söndag 28 september 2014

Ready-made - bokstavligt

Hejhej!

Ready-made är tillbaka! Den här gången går uppgiften ut på att:

- Studera en konstnär och beskriv dennes konstnärsskap samt sätt att använda ready-made i sitt skapande.
- Inspireras av konstnären och välj en färg/form du vill skapa.
- Välj ut materialen du vill arbeta med.
- Placera gestaltningen i ett sammanhang. I vilket sammanhang ska skulpturen synas? Hur påverkar rummet/miljön verket?
- Placera skulpturen där du önskar och dokumentera detta.

Idag har jag letat fram en konstnär jag ville studera närmre, efter överskådligt studerande av ca 20 olika found-art konstnärer. Jag valde Tony Cragg, eftersom jag fann hans verk tilltalande och intressanta samt blev nyfiken på vad konstnärens tanke kan vara med dess simpla former.
Därefter började jag studera konstnären och ismen omkring denne närmre - vilket visade sig vara omkring Fluxus, en fortsättning på dadaismen.

Jag borde kanske ha letat fram konstnären hemma, så att jag var mer förberedd för denna lektion, men nu är det som det är. Det känns bra att inspireras av denne konstnär, eftersom jag bland annat fann att han genom sina verk kommenterar omvärlden. Nästa lektion ska jag ta reda på mer om själva rörelsen Fluxus samt vad han exakt ville ha sagt med sina verk.

Tills nästa inlägg!
Kram
Annie

söndag 7 september 2014

Läsning för alleman!

Hej igen!

Fler projekt på gång! Detta går ut på att ge ett kreativt inredningsförslag till biblioteket på vår skola. Utrymmet är inte jättestort, ca 11x5 m (uppdelat i två rum med en bred dörrkarm mellan), och då är inte rampen för rullstolar inräknad eftersom den tar rätt mycket plats.

Till projektet ingår:

- Mäta upp biblioteket på skolan så att man kan rita en planritning
- Behovsanalys (observera att projektet är ett FÖRSLAG, och alltså rymmer kreativa idéer)
- Research, leta relevant inspiration, studera olika biblioteks utformning (studiebesök på stadsbiblioteket)
- Skapa en moodboard (collage)
- Bygga en modell
- Muntlig presentation (presentera förslaget samt redogör för hur förslaget inspirerar till läsning)

Vi har mätt upp biblioteket (det blev väldigt många mått!) och gjort en snabbskiss på en planritning för att få en överblick av vad vi har att arbeta med.

Studiebesöket inträffade nästa lektion. I det soliga fina sensommarvädret kom vi till det ståtliga stadsbiblioteket i Göteborg där rader och åter rader av bokhyllor ryms i en allmänt trevlig fräsch och väldigt tilltalande miljö. Trots bibliotekets stora byggnad blev jag förvånad över hur de ändå lyckats behålla känslan av att vara sin egen person i så offentliga utrymmen. Själv skulle jag inte tveka över att sätta mig ner, läsa, göra läxor eller bara ta en fika i deras lilla café.

Detta var vad jag letade efter när jag kom dit:

- Planlösning
- Former
- Färger
- Material
- Stämning/känsla

Det var ganska mycket att ta in, men också mycket spännande och inspirerande att uppleva! Speciellt påtagligt blir förstås detaljer när man söker efter dem.

Detta var vad jag lade märke och kom fram till:

- Det var ljust och fräscht
- Luftigt utan att kännas tomt
- Modern känsla rakt igenom
- De har lyckats skapa utrymmen där kunderna kan vara ifred och känna lugn trots offentligheten.
- Olika våningsplan har olika detaljer! Detta var mycket intressant, för det är en sådan sak som jag antagligen inte tänkt särskilt mycket på om det inte varit precis vad jag letade efter. För trots att alla våningsplan andas samma känsla fanns några små förändringar som riktar sig till olika målgrupper.

Redan vid ingången och trappuppgångarna hittar man spännande inslag! Det är svårt att förklara i ord, men den svarta väggen ni ser intill påminner om boksidor med text...! Dessa entrétrappor går i olika träslag, ta trappstegen till exempel, som verkar bestå av små rutor med trä - ytterst intressant!

Sedan lägger man handen på räcket. Och man är inne i en annan värld. Det är en kreativ värld, där flera sinnen utnyttjas och ger en större upplevelse. Mjukt läder som tvinnats runt en stång ger en mjuk känsla men samtidigt lekfull, eftersom de små upphöjningarna ger handen något att hålla fast vid och upptäcka. Det är säkert också mycket effektivt för blinda, eftersom man med enkelhet kan känna sig fram med hjälp av den vågiga känslan. Detta trappräcke fanns även vid den andra trappan längre in i byggnaden.

Så här uppfattade jag de olika våningsplanen. Observera att jag inte tar med alla olika möbler/utrymmen etc, utan bara det som jag speciellt lade märke till och därmed fann intressant.

Plan 2

Modernt, ljust och med höga bokhyllor med många fack. Men här fanns också färgglada fåtöljer och
en halvcirkelformad hylla med en matta med jorden på i mitten (böcker om resor). Här fanns även filmer att låna. Jag skulle säga att detta översta plan riktar sig mest till vuxna, men samtidigt bjuder in ungdomar genom en liten lekfullhet (och de lockande filmerna) för att inte "avskräcka" andra åldersgrupper att gå upp på grund av facklitteraturen i rummet intill.

Plan 1

Detta plan innehöll bland annat böcker om konst,
musik, arkitektur, skönlitteratur, memoarer med mera. En stor, öppen ruta på andra våning skapar en balkong där man ser rakt ner till entréplan där moderna fåtöljer står placerade på en stor matta med lite orientaliska-liknande mönster på i varma brunröda toner. Runt balkongen finns ett staket med annorlunda former. Det är i metall och format som berg och dalar, kantiga. Det ger en lekfull touch till den i övrigt något stela stämningen bland bokhyllorna. Här uppe är alla bokhyllor raka och normala med några små detaljer.

Vissa bokhyllor är bara halva, vilket gör att en yta även skapas ovanpå för den som letar och vill
kolla igenom sina fynd. Längre bort finns också hyllor med en lång utskjutande hylla längst ner. Påminner märkligt mycket om lådor under hyllorna i skoaffärer..! Här finns också ett långbord med flera datorer. Alla våningsplan innehåller mycket glas, vissa med frostade mönster på. Detta plan kändes inte riktat till någon särskild målgrupp, utan verkade mer som en våning där man landade och återkom till mellan de andra våningarna.

(Entréplan - var mer för att lämna tillbaka böcker. Ett plan jag inte besökte på grund av den frekventa versamheten)

Plan -1

Ungdoms- och barnvåningen! Här fanns mycket mer utrymme för kreativa och lekfulla inslag. Barnavdelningen hade ett eget runt sagorum med mystisk stämning och ljus i flera skumma färger som grönt och rött och mönster på väggarna som liknande fantasilandskap samt "stjärnor" i taket. Här fanns även färgglada golvpuffar som också återkommer i ungdomsavdelningen.

Väl i ungdomsavdelningen (som för övrigt hade mycket spännande att upptäcka trots det mindre utrymmet) fanns flera inspirerande inslag. Vågiga halvbokhyllor, en post-it lappvägg de kallade "poesiworkshop" och roligt formade sittbänkar/lägre "hyllor" (se bild, svårt att förklara)
 med abstrakta mönster på (svartvita ränder), andra var enfärgade i orange. Även dessa var vågiga. Något jag lade märke till specifikt var att vissa hyllor var instuckna i väggen så att de påminde om en blandning mellan gamla flipperspel, läsk/matautomater, serietidningshyllor och dataspel/filmhyllor. En annan vägghylla med tidskrifter hade
svart, mjuk botten och fick tidningarna att sticka ut på sidan. När jag ser ännu ett mönster i orange tänker jag att orange är en återkommande färg i hela biblioteket. Detta mönster såg ut som bokryggar staplade bredvid och på varandra.

Något jag också reagerade på i denna ungdomshörna var skrivborden som stod placerade i en lång rad ängs med fönstren. Något utstickande pelare befann sig mellan varje bord och eftersom varje bord endast hade plats för en, kändes det tillräckligt intimt för att skapa en privat sfär kring varje bord. Något jag tror att många ungdomar, liksom jag, uppskattar.

Längre bort på samma plan fanns "Dynamo game" - avdelningen. Här kan vi verkligen se kreativiteten flöda! En stor svart fondvägg med fördjupningar i orange och vitt visar en bana för spelande av t.ex. dataspel. Där fanns till och med stolar med en gemensam skärm för att kunna spela videospel på! Alla stolar är färgglada och även här fanns flera abstrakta mönster-sittbänkar längsmed hyllorna. Gröna inslag fanns också.

Övriga detaljer

Runda metallampor, silverfärgade. Nästan allt är vitt. Accenten är orange, ibland också grön. Dörrar i en mörk bronsfärg. Böcker bredvid entrén hängande i färgglada rep från taket ner till golvet. Frostat mönster på glas. Svarta tydliga figurer som hänvisar till olika avdelningar, till exempel en kaffekopp mot caféet. En tegelvägg i  en gulaktig nyans. Papperskorgar som ser ut att vara gjorda av vita papper. Underbara trappräcken!

Trä var något som fanns nästan överallt på biblioteket, men väldigt ljust i varenda bokhylla (förutom trapporna och de svartmålade väggarna). Detta gjorde att intrycket blev vitt trots att träet fanns där. Färgglada stolar fanns överallt på alla våningar, men på nedersta plan bredvid ungdomsavdelningen fanns även några - som inte kan beskrivas som annat än något mellanting mellan förstorade, tomma trådrullar och gamla snurrleksaker (se bilden).

Intrycken här blev ganska många, och
texten blev därmed ganska lång, men jag hoppas ni tar er tid att besöka detta fascinerande bibliotek någon gång och finner det lika fascinerande som jag gjorde!


Många kramar! :)
Annie






fredag 5 september 2014

KAOS! :D

Hej igen!

Nu blir det två inlägg på rad, mycket händer på kort tid!

Idag arbetade vi med det fysiska skapandet. Det har tagit sin lilla tid att samla ihop allt material, men nu äntligen kunde vi sätta igång! Såhär tänkte vi.

Ordning och kaos kan vara resultatet eller konsekvensen av varandra. Livet består av en rad av båda delarna. Dessutom krävs ena delen för att få den andra.

Våra verk skulle därför bestå av samma saker. Nämligen olika vardagsföremål som symboliserar delar ur livet.

Vi samlade ihop en lång lista med föremål, också medvetna om att dessa aldrig mer skulle återses i sin helhet.

De vi lyckades samla ihop var:

- En plastpåse med tryck från en välkänd, stor och relativt billig modekedja
- En förbrukad glödlampa
- Två pennor; en vanlig bläckpenna och en använd svart tuschpenna
- Tre hela tändstickor
- En blomma
- En vit, enkel och billig tekopp utan mönster
- En gammal tummad bok som skolan donerade till vårt arbete
- En badbomb i form av en cupcake
- Ett kvitto
- En uppsättning tabletter i sin förpackning
- Ett skulpterat hjärta i lera, målad röd
- En post-it lapp med orden "Kom ihåg!" skrivna på
- En tom läskedrycksflaska i plast komplett med kork och tryckomslag

Vi började naturligtvis med "ordning"-delen. Eftersom Isabel var den som höll i den biten, får ni läsa mer om det på hennes blogg, http://isabelljungkvist.blogg.se/.

När vi var nöjda med fotot som togs till "ordning"-delen, var det dags att förstöra - att skapa kaos.

Förutom föremålen på listan ovan användes också till "kaos"-delen:

- Wellpapp (kartong, naturfärgad)
- Limpistol
- Tändsticksask (för eld)
- Vatten
- Sax
- Kniv
- Hammare
- Tyg/påsar för att krossa sakerna i utan att förstöra min omgivning.

- Först använde jag ett underlag av vanlig kartong som inte heller var jämn i kanterna. På detta började jag experimentera med ytterligare kartong som skulle föras ihop med alla föremål.

- Flaskan användes först. Jag var ute efter höjd med mycket luft emellan. Målet var att på ett eller annat sätt få
med de fyra elementen, som också symboliserar livet: Luft, Eld, Vatten och Jord.

- Luft finns mellan alla saker. Eld finns där jag brände wellpappen samt i använda tändstickor. Kartongen doppades i vatten för att kunna "geggas" ihop till en boll, eller för att kunna dras isär åt olika håll och bli bräckligt. Jord fanns i två saker: dels blomman som härstammar från jord, dels wellpappen som ju består av trä och därmed också representerar jord.

- Glödlampan och badbomben krossades mer eller mindre, tändstickorna brändes och koppen slogs i bitar. Flaskan klipptes itu, pennorna knäcktes eller böjdes. Plastpåsen klipptes isär och i en del av plastpåsen finns badbombens smulor. Post-it lappen revs itu precis som tablettförpackningen. Blomman förlorade flera blad. Kvittot limmades och revs isär. Hjärtats skars diagonalt itu. Boken revs och skars sönder, veks och delades.

- När alla delar limmats på olika sätt (som påminde mycket om en sophög) började jag forma bokens kvarvarande blad till tre runda kullar. Detta symboliserar att det är möjligt att skapa något dekorativt även av förbrukade föremål. Övre delen av det röda hjärtat sattes sedan bredvid också för att likna ett hjärta som kommer ur boken - som blivit förstörd. Detta för att ytterligare förvilla betraktaren med vissa inslag av förståelse - vilket skapar ett slags "kaos" i hjärnan. Den andra delen av hjärtat spetsades hårt med en bit porslin från koppen. Tittar man riktigt noggrant kan man också hitta transparenta frågetecken här och var, för de frågor som uppstår där kaos finns.

- På toppen av verket finns bokomslaget i en formation som liknar en fjäril, och allra högst upp flera boksidor som formats till något som liknar en blomma. Detta visar att kaos inte alltid måste vara "fult" utan ibland kan vara en förutsättning för att något vackert ska kunna skapas ur kaoset.

- Den röda färgen som finns både här och där är till för blodet - livet. Även krig kan förknippas med kaos, men färgen är också till för att förvilla och täcka över vissa vackra och uppenbara föremål, t.ex. omslaget till läskedrycksflaskan. På ett papper har jag ringat in orden: förlorat allt, eftersom kaos också kan skapas inom en när man förlorat någon eller något, i form av upprivna känslor. Även i flaskan finns föremål, och precis som koppen som visar sitt öra tydligt för betraktaren är dessa också till för att ge betraktaren en vink om förståelse. Samtidigt ger det naturligtvis ännu mer förvillelser ihop med det som bara kan beskrivas som en hög med sopor.

- Doften av badbomben är också till för att förvilla. Att en sophög luktar gott skapar en kontrast till det vi är vana vid att känna vid anblicken av "sopor". Det kan symbolisera flera saker. God doft kan visa på dolt kaos, som täcks över för att censureras för allmänheten. Det kan också symbolisera det blomman och fjärilen gör - att vackra och väldoftande saker kan skapas ur kaoset.

Kort sagt: Ett verk som liknar en sophög men som symboliserar så mycket mer: Livet.

Kram! :)
Annie

tisdag 2 september 2014

Antonym - vi beskriver motsatsen!

Hejhej! Detta inlägg beskriver förra veckans arbete. :)

Ännu ett arbete är igång! I ämnet Estetisk kommunikation börjar vi med ett projekt om antonymer eller motsatsord som det också heter. Vi ska i grupper om två uttrycka varsitt motsatsord som sedan blir en slags installation. Jag och Isabel fick orden Ordning/Kaos och det satte verkligen igång kugghjulen i hjärnan. Men innan jag beskriver hur vi har tänkt i processen är det bra med en översikt över själva uppgiften.
Vi ska alltså:

Diskutera de motsatsord vi fått.
       - Vad tänker vi när vi hör antonymen?
       - Vilken estetisk uttrycksform vill vi använda?
       - Hur ska vi få våra skilda verk att fungera som ett?

Skapa varsitt verk - vilka material väljer vi att arbeta i?

Redovisa och presentera verket och förklara hur de två verken fungerar ihop.

Allra först fick vi se ett avsnitt av en TV-serie där tävlande fick göra samma uppgift. Detta gav naturligtvis också tankar och idéer när vi sedan fick våra antonymer.
När vi började diskutera insåg vi ganska tidigt att man kan tolka dessa ord på många olika sätt. Alltså började vi göra en tankekarta för båda orden. Tillsammans diskuterade vi fram olika tolkningar på orden och skrev upp dem tills vi hittade en gemensam röd tråd för ordning och kaos. Till exempel funderade vi över att "ordning" kan vara att var sak är på sin plats, men också ordning som i att göra allt rätt och riktigt och i rätt ordningsföljd. Det kan till och med bli negativt, för pedantiskt och strikt, åtstramat. Sedan gick vi över till kaos. Det var nästan krångligare än "ordning", konstigt nog. (mer om "ordning" delen kan ni läsa på Isabels blogg, http://isabelljungkvist.blogg.se/)

Efter många funderingar kom vi fram till att kaos både kan vara krig, eskalering och oordning men också kaos som i rörigt i hjärnan. Att inte förstå kan vara ett slags kaos. Men också att förlora eller göra sönder något eller ännu oftare någon kan skapa kaos både fysiskt och psykiskt. Att få sitt hjärta krossat är också kaos. Eller att plötsligt få en längre ledighet och känna sig helt tom inombords på grund av att man tidigare arbetat under konstant hård ansträngning. Då kan man känna sig vilsen och rastlös, vilket också det kan upplevas som kaosartat. Det finns olika vinklar på allting.

Den röda tråden vi till sist upptäckte hittades när vi började stryka under områden vi fann bekanta med varandra. Dessa ord byggde upp en annan mening i våra tankar som vi sedan skrev upp: Efter kaos kommer ordning. Då skulle kaos till och med kunna vara något vackert - en förutsättning för att någon ordning ska kunna uppstå. Tänk till exempel på jordens globala katastrofer. Hade aldrig istiden tagit slut hade vi inte kunnat leva idag, som ett extremt men tydligt exempel. Ett annat sätt att säga: Efter regn kommer solsken. Sedan insåg vi förstås också att det kan upplevas åt andra hållet också, då blir det plötsligt något negativt: Efter ordning kommer kaos. Vilket som låter bäst är upp till var och en, så än så länge håller vi det öppet. Men det slutgiltiga gemensamma ordet blev alltså "Livet". Vi insåg att livet både kan bestå av kaos och ordning, vid olika tillfällen och inte överhuvudtaget beroende av ålder. Där hade vi fått vår inspiration. Livet. 

Detta var lite åt samma håll som en tävlande i programmet hade tänkt, nämligen att man gör saker i en viss ordning i livet. Det kan vara små saker som att stiga upp ur sängen på morgonen, borsta tänderna, gå till jobbet. Men det kan också vara stora saker som att man föds, går i skolan, gifter sig, får barn o.s.v. Denna riktlinje fascinerade oss och bidrog till hur vi gjorde just "ordning"-delen.

Även om vi diskuterade och hjälptes åt med varandras verk hade vi ändå officiellt varsitt ord. Jag fick "kaos" och Isabel "ordning". Anledningen till det var delvis för att ge en tvist på våra personligheter (även om det visade sig vara minimala skillnader) - en antonym på hur man är.

I nästa inlägg kommer fler bilder från processen och en beskrivning av det fysiska skapandet.

Hej så länge!
Kram
Annie