lördag 29 september 2012

Mobilen - fortsättning följer...

Hej igen!

På tisdagens formgivningslektion fortsatte vi med mobilerna. Nu har jag äntligen designen klar (yes!) och det blir en mobil av pinnar från naturen och vikta pappersrosor. Jag valde ett kraftigare papper till rosorna eftersom det finns en risk att de går sönder annars. Dessutom blev färgen bestämd; det blir vitt, vitt, vitt! Japp, allt ska vara vitt för att skapa en väldigt ren men ändå grafisk känsla. Om allt är vitt kommer även skuggorna att framträda tydligare, vilket förhöjer alla detaljer och ger en mer påtaglig struktur.

Den vita färgen kommer att göra mobilen mer enhetlig efter den tanken som ligger bakom, tror jag. I det förra inlägget skrev jag att det skulle vara morden, grafisk,kantig konst och naturliga symboler i harmoni. Om allt har samma färg visar det hur de två kan samexistera, att de fungerar ihop.

Nu blir det alltså till att hitta pinnar för hela slanten! Jag får ge mig ut på pinnletar-expiditon i skogens egen värld! Nästa lektion ska jag vika resten av pappersrosorna, det blir totalt tre stycken i olika storlekar (som för övrigt följer fibonaccis talföljd, första rosen består av kvadratiska pappersark som är 8x8 cm, nästa är 13x13 cm o.s.v). Dessutom upptäckte jag ännu ett sätt att höja hållbarheten på rosorna genom att limma med limpistol på ställen där det inte syns så mycket - då håller verkligen rosen ihop!

Pinnarna ska också vara olika storlekar, i alla fall de som ska hänga i mobilen (antal ännu obestämt). Två stora pinnar ska utgöra grunden som allt ska hänga i...så jag hoppas det blir bra!

Här följer en av de färdiga pappersrosorna (13x13 cm) på bild. Nästa är en inspirationskälla från en tidigare mobil jag och en kompis gjorde för några år sedan på fritiden. Båda bilderna är tagna av mig. ;) Vi hörs!

Pappersros av 6 kvadratiska ark, 13x13 cm/st


En annan mobil med vitmålade pinnar och kastanjer.

tisdag 18 september 2012

Mobiler - inga telefoner

Välkommen till min blogg :)

Hej igen!

Här är det andra inlägget, ledsen att jag inte gjorde en ordentlig presentation i första inlägget... Hursomhelst, Jag tänker skriva om mina processer - utbildningen - om inredning och annat jag får lära mig. :)

Idag hade vi formgivningslektion igen - det var verkligen intressant! Vi tog nämligen upp ämnet vi avslutade med på matten innan sommaren: Fibonaccis talföljd. Fast det förstås, från ett helt annat perspektiv och sammanhang, och med helt andra syften. Ärligt talat har nästan hela dagen liksom genomsyrat mig av kreativitet, det var väldigt lärorikt.

Sedan vi avslutat vårt förra projekt med en redovisning förra veckan startade vi nu upp ett annat. Nu ska vi inte göra mobiltelefoner, utan riktiga, hederliga mobiler - fast designade av oss, förstås! ;)
Vi ska hitta inspiration från naturen och Fibonaccis talföljd (som jag har längtat efter att fortsätta med det ämnet!), och dess spiral. Naturen är verkligen farscinerande ibland. Vi pratade också om en känd konstnär som är känd för sina mobiler och porträtter av ståltråd - Alexander Calder.

Min idé för mobilen är att med origami vika pappersrosor i 3D i olika storlekar och hänga dem tillsammans med pinnar från naturen, som jag sedan ska måla, för att skapa en känsla av natur och modern, lite kantig konst i harmoni. De olika storlekarna ska symbolisera Fibonaccis talföljd, eftersom den ökar i storlek. En annan ännu halvt svävande idé är att kanske hänga de första siffrorna i talföljden på, d.v.s. 0,1,1,2,3,5 eller så. Blomman har faktiskt också spiralen i sig; när rosen är utfälld börjar en linje framträda bland de kantiga kronbladen!
Materialen blir alltså papper, trä (grenar/pinnar från naturen), möjligtvis kapskiva och så något att fästa allt med, förstås. Nästa steg blir att verkligen klargöra min idé och börja vika rosor!
Här följer några inspirationsbilder till mobilen:

Fibonacci Spiral
Fibonacci - temat

Calders Mobiler & konst
En bild jag tog en gång av den vikta pappersrosen, infälld (kub) och utfälld (ros)!

Vi hörs snart igen! Kramar från Annie
Bilder från  sv.wikipedia.org/  och en.wikipedia.org/
Tyvärr var det svårt att hitta vilka som tagit bilderna, då de kommer från allmänna wikipedia. Dock står det att senaste användarna som lagt in bilderna kallar sig "Dicklyon", "RDBury" och "SarahStierch".

tisdag 11 september 2012

Formgivningslektion, första redovisningen!

Hej!

Idag hade vi bl.a formgivningslektion, där vi skulle redovisa våra allra första "konstverk". Hm, tja - det var i alla fall ett riktigt roligt och lärorikt första försök, även om slutresultaten kan diskuteras...Hehe. Nåväl, vi fick i alla fall lärorika recensioner från vår lärare, som tålmodigt och med VÄLDIGT öppet sinne granskade våra kreativa skapelser och mattmönstren vi hade fått göra därtill.

Det var kort och gott lärorikt, enligt mig. Lite snopet, kanske, att inte resultatet blev sådär proffsigt som man hade tänkt, men någon gång ska väl vara den första..! Hoppas vi får lära oss mycket på vägen och göra fler roliga skapelser i framtiden. :)