fredag 5 september 2014

KAOS! :D

Hej igen!

Nu blir det två inlägg på rad, mycket händer på kort tid!

Idag arbetade vi med det fysiska skapandet. Det har tagit sin lilla tid att samla ihop allt material, men nu äntligen kunde vi sätta igång! Såhär tänkte vi.

Ordning och kaos kan vara resultatet eller konsekvensen av varandra. Livet består av en rad av båda delarna. Dessutom krävs ena delen för att få den andra.

Våra verk skulle därför bestå av samma saker. Nämligen olika vardagsföremål som symboliserar delar ur livet.

Vi samlade ihop en lång lista med föremål, också medvetna om att dessa aldrig mer skulle återses i sin helhet.

De vi lyckades samla ihop var:

- En plastpåse med tryck från en välkänd, stor och relativt billig modekedja
- En förbrukad glödlampa
- Två pennor; en vanlig bläckpenna och en använd svart tuschpenna
- Tre hela tändstickor
- En blomma
- En vit, enkel och billig tekopp utan mönster
- En gammal tummad bok som skolan donerade till vårt arbete
- En badbomb i form av en cupcake
- Ett kvitto
- En uppsättning tabletter i sin förpackning
- Ett skulpterat hjärta i lera, målad röd
- En post-it lapp med orden "Kom ihåg!" skrivna på
- En tom läskedrycksflaska i plast komplett med kork och tryckomslag

Vi började naturligtvis med "ordning"-delen. Eftersom Isabel var den som höll i den biten, får ni läsa mer om det på hennes blogg, http://isabelljungkvist.blogg.se/.

När vi var nöjda med fotot som togs till "ordning"-delen, var det dags att förstöra - att skapa kaos.

Förutom föremålen på listan ovan användes också till "kaos"-delen:

- Wellpapp (kartong, naturfärgad)
- Limpistol
- Tändsticksask (för eld)
- Vatten
- Sax
- Kniv
- Hammare
- Tyg/påsar för att krossa sakerna i utan att förstöra min omgivning.

- Först använde jag ett underlag av vanlig kartong som inte heller var jämn i kanterna. På detta började jag experimentera med ytterligare kartong som skulle föras ihop med alla föremål.

- Flaskan användes först. Jag var ute efter höjd med mycket luft emellan. Målet var att på ett eller annat sätt få
med de fyra elementen, som också symboliserar livet: Luft, Eld, Vatten och Jord.

- Luft finns mellan alla saker. Eld finns där jag brände wellpappen samt i använda tändstickor. Kartongen doppades i vatten för att kunna "geggas" ihop till en boll, eller för att kunna dras isär åt olika håll och bli bräckligt. Jord fanns i två saker: dels blomman som härstammar från jord, dels wellpappen som ju består av trä och därmed också representerar jord.

- Glödlampan och badbomben krossades mer eller mindre, tändstickorna brändes och koppen slogs i bitar. Flaskan klipptes itu, pennorna knäcktes eller böjdes. Plastpåsen klipptes isär och i en del av plastpåsen finns badbombens smulor. Post-it lappen revs itu precis som tablettförpackningen. Blomman förlorade flera blad. Kvittot limmades och revs isär. Hjärtats skars diagonalt itu. Boken revs och skars sönder, veks och delades.

- När alla delar limmats på olika sätt (som påminde mycket om en sophög) började jag forma bokens kvarvarande blad till tre runda kullar. Detta symboliserar att det är möjligt att skapa något dekorativt även av förbrukade föremål. Övre delen av det röda hjärtat sattes sedan bredvid också för att likna ett hjärta som kommer ur boken - som blivit förstörd. Detta för att ytterligare förvilla betraktaren med vissa inslag av förståelse - vilket skapar ett slags "kaos" i hjärnan. Den andra delen av hjärtat spetsades hårt med en bit porslin från koppen. Tittar man riktigt noggrant kan man också hitta transparenta frågetecken här och var, för de frågor som uppstår där kaos finns.

- På toppen av verket finns bokomslaget i en formation som liknar en fjäril, och allra högst upp flera boksidor som formats till något som liknar en blomma. Detta visar att kaos inte alltid måste vara "fult" utan ibland kan vara en förutsättning för att något vackert ska kunna skapas ur kaoset.

- Den röda färgen som finns både här och där är till för blodet - livet. Även krig kan förknippas med kaos, men färgen är också till för att förvilla och täcka över vissa vackra och uppenbara föremål, t.ex. omslaget till läskedrycksflaskan. På ett papper har jag ringat in orden: förlorat allt, eftersom kaos också kan skapas inom en när man förlorat någon eller något, i form av upprivna känslor. Även i flaskan finns föremål, och precis som koppen som visar sitt öra tydligt för betraktaren är dessa också till för att ge betraktaren en vink om förståelse. Samtidigt ger det naturligtvis ännu mer förvillelser ihop med det som bara kan beskrivas som en hög med sopor.

- Doften av badbomben är också till för att förvilla. Att en sophög luktar gott skapar en kontrast till det vi är vana vid att känna vid anblicken av "sopor". Det kan symbolisera flera saker. God doft kan visa på dolt kaos, som täcks över för att censureras för allmänheten. Det kan också symbolisera det blomman och fjärilen gör - att vackra och väldoftande saker kan skapas ur kaoset.

Kort sagt: Ett verk som liknar en sophög men som symboliserar så mycket mer: Livet.

Kram! :)
Annie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar