tisdag 2 september 2014

Antonym - vi beskriver motsatsen!

Hejhej! Detta inlägg beskriver förra veckans arbete. :)

Ännu ett arbete är igång! I ämnet Estetisk kommunikation börjar vi med ett projekt om antonymer eller motsatsord som det också heter. Vi ska i grupper om två uttrycka varsitt motsatsord som sedan blir en slags installation. Jag och Isabel fick orden Ordning/Kaos och det satte verkligen igång kugghjulen i hjärnan. Men innan jag beskriver hur vi har tänkt i processen är det bra med en översikt över själva uppgiften.
Vi ska alltså:

Diskutera de motsatsord vi fått.
       - Vad tänker vi när vi hör antonymen?
       - Vilken estetisk uttrycksform vill vi använda?
       - Hur ska vi få våra skilda verk att fungera som ett?

Skapa varsitt verk - vilka material väljer vi att arbeta i?

Redovisa och presentera verket och förklara hur de två verken fungerar ihop.

Allra först fick vi se ett avsnitt av en TV-serie där tävlande fick göra samma uppgift. Detta gav naturligtvis också tankar och idéer när vi sedan fick våra antonymer.
När vi började diskutera insåg vi ganska tidigt att man kan tolka dessa ord på många olika sätt. Alltså började vi göra en tankekarta för båda orden. Tillsammans diskuterade vi fram olika tolkningar på orden och skrev upp dem tills vi hittade en gemensam röd tråd för ordning och kaos. Till exempel funderade vi över att "ordning" kan vara att var sak är på sin plats, men också ordning som i att göra allt rätt och riktigt och i rätt ordningsföljd. Det kan till och med bli negativt, för pedantiskt och strikt, åtstramat. Sedan gick vi över till kaos. Det var nästan krångligare än "ordning", konstigt nog. (mer om "ordning" delen kan ni läsa på Isabels blogg, http://isabelljungkvist.blogg.se/)

Efter många funderingar kom vi fram till att kaos både kan vara krig, eskalering och oordning men också kaos som i rörigt i hjärnan. Att inte förstå kan vara ett slags kaos. Men också att förlora eller göra sönder något eller ännu oftare någon kan skapa kaos både fysiskt och psykiskt. Att få sitt hjärta krossat är också kaos. Eller att plötsligt få en längre ledighet och känna sig helt tom inombords på grund av att man tidigare arbetat under konstant hård ansträngning. Då kan man känna sig vilsen och rastlös, vilket också det kan upplevas som kaosartat. Det finns olika vinklar på allting.

Den röda tråden vi till sist upptäckte hittades när vi började stryka under områden vi fann bekanta med varandra. Dessa ord byggde upp en annan mening i våra tankar som vi sedan skrev upp: Efter kaos kommer ordning. Då skulle kaos till och med kunna vara något vackert - en förutsättning för att någon ordning ska kunna uppstå. Tänk till exempel på jordens globala katastrofer. Hade aldrig istiden tagit slut hade vi inte kunnat leva idag, som ett extremt men tydligt exempel. Ett annat sätt att säga: Efter regn kommer solsken. Sedan insåg vi förstås också att det kan upplevas åt andra hållet också, då blir det plötsligt något negativt: Efter ordning kommer kaos. Vilket som låter bäst är upp till var och en, så än så länge håller vi det öppet. Men det slutgiltiga gemensamma ordet blev alltså "Livet". Vi insåg att livet både kan bestå av kaos och ordning, vid olika tillfällen och inte överhuvudtaget beroende av ålder. Där hade vi fått vår inspiration. Livet. 

Detta var lite åt samma håll som en tävlande i programmet hade tänkt, nämligen att man gör saker i en viss ordning i livet. Det kan vara små saker som att stiga upp ur sängen på morgonen, borsta tänderna, gå till jobbet. Men det kan också vara stora saker som att man föds, går i skolan, gifter sig, får barn o.s.v. Denna riktlinje fascinerade oss och bidrog till hur vi gjorde just "ordning"-delen.

Även om vi diskuterade och hjälptes åt med varandras verk hade vi ändå officiellt varsitt ord. Jag fick "kaos" och Isabel "ordning". Anledningen till det var delvis för att ge en tvist på våra personligheter (även om det visade sig vara minimala skillnader) - en antonym på hur man är.

I nästa inlägg kommer fler bilder från processen och en beskrivning av det fysiska skapandet.

Hej så länge!
Kram
Annie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar