, but not gone".

På "jorden", eller den bit av planeten man ser längst ner på sidan, står bokens titel och författare. Jag blev lite inspirerad av det lila, rosalila och svarta som symboliserar det lite tuffa, tonåriga så jag lade till en liten detalj som förstärker intrycket av just titeln. Närmare bestämt ett rosa "klotterstreck" under.

Bokryggen är mörkt hellila, som en inramning i kontrast mot både framsidan och baksidans bakgrund som är tonad lila till vitt.

Nu är det alltså bara att kämpa på och så småningom vänja sig vid programmet, så att det går lättare att hitta alla saker man vill använda i skapandet...!

Tills vidare!

Annie

fredag 4 januari 2013

Hjärnverksamheten: klass 3 varning!

Hej!
I det förra bildinlägget berättade jag om collaget med bokens målgrupp. Nu är det total brainstorming som gäller!

Målet med den här delen av uppgiften är att få en överblick över alla tankar kring målgruppen och (framför allt i den här delen) bokens innehåll istället för ett virrvarr i huvudet av kaotiska tankar som surrar runt...!
Min brainstorming (tankekarta) är alls mina tankar kring både målgruppen och boken, eftersom jag tyckte att jag får en bättre uppfattning om mina idéer på det sättet. Därmed skrev jag bokens titel i mitten av pappret och började skriva allt jag kunde komma på om detta i små tankebubblor kopplade till varandra.

För att beskriva min tankekarta kort, är det tankar om en tjejig ungdomsbok för sådana som läser böcker med lagom mycket fantasy, spänning men ändå med lite humor och romantik. Den lite mer tuffa sidan av bokens innehåll speglar tonårstjejen som utgör huvudrollen.

Boken handlar även om tid -hon är förföljd av mannen som dödade henne första gången - och änglar - hon är ju död, men är född till "the new rising timekeeper", och umgås  med änglar. Dessutom är det mycket budskap om att hitta sig själv, och att uppskatta sig själv mer, också med tanke på att hon är död, men fast på jorden i en eller annan form.

Man får tolka mina små tankebubblor hur man vill - men det är ju en personlig tankekarta som fylls på då och då när nya tankar dyker upp. Här är en bild på den:


Ha det fint! <3
Annie