Nu var det ett tag sedan jag gjorde inlägg, eftersom jag väntat in arbetsprocessen. Såhär i slutkampen är det hög tid att berätta om tillverkningen av spjälsängen och inredningsdetaljen! Jag kommer dela upp tillverkningsprocessen i olika stycken för att ge en klar bild av hur det gick till. :)
SPJÄLSÄNGEN
Från skiss till stomme


Med hjälp av projiceringen kunde jag prova mig fram tills hornen på pappret hade de rätta måtten. Skalan fick bli 1:3 eftersom det var mest passande i storlek. Sedan var det bara att måla av och klippa ut i hård papp.


- När hornen var klara gjordes mallarna till de båda kortsidorna, långsidorna samt benen (som gjordes enskilda) och måtten på spjälorna. Alltihop togs med till slöjdsalen där materialet blev plywood, eftersom det var ett lätthanterligt material med synliga ådringar. Med hjälp av mallarna var det sedan enkelt att rita upp spjälsängens delar. Dessvärre blev första mallarna fel då jag målade med ådringarna åt fel håll (bravo) och därmed insåg hur viktigt det var att ådringarna gick nedåt istället för i sidled på sängen. Tack och lov hände detta innan något hann sågas.




- Trots att skavanker också visar på att ett föremål har en historia behövde vissa oundvikligt stora sprickor lagas. Detta gjordes bäst med träspackel i ungefär samma gulaktiga nyans som träet. När det hade torkat var det dags att färga träet!




- När alla delar var färdiga limmades de ihop med trälim under tryck (bild till vänster). Sedan fick jag hjälp med att sätta enkla, träbitar som lister inuti (eftersom rädslan för att sängen skulle spricka om jag gjorde det själv var ganska stor) som sedan kunde bära upp en masonitskiva som madrassen senare skulle kunna vila på. Spjälorna sågades ut med rätta måtten av långa rundstavar.
- Väl tillbaka i skolan limmades först och främst de små rektangulära benen (eller fötterna om man så vill) på.
Nu var stommen färdig!
Färgglada textilier och spjälor läggs till

- Till sängens kortsidor användes matta band i grönt, blått, rött och gult (de samiska färgerna). Dessa häftades diagonalt på plats med en häftpistol. Likadant gjordes sedan med banden i motsatt diagonal riktning som också vävdes under och över de andra banden (se bild till höger). Detta upprepades sedan på motsatt kortsida.


- Ibland gick detta bra, men ibland blev det bergskedjor av alltihop. Det kunde se ut ungefär som bilden till höger...


- Spjälorna fästes sedan med hjälp av limpistol med jämna mellanrum i utrymmet på spjälsängens båda långsidor. För att göra sängen säker för barn har jag tagit reda på hur ungefär hur stort avståndet mellan spjälorna måste vara för att inte barnet ska fastna och hur långt ner madrassen måste vara för att göra spjällsängen ergonomiskt utformad.

plast (i detta fall ett laminat som laminerats utan innehåll) för att klippa ut lagom stora rutor som sedan limmades utanpå vävningen enligt symboliken mellan samer och nybyggare
(se inlägget "Folklore - en process från kaos till mening") på var sida om vävningen på

Madrassen
- Eftersom spjälsängen görs som en prototyp använde jag en hård pappskiva istället för en riktig madrass för att gestalta själva madrassen. Pappen limmades ihop som en låda utan lock som sedan täcks över med ett vitt bomullstyg.
- Eftersom jag ville använda ett mer miljövänligt alternativ är "pälsen" givetvis fuskpäls - också det har en symbolik som kan läsas i det redan nämnda tidigare inlägget. "Pälsen" kommer att ligga runtom hela madrassen, men bilda en barriär runt ett hål i mitten där "lakanet" finns (också denna anpassning för barnen kan läsas i det tidigare inlägget). Alltihop limmas sedan fast för att sedan föras ner i spjälsängen för att ge sängen den slutliga finishen!
Spjälsängen är därmed färdig, sånär som på kudden...!
KUDDEN

Kudden görs i form av ett heltäckt (igensytt) kuddfodral med Tillsammans isär-mönstret på.

- Steg två var att sy fast banden. Eftersom de röda och blå banden skulle vara dubbelt så breda (då mönstret skulle stämma i den stora skalan) syddes alla band på med olika respektive färg på tråd endast med raksöm rakt över för att hålla samman. Svårast var naturligtvis de blå banden då dessa låg underst i mönstret och därför hade extremt många "hopp" för att inte sy med fel trådfärg i banden.
- Därefter klipptes baksidan ut i ett enda stycke (likadant som framsidans grund).
- Sedan var det bara att sy ihop delarna och vränga verket ut och in, därefter stoppades innerkudden i och det sista hålet syddes igen förhand.
Kudden var då färdig!
Hoppas detta var givande läsning, mer om den grafiska profilen kommer i nästa inlägg. Men tills dess, ha det bra! :)
Kram! <3
Annie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar