söndag 25 januari 2015

Bokomslag: inspiration och idéer!

Hej!

Jag har arbetat mer på bokomslaget och kommit fram till flera saker.


1) Ett mönster ska följa hela serien, det består av en chokladmjölksbrun bakgrund med vinrödbruna konturer av bakverken ovanpå.

2) Formatet skall nästan vara fyrkantig. Måttet är 278x221.

3) Målgruppen till klassens kokbok bör mestadels vara föräldrar och vuxna, men också vi ungdomar som vill ha dem som minne. Alltså skulle boken behöva en blandning mellan mysigt och smakfullt men också med lite ungdomliga inslag.




Frestelser av choklad : frossa i läckra recept skapade för verkliga chokladälskare (inbunden)
Bildkälla: Bokus
Färgskalan som jag hittills använt mig av är den som synes ovan. Som ni ser känns boken gärna lite varm och "chokladig". Min tanke är att eftersom vår klass är väldigt förtjusta i kladdiga kakor (i synnerhet med choklad), men framför allt att vi allihop gärna myser med fika skulle boken också ge det intrycket.

Samtidigt är jag inne på att ge boken en liten "lyxig" touch men hjälp av guldfärg. Svarta avgränsningar är också något jag kommer använda mig av. Jag är ute efter stilren, lite lyxig känsla, men också med lite estetiska inslag som gärna får påminna om enkla skisser - något som jag anser symboliserar både inredning- och modedesign, som ju är de linjer vi går!

Böcker som inspirerat till både fram- och insida är till största del boken Frestelser av choklad: frossa i läckra recept skapade  för verkliga chokladälskare, skriven av Linda Doeser. Den här boken har jag även hemma, och den är i ett mycket behagligt format och har ett tilltalande inre- och yttre som egentligen är rätt enkel.


En liten bok om choklad (inbunden)
Bildkälla: Bokus
 Men jag blev också inspirerad av Fran Ward och Joanne Harris En liten bok om choklad samt en bok om söta bakverk, då framför allt insidan där varje uppslag hade något vackert "mönster" bakom och bredvid texten.

Det finns några bilder som också särskilt inspirerat till bokens design, framför allt till mönstret. Detta är faktiskt ett typsnitt skapat av Hannes von Döhren år 2014 som heter Brandon Printed, en fontfamilj publicerad av HVD Fonts på Myfonts hemsida.


Hej så länge!
Kram!
Annie









torsdag 15 januari 2015

Slutkollektionen: Målgrupp

Hej!

Efter ett handledarmöte har jag bestämt mig för att skapa en fiktiv person som jag riktar slutkollektionen och gymnasiearbetet till.


Namn: Sam Lindberg (inget bestämt kön)

Ålder: 23

Bostad: Liten lägenhet i Stockholm, delar med partner.

Situation: Kommer från en familj i Borås med medelinkomst. Flyttade hemifrån vid 22 års ålder. Studerar nu till konstnär vid Konstfack i Stockholm.

Fritid/Intressen: Målning, umgås med vänner, cykla, ta foton i naturen.

Stil: Färgglatt, retro, mönstrat. Gillar 50-60- och 70-tal.

Ekonomi: Under medel, men har utöver studiebidragen en del inkomst från ett helgarbete på en informationsbyrå.

Förhållande till kök: Spenderar mycket tid med att studera vid matbordet. Bjuder ofta in vänner på kaffe/té. Äter ofta med partner / Sitter och pratar/diskuterar.

Annat: (Partner studerar också på konstfack, till dekoratör. Gillar också mycket mönster och retroprylar.)

Behov: Enkla köksdetaljer som matchar stilen. Mönster och lite retro får gärna förekomma. Måste dock även vara praktiska och gärna prisvärda.


Där har jag alltså en specifik fiktiv person att rikta mitt arbete till.

Kram!
Annie

torsdag 8 januari 2015

Slutkollektionen: Tema & Collage

Hej!

Nu är vi inne på sista terminen! En slutkollektion står på att göra-listan. Såhär tänker jag angående temat:

Jag har valt att använda samma tema som till Gymnasiearbetet. Eftersom det arbetet är en mönsterkollektion, kompletterar jag med en kollektion av köksdetaljer (inredningsdetaljer i köket) som kan bära några av mönstren och har samma tema: Mönster med inspiration av växter/natur i svensk inredningshistoria. Idén är att alltså att utifrån inspiration från växtmönster och fem formgivare i historien skapa fem köksdetaljer.
Målgruppen är mest riktade till unga vuxna, ca 18-30 år (men skulle även kunna passa till äldre eller yngre).


Nedan är inspirationscollaget hittills. Kanske kommer ännu ett för själva designen när jag vet lite mer exakt hur produkterna ska se ut. Detta inspirationscollage är för de fem formgivare jag väljer att skriva om och inspireras av.

Kram!
Annie


Inspirationscollage, källor till bilder: se nedan.


Källor, Inspirationscollage:

Slam Design: http://slamdesign.tictail.com/product/Thelottglasunderlagg

Tygvaruhuset: http://tygvaruhuset.se/gardintyger/gardintyg-humle-design-ernst-kirchsteiger/

Svenskt Tenn: http://www.svenskttenn.se/sv-se/product/0275/textilier/textil-metervara/josef-frank-lin-450/ta12282/textil-brazil-450-lin.aspx

Vintage Affischer: http://www.vintageaffischer.se/konst-utstallning/10-gruppen.html

Grönskande idéer, blogg: http://gronskandeideer.blogspot.se/p/karin-och-carl-larsson.html (bilder tagna från Carl Larsson gården)

Carl Larsson Gården Sundborn: http://www.clg.se/karin.aspx

Hans Jonsson, Fotograf: http://fotografhansjonsson.se/wp/?p=1484

Svenskt Tenn: http://www.svenskttenn.se/sv-se/pages/article/stjosef.aspx

Klässbols Linneväveri: http://www.klassbols.se/en/designers/ten-swedish-designers

Wikimedia, Anna-Maria Thelott: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anna_Maria_Thelott.jpg (källa: http://www.fineart-china.com/htmlimg/image-68578.html)