onsdag 17 oktober 2012

Från mobiler till 1800-talet...

Hej!

Nu är alltså processen avslutad, hör och häpna - mobilen är klar!

Jag hann nästan på håret tills i måndags, då mobilen skulle vara klar. Utbyggnaden sattes på plats, och resultatet blev väldigt lättat. Det hela sammantaget blev helt okej, jag blev hundra gånger mer nöjd efter incidenten då en av pinnarna hade knäckts av än jag var innan. Ibland slår ödet till helt enkelt.
Jag är väldigt glad att jag inte bestämde mig för att nöja mig med det gamla slutresultatet. Det enda som jag inte riktigt hann med tills på måndagen var några ytte pyttesmå justeringar. Egentligen var det bara två saker som behövde en "finishing touch", nämligen några ställen där det behövde bättras på med färg, och ett ställe där en fiskelina behövde limmas precis i öppningen av en ros. Detta ska fixas till så fort jag har tid.
En annan ny sak som jag gjorde var att låta ståltråden som hörde till utbyggnaden vara sin naturliga färg, för att skapa en mer robust, grov känsla och för att visa var utbyggnaden börjar, att den hänger lite för sig själv.

Eftersom man nästan alltid ser till att någon tillbyggnad inte ser ut att vara tillagd till resten, tänkte jag att jag skulle fortsätta på sidtemat "ingen är perfekt", och lät det vara istället för att måla den ståltråden vit.

Det nya projektet kommer handla om 1800-talets stilar. Vi ska designa och formge en sittmöbel med inspiration från 1800-talet, fast i modern stil. Hittils har vi fått ett kompendium med lite fakta och bilder över de olika stilarna, även om vissa är lite knepiga att se skillnad på.

Under 1800-talets första del var det bland annat nyklassicism och gustavianska stilen som gällde, sedan var det empir, som också kallas Karl Johan stil. Det finns naturligtvis många fler stilar under 1800-talet, framför allt många "ny-" stilar som kommer från äldre stilar som bl.a. barocken, renässansen, rokokon m.fl.

Jag har ännu inte full koll på alla stilarnas namn, och definitivt inte exakt när de varade - det lär jag mig med tiden. Hursomhelst är uppgiften inte bara at göra en ritning på sittmöbeln, utan också att tillverka den av wellpapp. Sluttestet blir att man ska kunna sitta på den...så vi får väl se hur det går. :S

Här följer en "före-" och "efter-" bild på min mobil, samt en för-inspirationsbild till det nya projektet från www.wikipedia.se.

Vi hörs igen!

Före...



...Efter!

File:Pehr Hilleström-Gustavian Style Interior with Cardplayers.jpg
Målning av Pehr Hilleström, inredningen i Gustaviansk stil

lördag 13 oktober 2012

Omen eller Ödet?

Hej igen!

Den här veckans process har haft både upp och nergångar. Jag blev klar med mobilen i början av veckan...och oklar i slutet av veckan. Resultatet som jag först fick ihop blev som jag hade tänkt, antar jag. Dock kan jag inte ljuga för mig själv med att säga att jag var 100-procentigt nöjd med mobilen, utan jag kände nog att det saknades något. Det saknades något...hmpf.

När jag lämnade mobilen i tisdags hängde den så färdig jag trodde att jag kunde bli med den. När jag sedan hade liknande lektioner i samma klassrum i fredags...hade den ramlat ner från sin plats, och en pinne hade knäckts av.

Vad skulle jag göra? Min första tanke var panik - hur skulle jag få ihop den igen tills på måndag? Sedan, vid en närmare eftertanke, kom jag ihåg ett väldigt vist uttryck: Vid varje nytt hinder finns en ny möjlighet. Jag insåg då att det kanske inte var ett omen att den hade gått sönder - kanske var det ödet? Hursomhelst var det nog någon eller något som inte tyckte att jag var färdig med mobilen. Därför tänker jag nu bygga ut den - med en helt ny pinne och behålla den lilla pinnbiten som hängde kvar på den stora rosen, den som hade knäckts av. Den biten som hängde kvar i mobilen bättrade jag bara på med lite vit färg runtom.

Den nya planen är alltså att flytta den nedre "baspinnens" vikt så att jag kan sätta fast en utbyggnad på den ensamt hängande pinnen. Jag hade redan satt en ståltråd från den övre baspinnen till den nedre som var formad som lodräta vågor. Vågorna är tänkta att öka i storlek, nerifrån och upp - ännu en tolkning av fibonaccis ökande talföljd. Därmed tyckte jag ha skapat lite mer lekfullhet i allt det strikta och visserligen fräscha vita. Nu tänker jag ta fram lekfullheten ännu mer genom att fästa utbyggnaden med en ståltråd formad som en fjäder (slinky, se bild 3). 

I och med att allt ska vara vitt, målar jag även ståltrådarna i den färgen, så gott det går. Alla blommor sitter med pinnar hängande nedåt antingen under eller över sig. Åtminstone alla utom den stora som nu får byta plats. Att de hänger som de gör är för att få känslan av en stjälk på blomman.

Bilderna är tagna av mig. Bild 1 visar mobilen som den blev när jag blev klar med den (I tisdags). Bild 2 är en bild på själva utbyggnaden. Bild 3 är på en slinky (fjäder). Bild 4 är en närmare titt på fjädern jag har gjort till utbyggnaden.

Vi hörs nästa vecka! Hälsningar Annie ;)

Den "färdiga" mobilen i tisdags...


...Och den nya utbyggnaden!

"Slinky"

Fjädern i utbyggnaden



lördag 6 oktober 2012

Kvistar/Pinnar/Grenar och tre små rosor...

Hej!

Den här veckan var det dags för måleri. Efter en helg i kvistletarnas tecken, har jag nu äntligen ett färdigt materiallager framför mig! Förra veckan var jag lite tveksam till om jag skulle göra den största pappersrosen med kvadrater som var 21x21 cm, eller göra en ännu mindre pappersros än de första två jag hade gjort som bestod av kvadrater som var 13x13 cm respektive 8x8 cm. Som ni kan se på bilden lite längre ner valde jag att göra en mindre pappersros som alltså består av kvadrater med måtten 5x5 cm.

Att göra den minsta pappersrosen var inte precis det enklase jag gjort. Låt oss bara säga att mina fingrar fick ett ordentligt workoutpass under pappersvikningen..! Det var också ganska svårt med att få in det smälta limmet från limpistolen mellan pappret på ställen det inte skulle synas så mycket. Eftersom allt var så himla smått fick fingertopparna nästan inte plats att forma till den ros det sedan skulle bli! Dock måste jag säga att jag blev ganska nöjd med resultatet av den lilla rosen (som inte alls ser så liten ut nu när den är färdig) trots att limmet fastnade nästan överallt när jag skulle få den att hålla ihop....

Steg nummer...vad blir det nu? Fyra? Fem? Hursomhelst blir nästa steg att måla kvistarna vita. Jag hann börja måla förra lektionen, oc då valde jag också ut de pinnar som ska vara med. Två större, tjockare pinnar   som utgör "stommen" som allt ska hänga i. Sedan är det 2-4 pinnar som ska hänga rakt uppochner i mobilen som balans och som extra symbol för att understryka tanken bakom. Sedan ska naturligtvis de tre pappersrosorna hänga med pnnarna jag nämnde i förgående mening under sig, nästan som en stjälk. ;)

Att måla pinnarna: Jag behöll barken på, eftersom jag ville behålla det naturliga utseendet på pinnarna, så att strukturen kommer fram när de blivit vita. Jag tvättade heller inte av dem, bara daskade av dem lite så att de inte skulle vara för smutsiga, men annars ville jag ha kvar det också. Jag använder mig av vit akrylfärg och en ganska stor pensel (flat, inte rund), sedan är det bara att skydda kläder och bord och börja måla!

*Observera att akrylfärg nästan inte går att få bort från kläderna om det hinner torka. Får man på kläderna är det direkt in och tvätta av som gäller, men det finns änd risk för att märken kvarstår.*

Nu återstår alltså att måla resten av pinnarna, hitta en balans i mobilen och fästa allt med antingen tråd eller fiskelina (har inte riktigt bestämt mig än). Det ska bli riktigt intressant att se hur slutresultatet blir!

Nedan följer två bilder från lektionen, en med pinnarna (omålade) och de tre rosorna och en där jag målar pinnar för fullt!

Vi hörs nästa vecka!

     Kram Annie


Det var en gång tre rosor och ett par pinnar...

Pinnmålning!